Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η ακτινογραφία του οικοσυστήματος: Τα μεγέθη, τα industries και οι χρηματοδοτήσεις των ελληνικών Startups

Το 2021 αναμένεται να αποδειχθεί χρονιά-ορόσημο για το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων. Οι ελληνικές Startups παρουσίασαν συνολικά ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις, με τις χρηματοδοτήσεις να σημειώνουν ρεκόρ παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της πανδημίας. Η δυναμική που επιδεικνύουν σταθερά οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες, έχει θέσει τις βάσεις ώστε η Ελλάδα να καταστεί περιφερειακό hub καινοτομίας, προσελκύοντας, μεταξύ άλλων, μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό.

Επιπροσθέτως, η συμβολή του χρηματοδοτικού μηχανισμού EquiFund, από κοινού με τα συνεργαζόμενα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, αποδείχθηκε καθοριστική τη φετινή χρονιά. Μέσω της συνεργασίας, τα VCs εντόπισαν και επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια στις πολλά υποσχόμενες ελληνικές Startups, ενώ η «ψήφος εμπιστοσύνης» που έδωσαν στις νεοφυείς επιχειρήσεις ενθάρρυναν επίσης τη συμμετοχή επενδυτών και από τον ιδιωτικό τομέα, συνεχίζοντας την τάση των τελευταίων ετών.

Το Startupper παρουσιάζει την “ακτινογραφία” των νεοφυών επιχειρήσεων που διέπρεψαν τη φετινή χρονιά, καθώς και τα μεγέθη τους με τα οποία κλείνουν ένα καθόλα επιτυχημένο έτος.

Το προφίλ των Startups preseed και seed στάδια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Found.ation και της Velocity Partners, VC που ειδικεύεται σε pre-seed και seed χρηματοδοτήσεις, η πλειοψηφία των ελληνικών Startups στα εν λόγω στάδια χρηματοδότησης, αιτήθηκαν κεφάλαια 400.000 ευρώ και άνω, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων που αιτήθηκαν κεφάλαια έως 100.000 ευρώ είναι αρκετά χαμηλός. Σε σχέση με την περσινή χρονιά αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των Startups της πρώτης κατηγορίας. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που αιτήθηκε κεφάλαια από 400.000 έως 500.000 ευρώ ανήλθε σε 17,6% επί του συνόλου έναντι 7,69% το 2020.

Αναλυτικότερα, το 2021 έλαβε χώρα μια σημαντική μετατόπιση στο μέγεθος των κεφαλαίων που ζήτησαν οι  ελληνικές Startups. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε pre-seed (ideation) stage, φαίνεται πως ζητούν μικρότερη χρηματοδότηση. Το 45,9% αιτήθηκε κεφάλαια μικρότερα των 100.000 ευρώ. Τα κεφάλαια που ζήτησαν οι Startups που βρίσκονται σε pre-seed (prototype) stage σημείωσαν αύξηση, με το 40% των επιχειρήσεων να αιτούνται κεφάλαια από 500.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ, έναντι 33,3% το 2020. Προς παρόμοια κατεύθυνση κινήθηκαν τη φετινή χρονιά και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε pre-seed (MVP) stage, οι οποίες φαίνεται πως πλέον δεν ενδιαφέρονται για ποσά μικρότερα των 200.000 ευρώ όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Συνολικά οι Startups σε seed και post-seed stage, ζητούν μεγαλύτερα κεφάλαια από τους επενδυτές, σε σχέση με το 2020. 3 στις 10 seed και 7 στις 10 post-seed Startups ζήτησαν κεφάλαια άνω του 1 εκατ. ευρώ. Φυσικά, το ίδιο έκαναν και οι Series A επιχειρήσεις.

Σχετικά με τις αγορές που δραστηριοποιούνται οι Startups, η αγορά των B2B προϊόντων και υπηρεσιών βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των νέων Startuppers (56,3%), ενώ στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η αγορά του B2C. Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά βρίσκεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στην αγορά του C2C, όπως τα online marketplaces), αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού, μια ανάγκη η οποία ήλθε στο προσκήνιο κυρίως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Όσον αφορά τους κλάδους που επιλέγουν οι Startups, ο τομέας των life sciences (healthtech, biotech) διατηρεί τα πρωτεία τη φετινή χρονιά με ποσοστό 14,8%. Τα τελευταία 3 χρόνια ο κλάδος των life sciences σημειώνει ιδιαίτερη ανάπτυξη, όντας ο πιο δημοφιλής μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων. Ακολουθεί ο κλάδος του retail και του e-commerce (13%), ο οποίος ενισχύθηκε σημαντικά, εξαιτίας της πανδημίας και της στροφής των καταναλωτών προς τις διαδικτυακές αγορές. Παράλληλα, η υγειονομική κρίση έδωσε ώθηση στην ανοδική τάση του agritech/foodtech και του deeptech, με τους δύο κλάδους να σημειώνουν άνοδο σχεδόν 3% σε ένα έτος. Το ποσοστό των Startups που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και της φιλοξενίας αυξήθηκε οριακά γεγονός που αποδεικνύει πως η «βαριά βιομηχανία» της χώρας ανακάμπτει μετά το σοκ της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Velocity Partners ιδιαίτερη δυναμική παρουσίασε τη φετινή χρονιά και ο κλάδος του maritime tech. Το ποσοστό των Startups του κλάδου σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2020, καθώς ολοένα και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις διακρίνουν μεγάλες ευκαιρίες στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ως προς το μέγεθος των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε early-stage, η μέση ελληνική Startup απαρτίζεται από έναν πυρήνα των 2 έως 4 ατόμων. Η μεγάλη μερίδα αυτών των επιχειρήσεων (63,7%) απασχολούν 2 με 4 υπαλλήλους ενώ μια στις τέσσερις απασχολεί από 5 έως 9 υπαλλήλους. Σε γενικές γραμμές το μέγεθος της μέσης ελληνικής early-stage Startup κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά.

Αναφορικά με τις επενδύσεις στις ελληνικές Startups, ανεξαρτήτου stage, το 86% προήλθε από VCs, συνεργαζόμενα με το EquiFund αλλά και εκτός του μηχανισμού, ενώ το υπόλοιπο 14% από «επενδυτές αγγέλους». Το 33,7% των επενδύσεων προήλθαν από τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 27,9% από τις ΗΠΑ και το 15,1% από την Ελλάδα.

Το προφίλ των 10 Startups που «σήκωσαν» τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις

Το 2021 αποτέλεσε μια χρονιά ορόσημο για το ελληνικό οικοσύστημα με τις Startups να «σηκώνουν» χρηματοδοτήσεις-ρεκόρ. Συνολικά οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις σήκωσαν 494,7 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος (397 εκατ. ευρώ), να κατευθύνεται προς 10 Startups οι οποίες «σήκωσαν» τα μεγαλύτερα κεφάλαια. Blueground, Viva Wallet, FlexCar, Hellas Direct, LearnWorlds, Plum, Byrd, Causaly, Intelligencia και Hack The Box ήταν τη φετινή χρονιά η «αιχμή του δόρατος» του ελληνικού οικοσυστήματος, εξασφαλίζοντας μεγάλες χρηματοδοτήσεις από αναγνωρισμένους επενδυτές της Ελλάδας του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Found.ation και της Velocity Partners, ο μέσος όρος ηλικίας των 10 κορυφαίων για το 2021 Startups ανέρχεται στα 7,1 χρόνια. Οι προαναφερθείσες επιχειρήσεις απασχολούν από 51 έως 100 υπαλλήλους ενώ ως προς τις χρηματοδοτήσεις, έχουν συμμετάσχει κατά μέσο όρο σε 3,8 γύρους, εξασφαλίζοντας κεφάλαια από 8,5 επενδυτές. Οι top 10 Startups της φετινής χρονιάς δραστηριοποιούνται εντόνως και εκτός Ελλάδας, διατηρώντας παρουσία κατά μέσο όρο σε 5,5 χώρες ενώ αξίζει να αναφερθεί πως τρεις στις δέκα έχουν παράρτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καθώς οδεύουμε προς το τέλους του έτους, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως το 2021 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων. Ξεπερνώντας μεγάλες δυσκολίες, οι ελληνικές Startups διαγράφουν μια σταθερά αναπτυξιακή πορεία, ενώ τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν πως αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί και το 2022. Κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) έχει ήδη ανακοινώσει πως θα διαχειριστεί κεφάλαια ύψους 1,5 δις. ευρώ, με φόντο την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων. Επιπλέον, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ευελπιστεί πως οι συνολικοί πόροι που θα μπορούν να διοχετευτούν, μέσω του ΕΣΠΑ, προς τις Startups θα είναι ακόμα μεγαλύτεροι.

Διαβάστε επίσης

Ποια ξένα VCs επένδυσαν στις ελληνικές Startups το 2021

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις