Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αισθητή υποχώρηση για την Ελληνική startup σκηνή το 2021 – Τι προκύπτει από το Startup Blink Global Ecosystem Report

Στην 153η θέση κατατάχθηκε πέρυσι η Αθήνα ανάμεσα σε 1.000 πόλεις που εξετάζονται στην μελέτη με τίτλο: “Startup Blink Global Ecosystem Report 2021”.

Παράλληλα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 54η θέση στην σχετική κατάταξη των 100 κορυφαίων χωρών σε ότι αφορά στα Start-up περιβάλλοντα, διεθνώς. 

Αμφότερες, υποχώρησαν αισθητά πέρυσι σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος, καθώς εκτιμάται πως η έλευση της πανδημίας επέδρασε σημαντικά στην πορεία μετεξέλιξης, επίτευξης στόχων και δεδομένων. Συγκεκριμένα, η χώρα μας υποχώρησε κατά 10 θέσεις το χρονικό διάστημα 2020-2021 και από την 44η θέση βρέθηκε στην 54η πέρυσι. Κι αυτό, καθώς ήδη το χρονικό διάστημα 2019-2020 είχε χάσει δύο ακόμη θέσεις στην σχετική κατάταξη του Startup Blink Global Ecosystem Report.

Όσο για την Αθήνα, η πτώση είναι υπερπολλαπλάσια, και ακόμη πιο εμφατική, καθώς με την πάροδο ενός έτους (2020-2021) έχασε 46 θέσεις! 

Στην ίδια μελέτη επισημαίνεται πως η Ελλάδα μπορεί να εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, εντούτοις όμως βρίσκεται στην έκτη θέση στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στην 3η σε σχέση με την Βαλκανική Χερσόνησο. Την ίδια στιγμή, καταδεικνύεται πως τα προαναφερθέντα στατιστικά μεγέθη δεν έχει να κάνει τόσο με τις επιδόσεις των Ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του 2021, όσο για το γεγονός πως πολλά από τα αντίστοιχα οικοσυστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο βελτιώνουν δραστικά τη θέση τους.

Το πιο σημαντικό είναι πως σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης Startup Blink Global Ecosystem Report, το ελληνικό οικοσύστημα συγκεντρώνει εντυπωσιακά μεγάλες δυνατότητες που υπόσχονται «εκρηκτική» ανάπτυξη κατά τα αμέσως προσεχή χρόνια. Απλά, χρειάζονται μια… χείρα βοηθείας που «μεταφράζεται» στον σχεδιασμό και εφαρμογή των κατάλληλων πρωτοβουλιών από μέρους της Πολιτείας, προκειμένου να μετατραπεί σε ένα εξαιρετικά ώριμο περιφερειακό οικοσύστημα στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.

Μάλιστα, ως βασικοί πυλώνες στους οποίους δύναται να στηριχτεί το –απαιτούμενο- επόμενο βήμα δεν είναι άλλα από την σημαντικά μεγάλη δεξαμενή άντλησης ταλέντων υψηλής ειδίκευσης στον τομέα της πληροφορικής, σε συνάρτηση με την παρουσία ιδιαίτερα έμπειρων στελεχών. Στοιχεία που συνδυαστικά μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ δημιουργική, εξαιρετικά «εύπλαστη» και αποδοτική «μαγιά» για την επόμενη ημέρα του startup οικοσυστήματος στην χώρα μας. 

Οι ΗΠΑ δυναμικά στην κορυφή 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην μελέτη με τίτλο: “Startup Blink Global Ecosystem Report 2021”, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την κορυφή τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και πόλης αναφορικά με τα κορυφαία start-up περιβάλλοντα σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Συγκεκριμένα, τις ΗΠΑ ακολουθούν οι Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ, Καναδάς, Γερμανία, Σουηδία, Κίνα, Ελβετία, Αυστραλία και Σιγκαπούρη, διαμορφώνοντας την πρώτη δεκάδα.  

Σε επίπεδο πόλεων, το Top-10 απαρτίζουν το Σαν Φρανσίσκο, η Νέα Υόρκη, το Πεκίνο, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο, η Βοστώνη, η Σαγκάη, το Τελ Αβίβ, η Μόσχα και το Μπάνγκαλορ της Ινδίας. 

Επιχειρώντας ένα γεωγραφικό breakdown των δεδομένων της μελέτης, γίνεται  αντιληπτό πως στην Ευρώπη ανήκει το 38,6% των κορυφαίων startup περιβαλλόντων χωρών και πόλεων, με την Βόρεια Αμερική να ακολουθεί με 29,7%, την Ασία-Ωκεανία να βρίσκεται σε σχετικά μεγάλη απόσταση (16,1%), ενώ οι Λατινική Αμερική και η Μέση Ανατολή-Αφρική βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό -και σαφώς λιγότερο ανταγωνιστικό- επίπεδο, με 8,2 και 7,4%, αντίστοιχα. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις