Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Για ποιoυς λόγους επένδυσε η Microsoft στην Ελλάδα και τι πρέπει να κάνουν οι ελληνικές Startups

Στο συνέδριο Innovative Greeks του ΣΕΒ που υλοποιείται σήμερα online (μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ), στο δεύτερο πάνελ που συντόνισε ο Country Manager Director της Accenture, Κυριάκος Σαμπατακάκης συμμετείχε ο General Manager της Microsoft Ελλάδας, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, ο CFO Europe της Deutsche Telecom, Robert Hauber και ο Corporate VP Applied AI της Applied Materials, Κώστας Μάλλιος.

Στην ερώτηση στο γιατί η Microsoft επέλεξε την Ελλάδα για την επένδυση τoυ μεγάλου Region Data Center, o Θεοδόσης Μιχαλόπουλος απάντησε ότι τρείς είναι οι βασικοί λόγοι:

1. Η Ελλάδα βρισκεται σε εξαιρετικό γεωστρατηγικό σημείο και μπορεί να εξυπηρετήσει πολλές χώρες.

2. Τα Data Centers έχουν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες με την Microsoft να έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το 2025 τα Data Centers της θα τροφοδοτούνται με καθαρή ενέργεια και απο ανανεεώσιμες πηγές. Η Ελλάδα έχει αυτή τη δυνατότητα λόγω των επενδύσεων που γίνονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

3. Αλλά το πιο σημαντικό κριτήριο ήταν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση ψηφιακού μετασχηματισμού, με την Microsoft να θέλει να είναι μέρος αυτού του ταξιδιού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Ο Robert Hauber, CFO Europe της Deutsche Telekom, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια εμβληματική επένδυση για την Γερμανική εταιρεία με την χώρα μας να έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε όλους τους τομείς και ειδικά στον τομέα προσέλκυσης επενδύσεων.

Ο Κώστας Μάλλιος Corporate VP, Applied AI, της Applied Materials στάθηκε ιδιαιτέρως στο γεγονός ότι συντελείται μια τεχνολογική αναγέννηση στην χώρα μας και υπάρχουν σημαντικά ταλέντα στην Ελλάδα, “technology is there” ανέφερε χαρακτηριστικά. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Κώστας Μάλλιος ήταν αυτός που έκλεισε το deal της Innoetics, ενός τεχνοβλαστού του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, με την Samsung αλλά και το deal εξαγοράς της Think Silicon απο την Applied Materials.
Ανέφερε ότι η εμπορευματοποίηση της έρευνας είναι μια παγκόσμια πρόκληση και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στη χώρα μας έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα και δημιουργούνται τα λεγόμενα οικοσυστήματα με τη συμμετοχή πανεπιστημίων, επιχειρήσεων, κυβέρνησης και κοινωνίας.
Επίσης ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, λόγω βελτίωσης του κανονιστικού πλαισίου και του κλίματος γενικά, αλλά ακόμα χρειάζεται αρκετή δουλειά σε αυτό (red tape) ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι οι μεγάλοι επενδυτές δεν έχουν ακόμα την διαφάνεια που χρειάζεται στη χώρα μας (και αν είμαστε όντως σε επενδυτική βαθμίδα).

Σχετικά με τις ελληνικές Startups έκανε μερικές σημαντικές προτάσεις μια και αυτές πρέπει να εξορισμού να στοχεύουν το παγκόσμιο κοινό και να παίρνουν υπόψη τους τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι ελληνικές Startups θα πρέπει σχεδιάζονται εξ αρχής για Scaleup και την παγκόσμια αγορα και να μη φοβούνται οι founders να προσελκύσουν μεγάλες χρηματοδοτήσεις και να δώσουν μερίδια για να κάνουν το Scaleup.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις