Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

MSB Technologies: Πώς μια ελληνική Startup μας βοηθά να προλάβουμε πυρκαγιές

Με την πρωτοβουλία Pin2Clean, η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να καταγράψει online κάποιον παράνομο σκουπιδότοπο ή χωματερή, καθώς και ξερά δέντρα, σωρούς από κλαδιά, άλλη εύφλεκτη οργανική ύλη και σπινθήρες σε στύλους του ΔΕΔΔΗΕ ή του ΑΔΜΗΕ.

Οι πυρκαγιές που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες τη χώρα μας και οι πρωτοφανείς εικόνες που βλέπουμε μέχρι σήμερα στην Εύβοια αλλά και την Πελοπόννησο, έχουν ανοίξει ένα μεγάλο δημόσιο διάλογο σχετικά με τους τρόπους που μπορεί να αποφευχθεί μια τέτοια φυσική καταστροφή αλλά και το πώς η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει σε αυτό. Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα του Startupper.gr και του Startupper Mag ανακοίνωσε χθες την πρωτοβουλία Startups for Forests για την οποία θα μάθετε περισσότερα εδώ, ενώ παράλληλα είναι σε επικοινωνία με ομάδες και εταιρείες που παρέχουν ενδιαφέρουσες λύσεις πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών.

Μία από αυτές είναι η MSB Technologies,  μία startup εταιρεία και μέλος του Elevate Greece, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία εφαρμόζει προηγμένες μεθοδολογίες για τον αυτοματοποιημένο σχολιασμό δεδομένων και την εν συνεχεία εκπαίδευση μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης για ανίχνευση και ταξινόμηση δεδομένων με υψηλή ακρίβεια.  Μέχρι στιγμής έχει τρέξει επιτυχώς projects που αξιοποιούν μεγάλο όγκο δεδομένων και αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης στους τομείς της βιομηχανικής παραγωγής, της αγροδιατροφής και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Πρόσφατα όμως, με αφορμή συζητήσεις σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων και το φαινόμενο της παράνομης ρίψης τους σε ακατάλληλες περιοχές, η ομάδα προχώρησε σε ακόμα μία υλοποίηση που μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στις περιπτώσεις τις οποίες συζητάμε.

Σκεπτόμενη ότι οι παράνομοι σκουπιδότοποι αποτελούν πιθανές αιτίες πρόκλησης πυρκαγιάς, καθώς και εστίες μόλυνσης του περιβάλλοντος, η ομάδα της MSB ξεκίνησε μια προσπάθεια συλλογής γεωγραφικών δεδομένων με τη μέθοδο του crowdsourcing. Δημιούργησε έτσι το #Pin2Clean, μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να καταγράψει online κάποιον παράνομο σκουπιδότοπο ή χωματερή, συμπεριλαμβάνοντας και άλλα προβλήματα στα διαθέσιμα είδη καταγραφής όπως ξερά δέντρα, σωρούς από κλαδιά ή άλλη εύφλεκτη οργανική ύλη, καθώς και σπινθήρες σε στύλους του ΔΕΔΔΗΕ ή του ΑΔΜΗΕ.

Σκοπός της MSB, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της, Βασίλη Μηλιώτη, είναι – μετά τη συλλογή και επεξεργασία των γεωγραφικών δεδομένων – να δημιουργήσει ένα σύνολο δεδομένων (dataset), που θα είναι διαθέσιμο σε όποιον εθελοντικό ή πολιτειακό φορέα θέλει να συνδράμει στην επίλυση του προβλήματος. Σε δεύτερο χρόνο, η ομάδα θα αξιοποιήσει το dataset που θα δημιουργηθεί για την εκπαίδευση ενός μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσει, ώστε να μπορούν να εντοπιστούν με αυτοματοποιημένο τρόπο άλλα γεωγραφικά σημεία με παρόμοια προβλήματα, αξιοποιώντας διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μηλιώτης, “η χρήση της τεχνολογίας για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και για την πολιτική προστασία, μπορεί να κάνει τη χώρα μας πιο δυνατή τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων με αυτές που βιώνουμε. Η εφαρμογή τους βέβαια στο πεδίο των επιχειρήσεων αντιμετώπισης απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό αλλά και ωρίμανση και δοκιμή της τεχνολογίας, καθώς οποιαδήποτε ανακρίβεια μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη αξιοποίηση των ήδη περιορισμένων πόρων”.

Για τον λόγο αυτό, συμπληρώνει, η ομάδα της MSB επιδιώκει τη μέγιστη ακρίβεια/ απόδοση στα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσει και αισιοδοξεί ότι θα ωριμάσουν σύντομα οι συνθήκες για την υιοθέτηση παρόμοιων λύσεων στην υπηρεσία του πολίτη και του περιβάλλοντος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις