Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ρεκόρ χρηματοδοτήσεων για τις ευρωπαϊκές Startups το 2021

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκές Startups συγκεντρώνουν ποσά άνω των 100 δισ. δολαρίων σε έναν χρόνο, αποδεικνύοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για τον ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο του tech industry.

Έτος ρεκόρ για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων αποδεικνύεται το 2021, με τις Startups της Γηραιάς Ηπείρου να έχουν εξασφαλίσει περισσότερα από 120 δισ. δολάρια σε χρηματοδοτήσεις φέτος, τρεις φορές περισσότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκές Startups συγκεντρώνουν ποσά άνω των 100 δισ. δολαρίων σε έναν χρόνο, αποδεικνύοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για τον ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο του tech industry.

«Το 2021 ήταν μια καθοριστική χρονιά για τoν ευρωπαϊκό κλάδο του tech», δήλωσε πρόσφατα ο Tom Wehmeier, head of insights του VC Atomico. «Νομίζω ότι αυτό που αποτυπώνεται στους αριθμούς είναι ότι οι ευρωπαϊκές tech επιχειρήσεις δημιουργούν αξία με ρυθμό μεγαλύτερο από ποτέ άλλοτε».

Με βάση τα ευρήματα της τελευταίας έκθεσης της Atomico, η καθαρή αξία των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας στις δημόσιες και ιδιωτικές αγορές ξεπέρασε συνολικά τα 3 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά το 2021.

«Μας πήρε δεκαετίες για να δούμε την αξία του κλάδου της τεχνολογίας να φτάνει το 1 τρισ. δολάρια. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίες σημείωσαν αυτό το ορόσημο μόλις πριν από τρία χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2018. Σε 24 μήνες η αξία τους αυξήθηκε από το 1 τρισ. δολάρια σε 2 τρισ. δολάρια και φέτος, σε μόλις 8 μήνες, ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια» πρόσθεσε ο κ. Wehmeier.

Η Ευρώπη φιλοξενεί πλέον 321 «μονόκερους», 98 από τους οποίους έλαβαν αυτό τον τίτλο την φετινή χρονιά. Υπάρχουν επίσης και 26 decacorns, επιχειρήσεις δηλαδή με αποτίμηση άνω των 10 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των Klarna, Revolut και Checkout.com. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας της Ευρώπης επωφελήθηκαν σημαντικά από την αυξημένη υιοθέτηση διαδικτυακών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Τη φετινή χρονιά σημειώθηκε επίσης ρεκόρ όσον αφορά τα exits, όπως συγχωνεύσεις και εξαγορές και αρχικές δημόσιες προσφορές στην Ευρώπη.

Στα deal-ορόσημα της φετινής χρονιάς συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η είσοδος στο χρηματιστήριο της βρετανικής fintech εταιρείας Wise, καθώς και η πώληση της φινλανδικής εταιρείας food delivery Wolt έναντι 8,1 δισ. δολαρίων στην αμερικανική ανταγωνίστρια DoorDash.

Ένας άλλος βασικός μοχλός ανάπτυξης για τις νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης ήταν το αυξημένο ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών επενδυτικών εταιρειών όπως η Tiger Global, η Coatue και η SoftBank.

Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα στον ευρωπαϊκό κλάδο του tech. Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες που υποστηρίζονται από VCs αύξησαν σε επίπεδα ρεκόρ τις χρηματοδοτήσεις, οι early stage εταιρείες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, σύμφωνα με την Atomico. Λιγότερο από το 1% του συνολικού κεφαλαίου που επένδυσαν τα VCs τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 πήγε σε εταιρείες που ιδρύθηκαν φέτος, ποσοστό που κυμαινόταν συνήθως από 1-3% τα προηγούμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή, η διαφορετικότητα παραμένει ένα βασικό ζήτημα. Μόνο το 1,3% της συνολικής χρηματοδότησης από τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών αφορά νεοφυείς επιχειρήσεις με ιδρυτικές ομάδες που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, τονίζει η έκθεση της Atomico, επικαλούμενη τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 5.000 επαγγελματιών της τεχνολογίας στην περιοχή της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης:

Η ακτινογραφία του οικοσυστήματος: Τα μεγέθη, τα industries και οι χρηματοδοτήσεις των ελληνικών Startups

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις