Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κορυφαίο trend στο διαδίκτυο το Bitcoin – Πάνω από 1,7 εκατ. άρθρα μηνιαίως με θέμα το κρυπτονόμισμα

Μολονότι, οι επιλογές ενημερωτικών πηγών για τους θιασώτες των κρυπτονομισμάτων είναι περισσότερες από ποτέ, η ραγδαία άνοδος στη δημοφιλία του Bitcoin και η απότομη «είσοδός» του στο mainstream έχουν διφορούμενες επιπτώσεις.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος πως στο χώρο της τεχνολογίας, ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές το 2021 ήταν τα κρυπτονομίσματα. Bitcoin, Ether, Dogecoin, Shiba Inu μπήκαν για τα καλά τόσο στο δημόσιο διάλογο αλλά και ευρύτερα στο mainstream. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν για τις δυνατότητες και τις επενδυτικές προοπτικές των crypto, με το hype για μια οικονομία αποκεντρωμένου τύπου να ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται εύκολα και από τον όγκο των άρθρων στο διαδίκτυο που αναλύουν τα πάντα γύρω από τα κρυπτονομίσματα.

Όσον αφορά το Bitcoin, τον αδιαφιλονίκητο «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων» τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με το Finbold, περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια άρθρα δημοσιεύονται μηνιαίως με θέμα το πρωτοποριακό project της σκιώδους φιγούρας που ακούει στο «όνομα» Satoshi Nakamoto. Τον Ιανουάριο της φετινής χρονιάς σημειώθηκε ρεκόρ, με 4,9 εκατομμύρια δημοσιεύσεις οι οποίες αφορούν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο το Bitcoin. Αντίστροφα από το Μάιο και μετά ο όγκος σταδιακά μειώθηκε, ενώ το μήνα που διανύουμε τα μέχρι τώρα άρθρα ανέρχονται σε 360.000.

Σε ετήσια βάση, ο όγκος της αρθρογραφίας ανά μήνα με θέμα το Bitcoin σημείωσε άλμα της τάξης του 92% σε σχέση με το 2020. Πέρυσι, ο μέσος όρος των δημοσιευμένων άρθρων ανά μήνα κυμαινόταν γύρω στις 920.000 ενώ τέσσερα χρόνια πριν, το 2017, ξεπερνούσε οριακά τις 500.000. Συνολικά φέτος έχουν δημοσιευθεί 19,4 εκατομμύρια άρθρα για το Bitcoin, έναντι 11 εκατομμυρίων το 2020 και μόλις 2,37 εκατομμυρίων το 2018.

Μολονότι, οι επιλογές ενημερωτικών πηγών για τους θιασώτες των κρυπτονομισμάτων είναι περισσότερες από ποτέ, η ραγδαία άνοδος στη δημοφιλία του Bitcoin και η απότομη «είσοδός» του στο mainstream έχουν διφορούμενες επιπτώσεις. Η υπερπληθώρα άρθρων που πραγματεύονται το Bitcoin και δημοσιεύονται σε 24ωρη βάση από τοπικά, εθνικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την αντικειμενική αξιολόγηση της πραγματικότητας γύρω από το No.1 κρυπτονομίσμα. Καθώς μεγάλη μερίδα των ενδιαφερόμενων αγοράζει ή θέλει να αγοράσει Bitcoin με επενδυτικό κριτήριο, ο κίνδυνος παραπληροφόρησης, ηθελημένης ή μη, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Όσον αφορά δε τα media, η ζήτηση για την crypto αρθρογραφία είναι αντιστρόφως ανάλογη των ειδικευμένων αρθρογράφων σε θέματα ψηφιακών νομισμάτων, με αποτέλεσμα ελλειπή, ανακριβή ή ακόμη και παραπλανητικά άρθρα.

Η εκθετικά αυξανόμενη αρθρογραφία με θέμα τα κρυπτονομίσματα λειτουργεί επί της ουσίας ως ένα δίκοπο μαχαίρι για τους crypto επενδυτές. Από τη μία πιστοποιεί τη δυναμική των ψηφιακών νομισμάτων αναδεικνύοντας κατ’ επέκταση τις προοπτικές της αποκεντρωμένης χρηματοοικονομικής (DeFi), αλλά από την άλλη μπορεί να εγκλωβίσει ή ακόμα και να παγιδεύσει τους τους φίλους των κρυπτονομισμάτων σε ένα κυκεώνα αληθινών, ημιαληθινών και ψεύτικων ειδήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο κάθε είδους επένδυση σε αυτά.

Διαβάστε περισσότερα

DeFi: Το μέλλον των χρηματοοικονομικών βρίσκεται μακριά από τις τράπεζες;

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις