Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο συνιδρυτής της Wikipedia πουλά το πρώτο του edit ως NFT

Ο νικητής της δημοπρασίας θα ξανά ζήσει την στιγμή που έγινε η πρώτη επεξεργασία στη Βικιπαίδεια.

Ο Jimmy Wales, συνιδρυτής της Wikipedia, βγάζει σε δημοπρασία δύο κομμάτια της ιστορίας του διαδικτύου. Ο λόγος για τον Strawberry iMac που χρησιμοποίησε για να αναπτύξει τη Wikipedia, και ένα NFT της πρώτης επεξεργασίας που έγινε ποτέ σε μια σελίδα του Wiki.

Ο οίκος Christie’s αναλαμβάνει τη διεξαγωγή της δημοπρασίας, η οποία θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 15 Δεκεμβρίου. Ο ίδιος δήλωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να αναπτύξει ένα κοινωνικό δίκτυο χωρίς διαφημίσεις. Στις 15 Ιανουαρίου 2001, ο Wales εγκαινίασε τη Βικιπαίδεια. Έτσι όταν ο ιστότοπος ανέβηκε, ο ίδιος έκανε την πρώτη επεξεργασία στο έργο ανοιχτού κώδικα δημοσιεύοντας τη φράση “Hello World!”.

Ο Wales σημείωσε ότι κράτησε τον iMac Strawberry επειδή πίστευε στην μελλοντική του αξία και όχι επειδή του ανήκε, ως ένα εμβληματικό κομμάτι της αναγέννησης της Apple, τον οποίο μέχρι στιγμής τον χρησιμοποιούσε σαν βάση για τον εκτυπωτή του. Εκείνος πήρε την ιδέα για τη δημοπρασία από τον ιδρυτή του Twitter, Jack Dorsey, που είχε εκδώσει το πρώτο του Tweet ως NFT και το πούλησε για 2,9 εκατ. δολάρια σε κρυπτονόμισμα.

Ύστερα από επικοινωνία με τον οίκο Christie’s προκειμένου να οργανωθεί η δημοπρασία, άρχισαν οι συζητήσεις για NFTs και αφού ο Tim Berners-Lee είχε πουλήσει ένα κομμάτι της ιστορίας του διαδικτύου ως NFT, ο ίδιος σκέφτηκε ότι δεν ήθελε να δώσει απλά μια φωτογραφία ή ένα JPEG του πώς φαινόταν η Wikipedia την ημέρα που εγκατέστησε το λογισμικό.

Η δημοπρασία Wiki NFT δεν είναι απλώς μια εικόνα της στιγμής της δημιουργίας, αλλά μια εμπειρία. Όποιος κερδίσει τη δημοπρασία μπορεί να ξαναζήσει τη στιγμή σαν να ήταν το πρώτο άτομο που επεξεργάστηκε την Βικιπαίδεια, ξανά και ξανά οποιαδήποτε στιγμή.

Ο νικητής της δημοπρασίας θα αποκτήσει πρόσβαση στον κώδικα και τη βάση δεδομένων που βρίσκεται πίσω από την τρέχουσα διεύθυνση URL. Μπορεί να το μετακινήσει όπου επιθυμεί ή να το παρκάρει σε μια άλλη διεύθυνση URL. Το Opensea έχει ρυθμιστεί τέλος για να εμφανίζει HTML, οπότε μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε αυτή τη δημόσια αγορά.

Ο Wales σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τη δημοπρασία για να χρηματοδοτήσει το wt.social, ένα κοινωνικό δίκτυο λιγότερο τοξικό από το Twitter και το Facebook.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις