Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Advent Technologies: Μνημόνιο συνεργασίας με την BASF με φόντο την υλοποίηση νέων project μεγάλης κλίμακας

Η συμφωνία των δύο εταιρειών θα ενισχύσει σημαντικά την αλυσίδα εφοδιασμού της Advent, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των κυψελών καυσίμου που χρησιμοποιεί.

Η ελληνικής καταγωγής και εισηγμένη στον Nasdaq Advent Technologies υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας με την BASF New Business GmbH. Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στοχεύει στην ανάπτυξη και αύξηση της κλίμακας κατασκευής προηγμένων μεμβρανών κυψελών καυσίμου οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για μακροχρόνιες λειτουργίες υπό ακραίες συνθήκες. Παράλληλα, η BASF αναμένεται να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της μεμβράνης Celtec® και να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα με προηγμένες τεχνικές δυνατότητες, καθιστώντας τα συστήματα κυψελών καυσίμου και το MEA (Membrane Electrode Assembly) καλύτερα και περισσότερο ανταγωνιστικά.

Όπως αναφέρουν οι όροι της συμφωνίας, οι δύο εταιρείες θα διερευνήσουν την υλοποίηση της παραγωγής μεγάλης κλίμακας για τις μεμβράνες Celtec®, ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιήσουν τη στοίβα κυψελών καυσίμου και τις εγκαταστάσεις δοκιμών του συστήματος της Advent για την αξιολόγηση και την πιστοποίηση της νέας μεμβράνης Celtec® για τις προιοντικές κατηγορίες SereneU, M-ZERO, και Honey Badger. Επιπλέον, η BASF θα υποστηρίξει την υλοποίηση σημαντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI), παρέχοντας υλικά μέσα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, υδρογόνου και αποθήκευση ενέργειας. Στόχος των δύο έργων, όπως υποβλήθηκαν από την Advent και την κοινοπραξία εταιρειών White Dragon, είναι η αντικατάσταση των μεγαλύτερων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, με πάρκα ηλιακής ενέργειας. Επιπλέον, η BASF θα αξιολογήσει την παραγωγικότητα της μεμβράνης ζεύγους ιόντων που ανέπτυξε η Advent σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Advent Technologies, Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, σχολίασε: «Το ΜΕΑ είναι η καρδιά της κυψέλης καυσίμου, που καθορίζει τη συνολική απόδοση του συστήματος. Το MEA που βασίζεται σε μεμβράνη πολυμερούς ηλεκτρολυτών υψηλής θερμοκρασίας είναι ένα καθοριστικό δομικό στοιχείο που χρησιμοποιείται σε κυψέλες καυσίμου και άλλες ηλεκτροχημειακές εφαρμογές, όπως η παραγωγή υδρογόνου χωρίς CO2 και η αποθήκευση ενέργειας. Η συμφωνία με την BASF προάγει το όραμά μας να επιταχύνουμε την ηλεκτροκίνηση μέσω προηγμένων υλικών, εξαρτημάτων και τεχνολογίας κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς και να υποστηρίξουμε τις βιομηχανίες να πετύχουν την απεξάρτηση άνθρακα με ταχύτερους ρυθμούς».

Από την πλευρά του, ο Δρ Frank Prechtl, Διευθυντής της BASF Business Build-up Energy Management, σημείωσε: «Η BASF είναι πρωτοπόρος στο να προσφέρει στους πελάτες μας ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα και να τους βοηθήσει να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τους. Η τεχνολογία Celtec® θα δώσει τη δυνατότητα στην Advent να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της σχετικά με τις καινοτόμες τεχνολογίες κυψελών καυσίμου και υδρογόνου. Μπορούμε να υποστηρίξουμε την Advent, εκτείνοντας  επεκτείνουμε τις δυνατότητες της μεμβράνης».

Σημειώνεται πως η Advent ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2006 και έχει την έδρα της στη Βοστόνη από το 2012. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Advent εκτιμάται σε περισσότερα από 700 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, αναδεικνύοντας την εισαγωγή της στο NASDAQ ως την πιο επιτυχημένη για «ελληνικό» startup μέχρι σήμερα. Η εταιρεία, μέσω της συγχώνευσης, πέτυχε να αντλήσει περίπου 158,3 εκατ. δολάρια για την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου που περιλαμβάνει επενδύσεις σε ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Advent Technologies: Νέα διοικητική ομάδα και ενίσχυση της θέσης της στις κυψέλες καυσίμων

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις