Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΥΔΑΠ

H διοίκηση της εταιρείας έχει καταρτίσει ένα επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, μέσω του οποίου θα της επιτρέψει να παράσχει ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, αναβαθμίζοντας τις υποδομές της, αντιμετωπίζοντας δραστικά παθογένειες του παρελθόντος.

Συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι και το 2030, με σημαντικό τμήμα του προαναφερθέντος ποσού να διοχετεύεται στον μετασχηματισμό της, δρομολογεί η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Η ΕΥΔΑΠ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην χώρα μας η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά του νερού με το πελατολόγιο της στον τομέα της ύδρευσης, να απαρτίζεται από – περίπου – 4.400.000 πελάτες ή αλλιώς 2.160.000 συνδέσεις. Όσο για το μήκος των αγωγών της ανέρχεται σε 14.000 χιλιόμετρα. Ο δε τομέας της αποχέτευσης εξυπηρετεί 3.500.000 πελάτες, ενώ το συνολικό μήκος αγωγών ανέρχεται σε 9.500 χιλιόμετρα.

Οι σκοποί της λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ αποτελούν – ουσιαστικά – την… πυξίδα που καταδεικνύει το μέλλον της, καθώς εκτός από την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, περιλαμβάνουν την μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία, εκμετάλλευση, διαχείριση, συντήρηση, επέκταση και ανανέωση συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, την διαδικασία άντλησης, αφαλάτωσης, επεξεργασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής πάσης φύσεως υδάτων, καθώς επίσης και την πραγματοποίηση έργων και διαδικασιών συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας, διαχείρισης και διάθεσης των προϊόντων της επεξεργασίας των λυμάτων.

Κι αυτό, καθώς στο προαναφερθέν modus operandi «συναντώνται» βασικές έννοιες της δραστηριοποίησης της ΕΥΔΑΠ, όπως έργα, επενδύσεις, σεβασμός στο περιβάλλον, ποιότητα, ποσότητα, μα και φροντίδα για μελλοντικές ανάγκες και σκοπούς.

Υπό αυτό το πρίσμα και καθώς στην Αττική τα δίκτυα ύδρευσης έχουν συμπληρώσει αισίως έξι δεκαετίες ζωής και λειτουργίας, η αντικατάστασή τους προβάλει ως επιτακτική ανάγκη. Αναλογιζόμενη την βαρύτητα και σημασία της συγκεκριμένης πτυχής, η ΕΥΔΑΠ, επιχειρεί να τριπλασιάσει τον ρυθμό αλλαγής των δικτύων, σήμερα!

Παράλληλα, η εταιρεία κάνει ανακύκλωση όχι μόνο του νερού άρδευσης αλλά και των υλικών που βγαίνουν από τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και νέα έργα όπως εκείνο που υλοποιείται στο Δήμο Αθηναίων μέσω του οποίου γίνεται καθαρισμός λυμάτων για πότισμα σε ορισμένες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναμένεται να προχωρήσει στο επόμενο διάστημα σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κατασκευή ενός νέου βιοκλιματικού κτιρίου στο Γαλάτσι. Εκεί, θα στεγαστούν μια σειρά από υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται διάσπαρτες στην Αττική. Αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, θα είναι και η εξοικονόμηση περί του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Ψηφιακός μετασχηματισμός «κλειδί» για την επόμενη ημέρα!

Πρώτιστης προτεραιότητας δράση για την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, υπό την ηγεσία του Διευθύνοντος Συμβούλου της, Χάρη Σαχίνη, δεν είναι άλλος από τον συνολικότερο ψηφιακό, μα και «πράσινο» μετασχηματισμό της.

Προκειμένου, λοιπόν, να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις των καιρών, διαμορφώνοντας έναν δυναμικό οργανισμό με το βλέμμα στο μέλλον, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έχει καταρτίσει ένα επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, μέσω του οποίου θα της επιτρέψει να παράσχει ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, αναβαθμίζοντας τις υποδομές της, αντιμετωπίζοντας δραστικά παθογένειες του παρελθόντος, όπως λ.χ. η δαιδαλώδης οργάνωση, η λειτουργία με βάση silo κ.ο.κ.

Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό, μα και φιλόδοξο συνάμα πλάνο στρατηγικού μετασχηματισμού με «προίκα» έργα transformation των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός υπερβαίνει τα 175 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική θα αγγίξουν σε αξία τα 700 εκατομμύρια ευρώ!

Προς αυτή την κατεύθυνση καταλυτικής σημασίας αναμένεται να αναδειχθεί ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης στο επίπεδο της χρηματοδότησης, σε συνάρτηση και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η τεχνολογία αποτελεσματικός αρωγός transformation

Προς την κατεύθυνση στήριξης και περαιτέρω επιτάχυνσης της διαδικασίας του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΥΔΑΠ, ξεχωριστό ρόλο καλείται να παίξει η τεχνολογία με τις επιμέρους πτυχές της. Κι αυτό, καθώς με την εφαρμογή εξελιγμένων τεχνολογικών προϊόντων και εφαρμογών, το όραμα για την υλοποίηση και λειτουργία έξυπνων δικτύων έρχεται ένα βήμα εγγύτερα.

Παράλληλα, συμβάλουν και στη λελογισμένη χρήση του νερού και κατ’ επέκταση στην αύξηση του διαθέσιμου αποθέματος. Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται να υπάρξει ευρεία αξιοποίηση «έξυπνων» μετρητών, νέας γενιάς εξοπλισμού δικτύων, ενώ η ψηφιοποίηση αναμένεται να συμβάλει στην συνολικότερη αναβάθμιση της εμπειρίας των πελατών.

Δυναμικό παρόν και στην κυκλική οικονομία

Ένας από τους δυναμικά αναδυόμενους στόχους της ΕΥΔΑΠ είναι η σταδιακή μείωση των παραγόμενων αποβλήτων με επαναχρησιμοποίηση των παραπροϊόντων από τις παραγωγικές διαδικασίες, με ανάκτηση και παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα των παραγωγικών διαδικασιών και με σταθερή μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. «Κλειδί» προς αυτή την κατεύθυνση είναι η διαρκής αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του Οργανισμού.

Μάλιστα, κάνοντας πράξη την υπεύθυνη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων, αλλά και τις πρακτικές κυκλικής οικονομίας, η ΕΥΔΑΠ συμβάλλει στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως αυτοί έχουν οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε περισσότερα στο emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις