Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

DeFi: Το μέλλον των χρηματοοικονομικών βρίσκεται μακριά από τις τράπεζες;

Εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες, νέοι «παίκτες» έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά με στόχο όχι να πάρουν απλά ένα κομμάτι από την πίτα αλλά να κάνουν ένα ολικό disrupt, φέροντας στο προσκήνιο τον όρο «αποκεντρωμένη χρηματοοικονομική»

Η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα ήταν άμεσα συνυφασμένη με την άνοδο των νέων τεχνολογιών. Blockchain, big data, machine learning, AI, είναι μόνο μερικοί από τους όρους που μονοπωλούν το ενδιαφέρον του παγκόσμιου επιχειρηματικού γίγνεσθαι καθώς οι πρωτοποριακές τεχνολογίες που βασίζονται στην πληροφορική, βρίσκουν εφαρμογή στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, βιομηχανίες και κλάδους.

Εξαίρεση φυσικά δε θα μπορούσε να αποτελέσει και ο χώρος της τραπεζικής, ένας χώρος που κυριαρχείται από κολοσσιαίους οργανισμούς με τεράστια δύναμη και επιρροή σε διεθνές επίπεδο. Όμως ακόμα και αυτή η άτεγκτη βιομηχανία δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από την έλευση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Συνολικά τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν σημειώσει μεγάλα βήματα όσον αφορά τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, μεταφέροντας την μεγάλη πλειοψηφία των υπηρεσιών τους σε μορφή 0 και 1.

Ωστόσο, εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες, νέοι «παίκτες» έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά με στόχο όχι να πάρουν απλά ένα κομμάτι από την πίτα αλλά να κάνουν ένα ολικό disrupt, φέροντας στο προσκήνιο τον όρο «αποκεντρωμένη χρηματοοικονομική» (Decentralized Finance) ή αλλιώς DeFi.

Το DeFi αν και υπάρχει ως ιδέα αρκετά χρόνια, μόλις πέρυσι ξεκίνησε να αποκτά σημαντικό έρεισμα στην παγκόσμια αγορά. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα disruptive προσέγγιση της χρηματοικονομικής, η οποία θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συμμετέχουν απευθείας σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές, όπως ο δανεισμός, τα παράγωγα, η δευτερογενής αγορά κλπ.

Ένα παράδειγμα εφαρμογής του DeFi, είναι στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Στο παρελθόν, ο πιο δημοφιλής τρόπος αγοράς και πώλησης κρυπτονομισμάτων, ήταν μέσω ανταλλακτηρίων συγκεντρωτικού τύπου. Αυτά τα ανταλλακτήρια χρέωναν ένα μικρό ποσό μετά από κάθε συναλλαγή αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά οφέλη. Σήμερα, με την έλευση των αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων, τέτοιου είδους κέρδη μπορούν να περάσουν στους ίδιους τους χρήστες. Αν και αυτό το παράδειγμα φαντάζει ιδιαίτερα απλό, αν όχι απλοικό, φανερώνει εντούτοις τις ιδιαίτερες δυνατότητες του DeFi για τη δημιουργία ενός κόσμου όπου οι κλασικοί μεσάζοντες στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές δε θα είναι πλέον απαραίτητοι.
Εκτός από τα οικονομικά πλεονεκτήματα για τους καταναλωτές, η χρήση του DeFi, το οποίο στηρίζεται κατ’ εξοχήν στο Blockchain, μπορεί να μειώσει δραστικά τη γραφειοκρατία και τη λεγόμενη «χαρτούρα», εξοικονομώντας χρόνο και ενέργεια για τους χρήστες.

Olympus DAO – Ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του DeFi υπόσχεται εξωπραγματικές αποδόσεις

Ίσως η πιο επιτυχημένη περίπτωση εφαρμογής DeFi στρατηγικής είναι το project της Olympus DAO. Το φιλόδοξο εγχείρημα φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα αποκεντρωμένο αποθεματικό νόμισμα το οποίο θα υποστηρίζεται από DeFi υποδομές και αποκεντρωμένα περιουσιακά στοιχεία. Το project του Olympus DAO αν και ξεκίνησε μόλις το Φεβρουάριο «τρέχει» με φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης. Η συνολική αξία του project αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 4 δισ. δολάρια, ενώ το APY ξεπερνά το 7.000%. Αξίζει να σημειωθεί πως τους προηγούμενους μήνες είχε φτάσει ακόμα και το 180.000%. Δεν είναι τυχαίο φυσικά πως το Olympus έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα «πιο ενδιαφέροντα» οικονομικά «πειράματα» στο χώρο της αποκεντρωμένης χρηματοοικονομικής.

Yearn.Finance

Το yearn.finance είναι μια ομάδα πρωτοκόλλων που λειτουργούν στo Ethereum και επιτρέπουν στους χρήστες να βελτιστοποιήσουν τα κέρδη τους σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης μέσω δανεισμού και υπηρεσιών συναλλαγών. Το yearn.finance παρέχει τις υπηρεσίες του χρησιμοποιώντας μόνο κώδικα, καταργώντας την ανάγκη για έναν ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό οργανισμό όπως μια τράπεζα ή κάποιον άλλο θεματοφύλακα. Για να γίνει αυτό, έχει δημιουργήσει ένα σύστημα αυτοματοποιημένων κινήτρων γύρω από το token YFI.
Οι χρήστες κερδίζουν token YFI κλειδώνοντας κρυπτονομίσματα σε συμβόλαια yearn.finance που εκτελούνται στις πλατφόρμες συναλλαγών Balancer και Curve DeFi, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα yearn.finance. Με αυτόν τον τρόπο, το yearn.finance αξιοποιεί μια πρακτική που συνήθως ονομάζεται “καλλιέργεια απόδοσης”, στην οποία οι χρήστες “δανείζουν” περιουσιακά στοιχεία crypto σε ένα πρωτόκολλο DeFi για να κερδίσουν περισσότερα κρυπτονομίσματα. Όσο περισσότερα περιουσιακά στοιχεία κλειδώνουν οι χρήστες σε μια πλατφόρμα, τόσο περισσότερα tokens τους απονέμονται σαν τόκος.

Synthetix

Το Synthetix είναι ένα πρωτόκολλο που βασίζεται στο Ethereum για την έκδοση “συνθετικών” περιουσιακών στοιχείων. Όπως και με τα παράγωγα του παραδοσιακού οικονομικού συστήματος, τα συνθετικά περιουσιακά στοιχεία είναι χρηματοπιστωτικά μέσα με τη μορφή έξυπνων συμβολαίων ERC-20 γνωστών ως “Synths” που παρακολουθούν και παρέχουν τις αποδόσεις ενός άλλου περιουσιακού στοιχείου χωρίς να απαιτούν από εσάς να κατείχατε αυτό το περιουσιακό στοιχείο.
Το Synthetix υποστηρίζει συνθετικά προϊόντα όπως χρυσό και ασήμι, συνθετικά κρυπτονομίσματα, συνθετικά αντίστροφα κρυπτονομίσματα, δείκτες συνθετικών κρυπτονομισμάτων και συνθετικά νομίσματα fiat. Η πλατφόρμα στην ουσία φέρνει περιουσιακά στοιχεία που δεν βασίζονται στο blockchain στο οικοσύστημα του Blockchain, δημιουργώντας έτσι μια πιο ώριμη και ανεξάρητη χρηματοπιστωτική αγορά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις