Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Huawei Talent Summit: Συνεργασία με Startups για να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα

Ευρωπαίοι εταίροι, ΜΚΟ και Startup ομάδες βρέθηκαν στο συνέδριο της Huawei για να συζητήσουν για το ψηφιακό χάσμα και πως αυτό μπορεί να αρθεί με την συμβολή τους.

Πάνω από 80 φοιτητές, μαζί με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων, ΜΚΟ, συμβούλων και πανεπιστημίων από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για το Huawei Talent Summit. Στόχος είναι να αναδείξουν τα επιτεύγματά τους σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης ταλέντων της Huawei. Η επίλυση μελλοντικών προκλήσεων όπως το χάσμα στις ψηφιακές δεξιότητες, η έλλειψη ταλέντων στον τομέα των ΤΠΕ, η ισότητα και η βιωσιμότητα αποτέλεσαν το επίκεντρο των συζητήσεων, ξεκινώντας από τα βασικά ευρήματα της κοινής Λευκής Βίβλου Huawei και EY για τις ψηφιακές δεξιότητες.

Σύμφωνα με τον Luca Marcolin, Senior Consultant της EY, η ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες ξεπερνά την προσφορά με ολοένα και πιο γρήγορο ρυθμό. Ταυτόχρονα υπάρχει σοβαρή έλλειψη ταλέντων ΤΠΕ στην ΕΕ. «Για παράδειγμα, το 2021, η Φινλανδία κατέλαβε την πρώτη θέση στο ανθρώπινο κεφάλαιο ψηφιακών δεξιοτήτων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), ενισχύοντας τον ρόλο της ως ευρωπαϊκή ψηφιακή ηγέτιδα. Το ποσοστό των αποφοίτων στον τομέα των ΤΠΕ στη Φινλανδία είναι σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ και σχεδόν οι διπλάσιες επιχειρήσεις παρέχουν εκπαίδευση στις ΤΠΕ. Ωστόσο, αυτό είναι ανεπαρκές, καθώς το 59% των εταιρειών που προσπαθούν να προσλάβουν ειδικούς στις ΤΠΕ αναφέρουν δυσκολίες στην κάλυψη θέσεων εργασίας», λέει ο Luca Marcolin.

Η Huawei έχει δεσμευτεί να αναπτύξει νέα ταλέντα στον τομέα των ΤΠΕ σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιείται ενώ το 2008 ξεκίνησε την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων υποτροφιών, διαγωνισμών τεχνολογίας και εκπαίδευσης ψηφιακών δεξιοτήτων. Έκτοτε, έχει επενδύσει πάνω από 130 εκατ. ευρώ, ωφελώντας περισσότερους από 1,54 εκατ. ανθρώπους σε πάνω από 150 χώρες παγκοσμίως.

«Η Huawei είναι έτοιμη να συνεργαστεί με Ευρωπαίους εταίρους για να αναπτύξει κορυφαία ψηφιακά ταλέντα και να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα», λέει ο Kenneth Fredriksen, Αντιπρόεδρος της Huawei CEE & Nordic Region. «Στην Ευρώπη, η Huawei έχει υλοποιήσει πολλά προγράμματα, όπως το Seeds for the Future, το ICT Academy και το European University Challenge, για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος ανάπτυξης ταλέντων. Η Huawei έχει δεσμευτεί να επενδύσει 2,5 εκατ. ευρώ σε υποτροφίες Seeds for the Future που θα δοθούν σε ταλαντούχους φοιτητές στην Ευρώπη για αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τομέα των ΤΠΕ», υπογράμμισε ο Kenneth Fredriksen. Εξήγησε επίσης πώς μέσω αυτών των προγραμμάτων η Huawei «θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με κορυφαία πανεπιστήμια στην Ευρώπη για να ενισχύσει τις ικανότητες και τις δυνατότητες της επόμενης γενιάς καινοτόμων Ευρωπαίων».

Μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις μαζί για ένα καλύτερο μέλλον

Η ψηφιοποίηση σημαίνει μεγάλες ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την Huawei να έχει διοργανώσει διαγωνισμούς για Startup σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για νέες ιδέες στην κοινωνία, ενώ παρέχει τεχνολογία και χρηματοδότηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις, προωθώντας την ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας.

Μια ομάδα ιδρυτών Startups συζήτησε στο Talent Summit το πώς οι ΜμΕ και οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να συνεργαστούν για αμοιβαίους στόχους, όπως η μείωση του ψηφιακού χάσματος και η οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος. Η Yesika Aguilera, Forbes 30 Under 30, συνιδρύτρια στο Tespack & Clocky App, ανέφερε: «Χαίρομαι πραγματικά που βλέπω εταιρείες όπως η Huawei να προσπαθούν να εμπλέξουν και να ενδυναμώσουν τις Startups και τους νέους ώστε να δημιουργήσουν ένα θετικό αντίκτυπο και να αποτελέσουν μέρος της λύσης. Η ευελιξία και οι νέες προοπτικές καινοτομίας των Startups και της νεολαίας συμβαδίζουν με την εμπειρία, το κεφάλαιο και την τεχνογνωσία μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι ο τέλειος συνδυασμός για τη δημιουργία των πιο καινοτόμων, επαναστατικών και ισχυρών λύσεων για το μέλλον μας.»

Με τις δεξιότητες ΤΠΕ οι γυναίκες θα καλύψουν τη διαφορά στην ψηφιακή εποχή

Οι γυναίκες υπό-εκπροσωπούνται ιδιαίτερα στο ψηφιακό εργατικό δυναμικό, με πάνω από το 80% των ειδικών στον τομέα των ΤΠΕ που απασχολούνται σε όλη την ΕΕ να είναι άνδρες. Παρά τις διαφορές μεταξύ των χωρών, μόνο το 17% των επαγγελματιών τεχνολογίας είναι γυναίκες κατά μέσο όρο και μόνο το 22% των επαγγελματιών τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως είναι γυναίκες.

Σε ένα πάνελ σχετικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, η Dora Palfi, συνιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της imagiLabs ανέφερε: «Ενώ οι αριθμοί μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να αρχίσουν πραγματικά να δείχνουν μια σημαντική αύξηση στην αναλογία των φύλων στον κλάδο, υπάρχουν ήδη απίστευτα επιτυχημένες γυναίκες και γυναίκες ηγέτιδες στον κλάδο. Η ανάδειξη τους ως προτύπων δίνει τη δυνατότητα να επιταχυνθεί η αλλαγή».

Η Huawei έχει ξεκινήσει μια σειρά πρωτοβουλιών για την προώθηση της ισότητας των φύλων και τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών στο ψηφιακό μέλλον. Ανάμεσά τους το «Women In Technology» που πραγματοποιείται σε όλη την Ευρώπη για να βοηθήσει τις φωνές των γυναικών να ακουστούν στον τομέα της τεχνολογίας. Το 2021 η Huawei λάνσαρε επίσημα το πρόγραμμα HUAWEI Women Developers (HWD), με στόχο να δώσει τη δυνατότητα στις γυναίκες προγραμματιστές να δημιουργήσουν καινοτόμες εφαρμογές.

Προγράμματα κατάρτισης ως επιρροή στις απόψεις των μαθητών για τη βιωσιμότητα

Εκτός από τη συνέχιση παροχής πράσινης τεχνολογίας 5G και συστημάτων ηλιακής ενέργειας, η Huawei συνεργάζεται με εταίρους στην Ευρώπη για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα με στόχο την ουδετερότητα στον άνθρακα έως το 2050. Μέσω εκπαιδευτικών μαθημάτων ΤΠΕ, νεαρά ταλέντα όπως οι απόφοιτοι του Eight Seeds for the Future έμαθαν και συζήτησαν πώς οι σπουδές τους επηρέασαν τις απόψεις τους για τη βιωσιμότητα και το πως μπορεί η τεχνολογία να επηρεάσει το μέλλον. 

Αιτήσεις για το Winter School of the European Leadership Academy 

Μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία που υποστηρίζει νεαρά, γυναικεία ταλέντα που προσπαθούν να διαμορφώσουν την τεχνολογική επανάσταση της Ευρώπης είναι το School for Female Leadership in the Digital Age. Οι αιτήσεις για τον νέο κύκλο, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου στη Νίκαια, είναι ανοιχτές έως τις 3 Ιανουαρίου 2022. Μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή θα επιλέξει 27 συμμετέχοντες για αυτό το εβδομαδιαίο δωρεάν πρόγραμμα υποτροφιών με masterclasses, ομαδικά έργα, ενεργή μάθηση και πολιτιστικές εμπειρίες.

Η Berta Herrero, Διευθύντρια Προγράμματος του School for Female Leadership in the Digital Age, δήλωσε: «Η διασφάλιση της ύπαρξης διαφορετικότητας στην ανάπτυξη των τεχνολογιών είναι το πρώτο βήμα για την οικοδόμηση ενός πραγματικά ίσου, χωρίς αποκλεισμούς κόσμου. Για να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις, οι γυναίκες πρέπει να είναι σε θέση να διαμορφώσουν και να ηγηθούν της τεχνολογικής επανάστασης. Το πρόγραμμα σπουδών μας εξοπλίζει τις νέες γυναίκες με τα εργαλεία που χρειάζονται για να είναι οι ηγέτες της ψηφιακής μετάβασης της Ευρώπης».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις