Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΕΕΝΕ: Πώς η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης για την καινοτομία

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, αλλά και η εξωστρέφεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του 7ου ετήσιου συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης και ο πρώην υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος, απάντησαν σε ερωτήσεις για την ανάπτυξη, την καινοτομία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Η πανδημία έγινε καταλύτης για να προχωρήσουν γρήγορα καινοτόμες ιδέες» τόνισε ο Γ. Τσακίρης και συμπλήρωσε: «Μας έκανε γρήγορα να αλλάξουμε τη σκέψη μας και να επιταχύνουμε κι εμείς, από τη μεριά του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Όλα τα πλάνα που είχαμε υπόψη μας σε βάθος τριετίας, τα φέρνουμε πολύ πιο μπροστά». Παράλληλα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε, πως υπογράφηκε συμφωνία για το πρώτο fund που θα συν-επενδύει με τους λεγόμενους «επιχειρηματικούς αγγέλους», το οποίο αποτελεί μια πολύ καλή εξέλιξη.

«Η πανδημία σε πολύ μεγάλο βαθμό απέδειξε ότι έχουμε μεγάλες αδυναμίες», ανέφερε από τη μεριά του ο πρώην υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος. «Τα χρήματα που είναι να εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια, είναι πρωτοφανή σε μέγεθος. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ συν τα 32 δισ. ευρώ τα οποία είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συν τους ιδιωτικούς πόρους που μπορούν να μοχλευτούν με το κομμάτι των δανείων από το τραπεζικό σύστημα. Καταλαβαίνετε ότι φτάνουμε σε ένα ύψος πάρα πολύ μεγάλο. Ειδικά το Ταμείο Ανάκαμψης έχει όρους και 31/12/2026 λήγει. ‘Αρα, πρέπει να τα έχουμε απορροφήσει», συμπλήρωσε ο Δ. Λιάκος.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας στο συνέδριο της ΕΕΝΕ, χαρτογράφησε με αριθμούς το τοπίο των ελληνικών επιχειρήσεων. «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε 830.000 επιχειρήσεις. Οι μεγάλες επιχειρήσεις κατά τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι 500. Οι μεσαίες (από 50-250 εργαζόμενους) 4.500 και οι μικρές (από 10-50 εργαζόμενους) 25.000. Από τις 830.000, οι 30.000 είναι μικρομεσαίες. Οι υπόλοιπες 800.000 είναι οι λεγόμενες πολύ μικρές (από 0-10 άτομα). Αν διαιρέσουμε τον αριθμό των εργαζόμενων δια τον αριθμό των επιχειρήσεων, βγαίνει ένας μέσος όρος εργαζομένων, 1,7 ανά επιχείρηση. Αυτό δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα και δεν είναι βιώσιμο. ‘Αρα, πρέπει αυτό να αλλάξει» σημείωσε ο Γ. Τσακίρης.

Ένας τρόπος ώστε να αλλάξει το μέγεθος των επιχειρήσεων, είναι να δημιουργηθούν συνέργειες, επισημάνθηκε κατά τη συζήτηση του 7ου ετήσιου συνεδρίου της ΕΕΝΕ. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, απαιτούνται κίνητρα. «Σαφώς χρειάζονται τα κίνητρα – και φορολογικά και επενδυτικά και χρηματοδοτικά. Και θεωρώ ότι αυτό πρέπει να το κάνουμε πιο μόνιμο. Δηλαδή, όταν θα έχουμε ένα νεο δημοσιονομικό πλαίσιο από το 2023 και μετά, θα πρέπει οποιεσδήποτε φοροαπαλλαγές και να δίνουμε, να αποσκοπούν μόνιμα στο πώς θα γίνουν οι επιχειρήσεις μας μεγαλύτερες. Μεγαλύτερο μέγεθος είναι πιο σκληρά ανταγωνιστικό» τόνισε ο Δ. Λιάκος. Μίλησε επίσης για την ανάγκη οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στα ESG κριτήρια για να λάβουν χρηματοδότησεις, αλλά και τη σημασία της αύξησης των μισθών για τη δημιουργία μιας νέας συνθήκης στην αγορά.

«Από το τίποτα πριν από πέντε-δέκα χρόνια, έχουμε σήμερα μια ζωτική και ταχέως αυξανόμενη κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. «Έχουμε εντάξει στον ΣΕΒ, 60 τέτοιες επιχειρήσεις, με συνολική αξία άνω των 6-7 δισ. ευρώ. Για τα αμερικάνικα νούμερα, είναι αστεία. Για τα ελληνικά δεδομένα, συγκρινόμενα με το Χρηματιστήριο Αθηνών και το ΑΕΠ, αυτά είναι πραγματικά νούμερα. Φανταστείτε ένα σύστημα νεοφυών επιχειρήσεων σε πέντε χρόνια από σήμερα, με 20.000 εργαζόμενους και 15 δισ. αξία. Είναι πολύ σημαντικό», συμπλήρωσε ο Δ. Παπαλεξόπουλος.

«Τώρα φέρνουμε πάρα πολλούς Έλληνες από το εξωτερικό, γιατί οι συνθήκες είναι πολύ κατάλληλες. Ειδικά τα τελευταία δυο χρόνια, έχουν καλυτερεύσει τα πράγματα πολύ. Παρόλα αυτά, δεν μπορείς να φέρεις πολύ κόσμο πίσω. Δεν υπάρχουν αρκετά ταλέντα, καλώς ή κακώς, αλλά θα δημιουργησουμε εμείς από τους ανθρώπους τους δικούς μας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κοιτάξουν ξανά τα υφιστάμενα στελέχη και να να δουν πώς θα τα αναβαθμίσουν» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ, Κρίστιαν Χατζημηνάς.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, επισημάνθηκε η σπουδαιότητα της συνεργασίας του επιχειρηματικού κλάδου με τα ελληνικά πανεπιστήμια, κάτι το οποίο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ομιλητές, ήταν και ο κάτοχος της έδρας σύγχρονων ελληνικών σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics and Political Science, Κέβιν Φεδερστόουν.

Διαβάστε επίσης:

Μάρκος Βερέμης: Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε επενδύσεις VC

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις