Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

BE AN ALLY: To 1o Forum για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην εργασία

Το φόρουμ εστίασε στην εκπαίδευση και την ενθάρρυνση για την ενσωμάτωση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο εργασιακό περιβάλλον.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2021, η Mexoxo σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και με εκπρόσωπο της τον Πάνο Αλεξανδρή, Γενικό Γραμματέα Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνδιοργάνωσε το BE AN ALLY, το 1ο forum στην Ελλάδα που προσεγγίζει την LGBTQΙ+ κοινότητα αναφορικά με τη διαχείριση της ποικιλομορφίας και την ένταξή της στο χώρο εργασίας. 

Στόχος του forum ήταν να εκπαιδεύσει, να εμπνεύσει τους HR Managers του ιδιωτικού τομέα και να προωθήσει την αλλαγή ώστε να μειωθεί η ανισότητα στο χώρο εργασίας, συνεχίζοντας το σημαντικό έργο που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση ως προς την καθιέρωση των ίσων δικαιωμάτων της LGBTQI+ κοινότητας, αποτελώντας παγκόσμιο παράδειγμα της ενίσχυσης της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης. 

Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος “BE AN ALLY” σχεδιάστηκε από την Ιδρύτρια της Mexoxo, Ελπίδα Κόκκοτα, που προσκάλεσε διακεκριμένα στελέχη και ακαδημαϊκούς ομιλητές και ομιλήτριες από την παγκόσμια LGBTQI+ κοινότητα όπως την Joanne Troutman, Director of Social Impact Programs, eCornell και την Michelle M. Duguid, Associate Dean of Diversity, Inclusion, and Belonging, Cornell SC Johnson College of Business, την Anya A. Marino την πρώτη transgender καθηγήτρια του Harvard Law School για τα δικαιώματα της LGBTQΙ+ κοινότητας και την Ginger Chien, D&I Speaker and AT&T Device Architect.

Παράλληλα, στo forum καλέστηκαν και μίλησαν εκλεκτοί ομιλητές από τον χώρο της πολιτικής όπως: ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, η Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, ο Γεώργιος Σταμάτης, Γεν. Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας.

Το παρών έδωσαν επίσης οι: Γιάννα Χορμόβα, Γεν. Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων & ο Πρόδρομος Πύρρος, Σύμβουλος, στο Οικονομικό Γραφείο Γεν. Γραμματείας Πρωθυπουργού.

Ο Πάνος Αλεξανδρής, Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που παρευρέθηκε στην εκδήλωση κατά την ομιλία του δήλωσε σχετικά: «Ο αγώνας για την κατοχύρωση της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης είναι αγώνας για την κοινωνική πρόοδο. Ταυτόχρονα, η στήριξη αυτών των δύο εννοιών στον χώρο της εργασίας συντελεί και στην οικονομική ανάπτυξη. Μια φράση χαρακτηριστική για το Be an ALLY Forum: Είμαστε όλοι ίσοι στο γεγονός ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί.»

Η Ελπίδα Κόκκοτα, Ιδρύτρια της Mexoxo και συντονίστρια του forum, πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι κάνουμε το αυτονόητο. Με το BE AN ALLY επικυρώνουμε την πρόθεσή μας να είμαστε  σύμμαχοι της LGBTQI+ κοινότητας στην δημόσια σφαίρα και μέσα από τις συνεργασίες με διαπιστευμένους φορείς και ανθρώπους δημιουργήσαμε την βάση για μια κοινωνία που συμπεριλαμβάνει όλους τους ανθρώπους και σέβεται το δικαίωμά τους να ονειρεύονται, να δημιουργούν και να βρίσκουν την ευτυχία. Νιώθω περήφανη που είμαστε “AN ALLY” της LGBTQI+ κοινότητας και μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεκινάμε ένα ταξίδι γεμάτο προκλήσεις αλλά και νίκες.»

Η Δήμητρα Λυγούρα, Διευθύντρια Γραφείου Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμπλήρωσε: «Η χρήση νέων τεχνολογιών εγείρει νέους ηθικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς. Τα συστήματα υποστήριξης ή λήψης αποφάσεων, ως ένα μέρος μιας μεγάλης συζήτησης που λαμβάνει χώρα διεθνώς, κατηγορούνται ως υπεύθυνα για αναπαραγωγή προκαταλήψεων και αποκλεισμού. Υποχρέωση όλων μας είναι να διαμορφώσουμε το κατάλληλο πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη συμπερίληψη και την πολυμορφία ώστε τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται να είναι αληθή.»

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών, The Coca-Cola Company, Bayer Hellas, EY και JTI που υποστήριξαν το BE AN ALLY Forum, συνέβαλαν σημαντικά στην μεταφορά γνώσεων μέσω των καλών πρακτικών που εφαρμόζουν οι εταιρείες τους στην παγκόσμια εργασιακή σκηνή και κατά την ομιλία τους σχολίασαν αντίστοιχα: 

Ιωάννα Μυσιριώτη, Communications Manager Greece, Cyprus & Malta, The Coca-Cola Company: «Η αποδοχή κάθε εργαζομένου και η ένταξη της διαφορετικότητας είναι θεμελιώδεις αξίες της εταιρικής μας κουλτούρας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο την ισότητα για όλους, μέσα από επιχειρηματικές πολιτικές που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση.»

Αγγέλικα Τζέμου, BoD Member & Head of HR, Bayer Hellas: «Στην Bayer η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη αποτελούν τεράστια πλεονεκτήματα στις προσπάθειές μας για την προώθηση ουσιαστικών αλλαγών. Η Bayer έχει δεσμευτεί να προάγει, να καλλιεργεί και να διατηρεί μια κουλτούρα συμπερίληψης και διαφορετικότητας. Το συλλογικό άθροισμα των ατομικών μας διαφορών, εμπειριών ζωής, γνώσεων, καινοτομίας, αυτοέκφρασης, μοναδικών ικανοτήτων και ταλέντου που επενδύουν οι εργαζόμενοι μας στην εργασία τους αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος όχι μόνο της κουλτούρας και της φήμης μας, αλλά και των επιτευγμάτων της Bayer.»

Dimitrina Vasileva, CESA Diversity and Inclusion Leader (CESA stands for Central and Southeast Europe and Central Asia), EY: «Το να λαμβάνεις σοβαρά υπόψη την προσέλκυση διαφορετικότητας και την καλλιέργεια κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς σε έναν οργανισμό, σημαίνει ότι γίνεται μέρος της βασικής επιχειρηματικής σου στρατηγικής. Σημαίνει συνέπεια μεταξύ πρόθεσης και δράσης.»

Γεωργία Καρούντζου, Corporate affairs & Communications Director, JTI: «Η JTI αποδεικνύει καθημερινά στην πράξη ότι είναι πρωτοπόρος στον αγώνα των ίσων ευκαιριών. Οι αρχές μας, ο Κώδικας Δεοντολογίας και οι πρακτικές μας συνιστούν έναν ισχυρό σύμμαχο των εργαζομένων για την εξάλειψη προκαταλήψεων, διακρίσεων και ανισοτήτων στο εργασιακό περιβάλλον. Στην JTI, η ισότητα των Φύλων συνιστά προτεραιότητα. Στόχος μας μέχρι το 2030 είναι η τοποθέτηση γυναικών σε ηγετικές θέσεις σε ποσοστό 40%.»

Στο BE AN ALLY FORUM επίσης, συνέβαλαν οι:  Clio Muse, Deloitte, Enel, Grant Thornton, Vodafone, ΑΒ Βασιλόπουλος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Διαβάστε σχετικά:

Mexoxo: Όλα όσα ακούσαμε στο Be An Ally Forum

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις