Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Έτσι επενδύουν στις Startups τα VCs

Η ομάδα και η προσήλωση αυτής στην εκτέλεση του business plan αποτελούν τα δύο βασικά κριτήρια που αξιολογούν τα VCs σε μια Startup εταιρεία πριν αποφασίσουν να επενδύσουν σε αυτή.

Όποιοι ασχολούνται με τις Startups, κυρίως οι Startuppers, γνωρίζουν πως ζούμε στην εποχή που χωρίς υπερβολή θα μπορούσαμε να πούμε πως ο ουρανός “βρέχει” λεφτά ή καλύτερα για μιλήσουμε στη “γλώσσα” τους, “βρέχει” κεφάλαια. Κεφάλαια επενδυτικά που αναζητούν, με τη σειρά τους, το next big think για να “αυγατήσουν” τα χρήματα που θα επενδύσουν.

Η εξασφάλιση επαρκούντων κεφαλαίων, για μεγάλη μερίδα των Startuppers, για τη χρηματοδότηση τους, ιδιαίτερα στα πρώτα τους βήματα, βασίζεται ως, επί το πλείστον, σε εθνικά ή υπερεθνικά προγράμματα στήριξης, αλλά και και κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital), χωρίς αυτό να σημαίνει πως μένουν εκτός οι «επιχειρηματικοί άγγελοι οι οποίοι αποτελούν το πρώτο “μαξιλάρι” για την κοινότητα των Startupps.

Oι περισσότερες νέες Startups, στα πρώτα τους βήματα σημειώνουν λίγες ή και καθόλου πωλήσεις, ενώ οι ιδρυτές τους συχνά στερούνται πραγματικής εμπειρίας στη διοίκηση μιας επιχείρησης, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι Startups είναι επιχειρήσεις που στο “τέλος της ημέρας” έχουν να διαχειριστούν τα κέρδη ή τις ζημιές τους. Συχνά, στα Startups, το business plan παρουσιάζει κενά. Έτσι οι επενδυτές – δικαίως – είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις επενδυτικές του κινήσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Επιπλέον συνολικά τα Startups, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό έχουν ξεπεράσει τις παιδικές – βρεφικές ασθένειες και ως εκ τούτου οι ανάγκες τους είναι μεγαλύτερες. Βεβαίως και οι επενδυτές, από όλες τις πλευρές, έχουν απαιτήσεις, καθώς στα χρόνια της “έκρηξης” των Startups έμαθαν και έπαθαν.

Έτσι, οι επιτυχημένες Startups πληρούν ορισμένα κριτήρια τα οποία θέτουν στο σύνολό τους τα μεγάλα VCs. Τα κριτήρια αυτά αφορούν άμεσα, μεταξύ άλλων, το μοντέλο διοίκησης της εταιρείας, το μέγεθος της αγοράς, την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και τα ρίσκα που ενέχει μια επένδυση για τα ίδια τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.

Τα κριτήρια και οι στόχοι των VCs

Σε ότι αφορά το μοντέλο διοίκησης, αυτό συνιστά μακρά το σημαντικότερο παράγοντα που λαμβάνουν υπόψιν οι επενδυτές. Τα VCs, επενδύουν πρωτίστως στο management της διοίκησης και στην ικανότητά τους να εκτελούν με ακρίβεια το business plan. Αυτό που αναζητούν κυρίως τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών είναι στελέχη που έχουν στο παρελθόν ηγηθεί επιχειρήσεων με υψηλές αποδόσεις για τους επενδυτές. Οι νέες επιχειρήσεις προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να διαθέτουν στο δυναμικό τους, έμπειρα και καλά καταρτισμένα διοικητικά στελέχη που θα μπορούν να παίξουν κεντρικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας.

Επίσης, οι επενδυτές δίνουν μεγάλη σημασία στο μέγεθος της αγοράς στην οποία απευθύνονται οι επιχειρήσεις που αιτούνται χρηματοδότησης. Οι ήδη μεγάλες ή αναδυόμενες αγορές είναι συνήθως αυτές που τραβούν την προσοχή των επενδυτών, οι οποίοι λειτουργούν, όπως προαναφέρθηκε με γνώμονα τις μελλοντικές αποδόσεις για τους ίδιους. Παράλληλα, μια αγορά μεγάλου μεγέθους δίνει στα VCs τη δυνατότητα αποεπένδυσης μέσω συμφωνιών με τρίτα μέρη, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα σύνηθες τα VCs να ζητούν λεπτομερείς αναλύσεις για τις αγορές που στοχεύουν οι Startups, προτού αποφασίσουν να προχωρήσουν σε κάποια χρηματοδότηση.

Εκτός των παραπάνω, οι επενδυτές θέλουν να επενδύουν σε προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες διαθέτουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά, και μάλιστα σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που έλκει το ενδιαφέρον των επενδυτών, είναι πρωτότυπες λύσεις σε προβλήματα με τα οποία δεν έχουν ασχοληθεί εκτενώς άλλες εταιρείες. Ταυτόχρονα, στόχος των VCs είναι το χαρτοφυλάκιό τους να αποτελείται από εταιρείες με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες πωλήσεις και κέρδη, πριν άλλοι ανταγωνιστές εισέλθουν στην αγορά μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους για τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση για τα ίδια τα VCs.

Τελευταίο αλλά επίσης σημαντικό βασικό κριτήριο στις επιλογές των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, είναι η αξιολόγηση των ρίσκων που όλες οι επενδύσεις εγκυμονούν ανεξαιρέτως. Οι μέθοδοι με τις οποίες τα VCs μετρούν, αξιολογούν και ελαχιστοποιούν το επενδυτικό ρίσκο ποικίλλουν καθώς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Η ικανότητα μιας Startup εταιρείας να πείσει με στοιχεία τους επενδυτές πως η επένδυση ενέχει χαμηλό, για τους ίδιους, ρίσκο, πολλές φορές αποδεικνύεται το κλειδί για μια επιτυχημένη χρηματοδότηση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις