Ημερίδα & Workshop για smart materials στην αποκατάσταση μνημείων

Η εκδήλωση γίνεται από τον Δημόκριτο, την ΤΙΤΑΝ καθώς και τα πανεπιστήμια Αιγαίου και Ιωαννίνων.

Το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η εταιρεία “ΤΙΤΑΝ” προσκαλούν στην Επιστημονική Ημερίδα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου ΑΚΕΙΣΘΑΙ “Καινοτόμα, Πολύ-λειτουργικά Κονιάματα και Ενέματα Αποκατάστασης Μνημείων, με Ικανότητα Ανίχνευσης και Επούλωσης των Βλαβών”, την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. 

Επιπλέον, τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, θα διεξαχθεί στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” το Workshop του έργου ΑΚΕΙΣΘΑΙ, όπου περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Κέντρου (με την εφαρμογή όλων των τρεχόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων στους κλειστούς χώρους) και να παρακολουθήσει δια ζώσης την επίδειξη των υλικών και των τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΚΕΙΣΘΑΙ.

Η επιστημονική ημερίδα του ερευνητικού έργου ΑΚΕΙΣΘΑΙ έχει θέμα το μέλλον των επισκευαστικών υλικών, με έμφαση στη συνεισφορά των αποτελεσμάτων του έργου προς αυτή τη κατεύθυνση. Η ημερίδα θα περιλαμβάνει ομιλίες και συζητήσεις μεταξύ των συντελεστών του έργου και διακεκριμένων επιστημόνων του πεδίου. Η συμμετοχή για την εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά είναι ελεύθερη. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται επιλέγοντας τον τύπο εισιτηρίων “AKEISTHAI Main Event Ticket” σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Μικρή περιγραφή για τις ομιλίες της εκδήλωσης:

Στο πρώτο – εισαγωγικό – μέρος της ημερίδας θα παρουσιαστεί το συνολικό πλαίσιο του προγράμματος, δίνοντας έμφαση στο αντικείμενο, τους στόχους και τα στοιχεία καινοτομίας του ερευνητικού προγράμματος ΑΚΕΙΣΘΑΙ. Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των ακαδημαϊκών και βιομηχανικών φορέων που συμμετέχουν στο έργο, θα αναφερθούν στις τεχνολογικές προκλήσεις, στη βιωσιμότητα και στις προοπτικές των νανο-σύνθετων, ευφυών υλικών (smart materials) στους τομείς της προστασίας των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς αλλά και των δομικών υλικών.

Το κύριο μέρος της ημερίδας καλύπτει τρεις θεματικές ενότητες: α) τα νανο-σύνθετα επισκευαστικά υλικά, β) τα επισκευαστικά κονιάματα με ικανότητα αυτό-ίασης των φθορών τους και γ) προοπτικές ανάπτυξης νανο-σύνθετων ευφυών υλικών. Στις παραπάνω ενότητες θα παρουσιαστούν τα επιστημονικά αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος, καθώς και οι μεθοδολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν και οι λύσεις που επιλέχθηκαν κατά την υλοποίηση του έργου, σε διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς.

Η επιστημονική ημερίδα του έργου ΑΚΕΙΣΘΑΙ θα ολοκληρωθεί με το συντονισμό μιας συζήτησης στρογγυλής τράπεζας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από ακαδημαϊκούς φορείς, το Υπουργείο Πολιτισμού και τη βιομηχανία, ώστε να συζητηθούν τα αποτελέσματα του έργου, ο βαθμός ωριμότητας των αποτελεσμάτων και των εμπλεκόμενων τεχνολογιών, καθώς και οι προοπτικές αξιοποίησης των υλικών και τεχνολογιών του ΑΚΕΙΣΘΑΙ σε επεμβάσεις αποκατάστασης μνημείων ή σε εφαρμογές δομικών υλικών. 

Η εκδήλωση απευθύνεται σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις στο χώρο της αποκατάστασης μνημείων και των δομικών υλικών, σε ερευνητές, καθώς και σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές σχετικών τμημάτων ή ειδικοτήτων. Το Workshop του έργου ΑΚΕΙΣΘΑΙ θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”.

Για συμμετοχές στο workshop, κατά την διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος (registration) εκτός από την επιλογή του αντίστοιχου εισιτηρίου “AKEISTHAI Workshop Ticket” οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να αναφερθούν στους λόγους που παρακινούν τον καθένα να συμμετάσχει, ώστε να διευκολυνθεί η επιλογή των συμμετεχόντων.

Στο Workshop θα παρουσιαστεί μια ενδελεχής επισκόπηση των μεθοδολογιών παραγωγής, αξιολόγησης και εφαρμογής των νανο-σύνθετων, ευφυών επισκευαστικών κονιαμάτων του ερευνητικού προγράμματος ΑΚΕΙΣΘΑΙ. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί επίδειξη της μεθοδολογίας διασποράς και ενσωμάτωσης των τροποποιημένων νανοδομών άνθρακα σε επισκευαστικά κονιάματα και ενέματα, καθώς και των πιεζοηλεκτρικών ιδιοτήτων των νανο-σύνθετων υλικών. Επίσης, θα παρουσιαστεί η μεθοδολογία παρασκευής των πρόσμικτων αυτό-ίασης, η μεθοδολογία ενσωμάτωσης τους στα κονιάματα καθώς και η ποσοτικοποίηση της ικανότητας αυτοΐασης. 

Ο φορέας ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΕΚΕΦΕ) «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» είναι ο συντονιστής του έργου και έχει αναλάβει την ανάπτυξη νανο-σύνθετων κονιαμάτων συντήρησης με ικανότητα αυτό-ίασης. Ταυτόχρονα, έχει αναλάβει τη θέσπιση των κριτηρίων συμβατότητας και επιτελεστικότητας, για την αξιολόγηση των συνθέσεων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου.

Ο φορέας “ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ” έχει αναλάβει την ανάπτυξη νανο-σύνθετων κονιαμάτων με πιεζοηλεκτρικές ιδιότητες, καθώς και τη μελέτη βιωσιμότητας και αειφορίας των νανο-σύνθετων κονιαμάτων που αναπτύχθηκαν.

Ο φορέας “ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ” έχει αναλάβει την σύνθεση, τη χημική τροποποίηση και τον χαρακτηρισμό των νανοδομών άνθρακα που χρησιμοποιήθηκαν στις συνθέσεις κονιαμάτων και ενεμάτων.

Ο φορέας “Τσιμέντα TITAN” έχει αναλάβει την ανάπτυξη και αξιολόγηση ενός νέου συνδετικού υλικού για κονιάματα που βασίζεται στην εν ξηρώ διασπορά νανοσωλήνων άνθρακα (CNTs) που έχουν αναπτυχθεί απευθείας σε σωματίδια τσιμέντου και φυσικής ποζολάνης.

Για το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ

Για το δωρεάν εισιτήριο εδώ

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις