Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σιγκαπούρη: Η μικροσκοπική πόλη-κράτος γίνεται η παγκόσμια πρωτεύουσα του fintech

Οι fintech εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο νησιωτικό κρατίδιο, αναμένεται να συγκεντρώσουν χρηματοδοτήσεις άνω των 3 δισ. δολάρια έως το τέλος του έτους, αφήνοντας πίσω επιχειρήσεις από χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Κίνα.

Μετά από μια μεγάλη πτώση εξαιτίας της πανδημίας, οι επενδύσεις στον κλάδο του fintech τραβάνε και πάλι την ανιούσα. Ως αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια μεγάλη εισροή κεφαλαίου στις νεοφυείς επιχειρήσεις που συνδυάζουν τα χρηματοοικονομικά με την τεχνολογία, ενώ και ο αριθμός των συμφωνιών αυξάνεται σταθερά.

Αν και η «μερίδα του λέοντος» όσον αφορά τα επενδυτικά κατευθύνονται σε χώρες της Δύσης, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, μικρότερες χώρες, κυρίως στην περιοχή της Ασίας, κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους, καθώς είθισται να υιοθετούν και να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες με ταχύτατους ρυθμούς.

Σύμφωνα με την KPMG, οι συνολικές χρηματοδοτήσεις παγκοσμίως σε fintech επιχειρήσεις το πρώτο μισό του 2021 «άγγιξαν» τα 100 δισ. δολάρια, μέσω 2.456 συμφωνιών, με τον κλάδο να ανακάμπτει δυναμικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Τα 42 δις. δολάρια διοχετεύθηκαν στη fintech αγορά των ΗΠΑ, ωστόσο υψηλά ποσά «σήκωσαν» επίσης οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ασία και στην περιοχή EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική). Το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς οι ασιαστικές fintech χρηματοδοτήθηκαν με 7,5 δισ. δολάρια, παρά το γεγονός πως ο αριθμός των deals ήταν σχετικά μικρός.

Ειδική μνεία αξίζει η περίπτωση της Σιγκαπούρης, η οποία παρά το μικρό της μέγεθος (λιγότεροι από 5 εκατ. κάτοικοι), καταφέρνει να συγκεντρώνει δυσανάλογα μεγάλα κεφάλαια. Η Σιγκαπούρη τα τελευταία χρόνια έχει χτίσει τη φήμη ενός παγκόσμιου hub για το fintech, η οποία φήμη οδηγεί με τη σειρά της σε ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις, καθώς οι επενδυτές βλέπουν τεράστιες ευκαιρίες στη νησιωτική χώρα. Το πρώτο εξάμηνο του 2021, στις fintech επιχειρήσεις της μικρής πόλης-κράτους επενδύθηκαν 614 εκατ. δολάρια, ενώ μέχρι το τέλος του έτους τα συνολικά κεφάλαια αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. δολάρια, αποδεικνύοντας το potential της Σιγκαπούρης να καταστεί σύντομα η πρωτεύουσα του παγκόσμιου fintech. Για του λόγου το αληθές, αξίζει να σημειωθεί πως σε ευρωπαϊκές χώρες με ισχυρές οικονομίες και επιχειρήσεις, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, τα κεφάλαια προς τις fintech ανήλθαν μεταξύ 2 και 2,5 δισ. δολαρίων αντίστοιχα, με τη Σιγκαπούρη να ξεπερνά σε χρηματοδοτήσεις χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Αυστραλία.

Διαβάστε επίσης:

Ο ευρωπαϊκός κλάδος του fintech αποκτά «άρωμα γυναίκας»

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις