Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα πιο women-friendly οικοσυστήματα της Ευρώπης στην tech σκηνή

Οι πόλεις της Ευρώπης που υπόσχονται αν όχι περισσότερες χρηματοδοτήσεις σίγουρα ευκαιρίες ανέλιξης για scale-up στις γυναικείες Startups.

Genome και We Rise μελέτησαν τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις και εκείνες που εργάζονται στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα τεχνολογικών Startup. Η πρωτοβουλία για αυτήν την μελέτη έλαβε υποστήριξη από το πρόγραμμα StartupAmsterdam, το οποίο ένωσε τις δυνάμεις του με το We Rise, συγκεντρώνοντας πάνω από 20 οργανισμούς με επίκεντρο τις γυναίκες για να δημιουργήσουν και να επιταχύνουν την αλλαγή που χρειάζεται η κοινωνία και ο νεοφυής επιχειρηματικός κόσμος.  

Στόχος της έκθεσης ήταν να βοηθήσει τους επαγγελματίες του χώρου με την ανάληψη πραγματικής δράσης, σχετικά με το πώς να προωθήσουν περισσότερες νέες τεχνολογικές Startups υπό την ηγεσία γυναικών, να ενσωματώσουν περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την τεχνολογία και συγχρόνως να επιταχύνουν την επιχειρηματική επιτυχία των γυναικών στο οικοσύστημα της τεχνολογίας. 

Συγκεκριμένα, στην μελέτη αναλύθηκε η παρουσία των γυναικών στον τεχνολογικό χώρο, κατατάσσοντας τα 25 κορυφαία ευρωπαϊκά οικοσυστήματα για τις γυναίκες leaders. Στη συνέχεια, εξέτασαν το ποσοστό χρηματοδότησης που έλαβαν οι γυναίκες ιδρύτριες, το συνολικό ποσοστό των γυναικών ηγετών στις τεχνολογικές Startups της Ευρώπης και το μέγεθος των γυναικών που εργάζονται στην τεχνολογία, μεταξύ άλλων παραγόντων.   

Τα βασικά ευρήματα  

Τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά οικοσυστήματα για γυναίκες ιδρυτές και διευθύνουσες σύμβουλοι στην Ευρώπη είναι το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Στοκχόλμη και το Δουβλίνο, αντίστοιχα. Ο αριθμός των γυναικών ιδρυτών τεχνολογίας στην Ευρώπη παραμένει βέβαια κάτω του 15% 

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, λιγότερο από το ένα τέταρτο όσων εργάζονται στον χώρο της τεχνολογίας είναι γυναίκες. Για να μειωθεί το χάσμα των φύλων, τα τεχνολογικά προσανατολισμένα οικοσυστήματα οφείλουν σαφώς να επικεντρωθούν σε προγράμματα και πρωτοβουλίες που να υποστηρίζουν τις γυναίκες στην είσοδο τους στην αγορά ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω και να διατηρήσουν την παρουσία τους στην βιομηχανία.  

Στις 25 κορυφαίες πόλεις που κατατάχθηκαν, κατά μέσο όρο το 25% των θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας κατέχουν γυναίκες. Το ποσοστό επιτυχίας της κλιμάκωσης των γυναικών ιδρυτών στην Ευρώπη είναι υψηλότερο στις Βρυξέλλες, το Άμστερνταμ και τη Βαρκελώνη.  

Ωστόσο, το 10% των funds σε εταιρείες με γυναίκες founders έχει παραμείνει στάσιμο εδώ και 3 χρόνια. Ακόμη, προκύπτει ότι το 88,9% των τεχνολογικών Startup έχουν ιδρυθεί από άντρες απέναντι στο μόλις 10,8% από γυναίκες στην Ευρώπη. 

Τα στοιχεία αυτά για την εικόνα των γυναικών ηγετών στις τεχνολογικές Startups επιβεβαιώνουν το προφανές χάσμα καταδεικνύοντας το ζήτημα της ισότητας των φύλων, αλλά και τις ευκαιρίες που το έλλειμμα αυτό μπορεί να δημιουργήσει για τις ίδιες στο τεχνολογικό κομμάτι της δουλειάς που μπορεί να τους δοθεί τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο παγκόσμιο τεχνολογικό οικοσύστημα. Κοιτάζοντας τα τρέχοντα δεδομένα και τις κατατάξεις, το οικοσύστημα σε κάθε επίπεδο οφείλει να βελτιώσει την εκπροσώπηση των γυναικών στην επιχειρηματικότητα και την τεχνολογία.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις