Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Vodafone: Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση

Στα πλαίσια του επενδυτικού πλάνου εντάσσεται και η στρατηγική συνεργασία με τον Δημόκριτο και η μετατροπή του σε smart campus.

Για τη Vodafone Ελλάδας, η χρονιά που κλείνει ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα με σημαντικές εξελίξεις που σηματοδότησαν το άνοιγμα μιας νέας εποχής τόσο για τον οργανισμό, όσο και για το σύνολο του κλάδου και ευρύτερα για την οικονομία.

Ειδικότερα, η εταιρία προχωρά με ταχείς ρυθμούς το επενδυτικό σχέδιο ύψους 600 εκατ. ευρώ, βάσει του οποίου θα εξασφαλίσει:

  • εκτεταμένη κάλυψη του 5G Giga Network,
  • 650.000 σταθερές συνδέσεις νέας γενιάς και
  • διασύνδεση σε 1 εκατ. Έλληνες που διαμένουν σε 10 νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Η εταιρία έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του έτους με πολύ θετικές οικονομικές επιδόσεις, με τον κύκλο εργασιών να σημειώνει +4%, αυξητική τάση στην πελατειακή βάση και εκθετική αύξηση στη χρήση data.

Παράλληλα, η εταιρία εισήλθε σε μια νέα φάση καινοτομίας, με συνεργασίες όπως αυτή με τον Δημόκριτο, όπου εφαρμόζει προηγμένες λύσεις IoT και αλληλεπιδρά με την ευρύτερη κοινότητα Έρευνας και Ανάπτυξης τεχνολογίας. H εταιρεία μείωσε επίσης το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, επιταχύνοντας την πορεία προς τον στόχο του Net Zero.

Το επενδυτικό πλάνο

Ήδη από πέρσι έχει ανακοινώσει το επενδυτικό πλάνο ύψους 600 εκατ. ευρώ, το οποίο φέτος μπήκε σε τροχιά επιτάχυνσης. Ξεκίνησε η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στη σταθερή και θα κατασκευαστούν 150.000 νέες γραμμές Fiber to the Home (FTTH) στην επόμενη τριετία, επεκτείνοντας το Vodafone Giga Network σε νέες περιοχές, που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν υποδομές οπτικών ινών. Έτσι, στο τέλος του επενδυτικού προγράμματος, η Vodafone θα διαθέτει πάνω από 650.000 γραμμές νέας γενιάς.

Επίσης, προχωράει το έργο της υποθαλάσσιας διασύνδεσης των νησιών, όπου μετά την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας θα ξεκινήσει η πόντισή τους που πρόκειται να φέρει νέες δυνατότητες σε σχεδόν 1 εκατ. Έλληνες και χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις σε 10 νησιά της χώρας.

Η Vodafone κατασκευάζει, επεκτείνει και πυκνώνει το 5G Vodafone Giga Network και τον Μάρτιο 2022 θα έχει επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη άνω του 40%. Ήδη, το 5G δίκτυο της Vodafone λειτουργεί σε 23 ελληνικές πόλεις και αρκετούς τουριστικούς προορισμούς.

Το 5G όχι μόνο θα δώσει την απαραίτητη ώθηση για τον μετασχηματισμό της Vodafone από εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε εταιρεία τεχνολογίας, αλλά και θα αποτελέσει τον καταλύτη και τον κοινό παρονομαστή της ψηφιακής πορείας της Ελλάδας στα χρόνια που έρχονται.

Ήδη, οι δυνατότητες αυτές φαίνονται με τη στρατηγική συνεργασία με τον Δημόκριτο, που όχι μόνο μετατρέπεται σε smart campus, αλλά και σε ένα ζωντανό εργαστήρι εκθετικών τεχνολογιών, με τα Startups του ερευνητικού κέντρου να συνεργάζονται μαζί της για τη μετεξέλιξη των IoT υπηρεσιών της.

Το 5G θα είναι καταλύτης στην ψηφιακή μετάβαση, η οποία είναι και πράσινη μετάβαση. Αυτή η δίδυμη μετάβαση βρίσκεται στον πυρήνα της αποστολής της Vodafone, που περιλαμβάνει την προστασία του πλανήτη.

Πρόσφατα άλλωστε αποδείχτηκαν οι δυνατότητες της δίδυμης αυτής μετάβασης στη Χάλκη, η οποία μέσα από το 5G και τις τεχνολογίες που εγκατέστησε η Vodafone στο νησί, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, να συμμετάσχει ισότιμα στην ψηφιακή επανάσταση και να γίνει πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη.

Tα οικονομικά στοιχεία

Η Vodafone Ελλάδας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 468 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (452 εκατ.). Τα έσοδα από υπηρεσίες γνώρισαν αντίστοιχη άνοδο (4%) και ανήλθαν σε 436 εκατ. ευρώ, αντί 421 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA έφτασαν τα 132 εκατ. ευρώ.

Η πελατειακή βάση της κινητής έφτασε τους 4,178 εκατ. πελάτες, αυξημένη κατά 107.000 πελάτες (εκ των οποίων 82.000 αφορούσαν καρτοκινητά και 25.000 συμβόλαια), με το ποσοστό των πελατών συμβολαίου να προσεγγίζει το 40%.

Στη σταθερή, οι ευρυζωνικοί πελάτες παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι (962.000). Επιπλέον, κατεγράφη κατακόρυφη άνοδος στη χρήση data, η οποία αυξήθηκε κατά 72% σε σχέση με πέρσι την ίδια περίοδο και οριακά δεν έσπασε το φράγμα των 100.000 ΤΒ (96.758 ΤΒ), που αποτελεί ιστορική επίδοση, (πέρσι 56.164 ΤΒ). Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το κατά κεφαλήν έσοδο παρέμεινε σταθερό, καθίσταται σαφές ότι οι πολίτες απόλαυσαν ακόμη περισσότερες υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις