Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μάρκος Βερέμης: Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε επενδύσεις VC

Ο co-Founder & executive chairman της Upstream επισήμανε ότι η Ελλάδα ως χώρα ήταν απούσα από την καινοτομία και την τεχνολογία, τομείς που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται μόλις πριν δέκα χρόνια, γεγονός που είχε συνέπειες και στην οικονομία.

Στα mega trends που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό που επηρεάζουν όλες τις χώρες αναφέρθηκε ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Editorial Director, diaNEOsis, μιλώντας στην 7η Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ.

Το πρόβλημα θα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια είπε, ενώ αναφορικά με την κλιματική αλλαγή η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου έχει να αντιμετωπίσει και αυτή σημαντικές προκλήσεις. Η επόμενη δεκαετία θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη γα το μέλλον της χώρας μας και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από την κοινωνία, ανέφερε ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

Ο co-Founder & executive chairman της Upstream επισήμανε ότι η Ελλάδα ως χώρα ήταν απούσα από την καινοτομία και την τεχνολογία, τομείς που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται μόλις πριν δέκα χρόνια, γεγονός που είχε συνέπειες και στην οικονομία. Αναφέρθηκε στην σημασία των δύο αυτών τομέων στον μετασχηματισμό της οικονομίας ειδικά στη διαδικασία εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού μικρών επιχειρήσεων προκειμένου μετά να μεγεθυνθούν μέσω συνενώσεων δυνάμεων.

Αναφερόμενος σε επενδύσεις venture capital είπε ότι η Ελλάδα με 70 εκατ. ευρώ το χρόνο υστερεί σημαντικά, εάν ληφθεί υπόψη ότι στην Γερμανία το αντίστοιχο νούμερο (προσαρμοσμένο κατά κεφαλήν) είναι 700 εκατ. ευρώ και στο Ισραήλ 1,5 δις ευρώ. Δομικά η ελληνική οικονομία δεν έχει ακόμη αλλάξει, είπε ο κ. Βερέμης, επισημαίνοντας ότι το όραμα της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ είναι ο τομέας της τεχνολογίας και καινοτομίας να έχει ένα ανάλογο ποσοστό του τουρισμού στην οικονομίας. Επισήμανε επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί περαιτέρω έμφαση στην αξιοκρατία και στην ενίσχυση της συνεργασίας στην χώρα μας.

Ο Μιχάλης Στάγκος, Co-Founder & President, Industry Disruptors Game Changers, MSCOMM αναφέρθηκε στην μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδος τα επόμενα χρόνια και στην μεγάλη πρόκληση να προχωρήσουν περαιτέρω οι μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια έχει γίνει επενδυτικός πόλος διεθνών επενδυτών, τόνισε ο κ, Στάγκος. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται όπως η δημιουργία νέου κέντρου δεξιοτήτων σε συνεργασία με το Γεωπονικό για την έξυπνη γεωργία, επένδυσης 2 εκατ. ευρώ, ενός νέου επενδυτικού ταμείου καθώς και της δημιουργίας νέας πλατφόρμας με τελικό στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι επενδύουν στις Startups τα VCs

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις