Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το νέο ντοκιμαντέρ της Siemens αναδεικνύει τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία της πόλης Wunsiedel στη Γερμανία και τον θετικό αντίκτυπο που είχε η ενεργειακή της μετάβαση στους κατοίκους και στο περιβάλλον.

Το νέο ντοκιμαντέρ της Siemens, «The power reset: Το ενεργειακό προσχέδιο μιας πόλης ως ορόσημο για τον κόσμο», μόλις κυκλοφόρησε στο Amazon Prime Video στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Wunsiedel, μιας μικρής πόλης στη γερμανική περιοχή της Βαυαρίας, και το συναρπαστικό ταξίδι της προς την ενεργειακή της μετάβαση. Η πόλη των περίπου 10.000 κατοίκων έχει δημιουργήσει με επιτυχία ένα κατανεμημένο ενεργειακό σύστημα που βασίζεται αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχει ενισχυθεί με ψηφιακή τεχνολογία, ένα έργο-ορόσημο για το βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.

Όντας κάποτε μια μικρή πόλη της οποίας οι παραδοσιακές βιομηχανίες δυσκολευόντουσαν να συμβαδίσουν με τον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, το Wunsiedel άλλαξε πορεία αναπτύσσοντας έναν ακμάζον ενεργειακό τομέα που βασίζεται στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια, καθώς και τη βιομάζα, υποστηριζόμενο από σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες. Ο κλάδος αυτός όχι μόνο έχει συμβάλει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αλλά έχει επίσης αναδειχθεί ως μια κερδοφόρα βιομηχανία που δημιούργησε θέσεις εργασίας για τον τοπικό πληθυσμό και βελτίωσε την ποιότητα ζωής του. Σήμερα, η πόλη αναβαθμίζει τις δυνατότητες παραγωγής ενέργειας κατασκευάζοντας μία από τις μεγαλύτερες πράσινες μονάδες υδρογόνου στη Γερμανία.

Η Siemens υποστηρίζει την κατασκευή της μονάδας παραγωγής υδρογόνου, της οποίας η τελετή έναρξης εργασιών έλαβε χώρα τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Η εγκατάσταση θα ξεκινήσει με δυνατότητα παραγωγής 8,75 μεγαβάτ, παράγοντας έως και 1.350 τόνους υδρογόνου ετησίως χρησιμοποιώντας μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από ηλιακή ή αιολική ενέργεια. Το υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί στις μεταφορές και στη βιομηχανία, επιτρέποντας τη μείωση εκπομπών CO2 έως και 13.500 τόνους ετησίως. Η Siemens Smart Infrastructure είναι ο κύριος ανάδοχος για την κατασκευή του εργοστασίου, με τη Siemens Financial Services (SFS) να κατέχει μερίδιο 45% στην εταιρεία WUN H2 GmbH, η οποία είναι υπεύθυνη για το εργοστάσιο. Το παραγόμενο υδρογόνο χρησιμοποιείται όχι μόνο ως πρώτη ύλη, αλλά και ως μέσο μακροπρόθεσμης αποθεματοποίησης, προσθέτοντας ευελιξία στο ηλεκτρικό δίκτυο. Τα υποπροϊόντα του οξυγόνου και της θερμότητας που περισσεύουν ενσωματώνονται επίσης στο δίκτυο διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Το ντοκιμαντέρ «The power reset» θα είναι σύντομα διαθέσιμo σε περισσότερες χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση του Wunsiedel  και τη συμβολή της Siemens στον τομέα των έξυπνων υποδομών είναι διαθέσιμες εδώ: https://sie.ag/3DnD9Gc

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις