Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ποια ξένα VCs επένδυσαν στις ελληνικές Startups το 2021

Εκτός από το ποσό ρεκόρ των 494,7 εκατ. ευρώ που "σήκωσαν" οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, ένα σημαντικό επίτευγμα είναι η αυξανόμενη εμπιστοσύνη που δείχνουν τα VCs του εξωτερικού προς το πρόσωπο των ελληνικών Startups.

Καθώς σιγά σιγά το 2021 οδεύει προς το τέλος του, το ελληνικό οικοσύστημα κάνει τον απολογισμό της φετινής χρονιάς, το πρόσημο της οποίας είναι κάτι παραπάνω από θετικό. Εκτός από το ποσό ρεκόρ των 494,7 εκατ. ευρώ που “σήκωσαν” οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, ένα σημαντικό επίτευγμα είναι η αυξανόμενη εμπιστοσύνη που δείχνουν τα VCs του εξωτερικού προς το πρόσωπο των ελληνικών Startups, οι οποίες καθώς το οικοσύστημα αναπτύσσεται, αρχίζουν να αποτελούν σταθερά πόλο έλξης για τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών του εξωτερικού. Το 2021, δεκάδες VCs – κατά κύριο λόγο αμερικανικά και ευρωπαϊκά – συμμετείχαν στις χρηματοδοτήσεις των ελληνικών Startups, συμπληρώνοντας τα κεφάλαια που προήλθαν από τα VCs του EquiFund αλλά κλαι άλλων ιδιωτών επενδυτών.

Το Startupper παρουσιάζει μερικά από τα μεγαλύτερα “ονόματα” που έδωσαν τη φετινή χρονιά “ψήφο εμπιστοσύνης” στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις μαζί βέβαια με τα ελληνικά funds.

500 Global

Όσοι ασχολούνται, έστω και αποσπασματικά, με το παγκόσμιο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, δεν μπορεί παρά να έχουν ακούσει για την 500 Global. Για πάνω από μία δεκαετία, το διεθνές venture capital, με έδρα τη Silicon Valley, έχει αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο συνεργασιών με νεοφυείς επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο. Αξίζει να αναφερθεί πως από το 2010, όταν και ιδρύθηκε, η 500 Global έχει επενδύσει κεφάλαια σε περισσότερες από 2.000 νεοφυείς επιχειρήσεις ενώ έχει επίσης πραγματοποιήσει 313 exits. Ενδεικτικά, μερικές μόνο από τις γνωστές Startups τις οποίες έχει χρηματοδοτήσει η 500 Global είναι η Credit Karma, η SendGrid, η Grab, η GitLab, η Bukalapak, η Canva, η Udemy, η TalkDesk, η Intercom και η Ipsy. Εκτός από τις επενδύσεις, αυτές καθ’ αυτές, η 500 Global, συνεισφέρει σημαντικά στη δημιουργία βιώσιμων οικοσυστημάτων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και events με φόντο τη στήριξη του παγκόσμιου οικοσυστήματος. Η 500 Global συμμετείχε φέτος στο Series A γύρο χρηματοδότησης της Plum, η οποία σήκωσε κεφάλαια ύψους 20,5 εκατ. ευρώ.

Silicon Valley Bank

Η Silicon Valley Bank, αποτελεί μια από τις ατμομηχανές της παγκόσμιας καινοτομίας. Η επενδυτική τράπεζα χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, Startup εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας, του life science και του cleantech. Η Silicon Valley Bank, με έδρα τη περιοχή της Santa Clara της Καλιφόρνια, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 700 επενδύσεις, 284 exits καθώς και 3 εξαγορές, ενώ συνολικά έχει ενισχύσει περισσότερες από 30.000 Startups διεθνώς. Η Silicon Valley Bank συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων τραπεζικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ με συνολικά assets ύψους 85 δισ. δολαρίων, ενώ πρόσφατα συμμετείχε στην χρηματοδότηση-ρεκόρ της Blueground, μέσω δανείου ύψους 40 εκατ. δολαρίων.

Index Ventures

Η Index Ventures, με συνολικά asset αξίας 2 δις. ευρώ, συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών venture capitals. H εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο επενδύει κατά κύριο λόγο σε εταιρείες τεχνολογίας με έμφαση τους κλάδους του e-commerce, του fintech, του mobility και του gaming. Από το 1996 όταν και ιδρύθηκε, η Index Ventures έχει υλοποιήσει 997 επενδύσεις και 219 exits. Τη φετινή χρονιά η Index Ventures συμμετείχε στο Series A γύρο χρηματοδότησης της ελληνικής Causaly, συνολικού ύψους 14,3 εκατ. ευρώ. Η Index Ventures έχει στο παρελθόν επενδύσει με μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας όπως η Facebook, η Skype, η Patreon, η Revolut και η Robinhood.

General Catalyst

Ένας από τους βασικούς «παίκτες» στον χώρο των early stage επενδυτών είναι το αμερικανικό VC General Catalyst. Ο επενδυτικός κολοσσός με έδρα τη Μασαχουσέτη και CEO τον Νίκο Μπονάτσο, ειδικεύεται στην παροχή αναπτυξιακών κεφαλαίων τα οποία διοχετεύονται λειτουργώντας ως accelerator για τις ανερχόμενες επιχειρήσεις στις οποίες επενδύει. Από το 2000, όταν και ξεκίνησε τη δράση της, η General Catalyst έχει πραγματοποιήσει διεθνώς 992 επενδύσεις και 168 exits, ενώ μεταξύ των εταιρειών που χρηματοδότησε τη φετινή χρονιά, βρίσκεται και η ελληνική Seafair, η οποία «σήκωσε» 4,9 εκατ. ευρώ σε Series A γύρο χρηματοδότησης. Airbnb, Stripe και Canva είναι μερικά από τις εταιρείες οι οποίες έχουν υποστηριχθεί από την General Catalyst.

Tencent

Η πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο κινεζικός κολοσσός αποτελεί σταθερά έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο, καθώς και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως που δραστηριοποιούνται σε επιχειρηματικά κεφάλαια και επενδύσεις. Η Tencent έχει επενδύσει τεράστια ποσά σε έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων τεχνολογίας διεθνώς, ενώ παράλληλα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 644 επενδύσεις καθώς και 22 εξαγορές. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως η Tencent έχει εμπλακεί επιχειρηματικά με σχεδόν όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα brand, ιδιαίτερα στο χώρο της τεχνολογίας. Τα τελευταία χρόνια, ο επενδυτικός γίγαντας της Κίνας έχει κάνει «γερό μπάσιμο» και στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 12 δισ. δολάρια, μόνο το 2020. Κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση, η Tencent έχει ήδη δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» και στο ελληνικό οικοσύστημα, συμμετέχοντας από κοινού με την Breyer Capital και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της Viva Wallet, ύψους 66,3 εκατ. ευρώ.

Endeavor Catalyst

Το Endeavor Catalyst είναι ένα καινοτόμο μέσο συγχρηματοδότησης, χωρίς περιορισμούς, που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τους Endeavor Entrepreneurs με τους κύκλους χρηματοδότησής τους και να συμβάλει στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Endeavor. Ακολουθώντας μια πειθαρχημένη, βασισμένη σε κανόνες επενδυτική διαδικασία, το Endeavor Catalyst επενδύει μαζί με εταιρείες επενδυτικών συμμετοχών (venture capital) και εταιρείες αναπτυσσόμενης αξίας (growth equity firm) στους κύκλους χρηματοδότησης των Endeavor Entrepreneurs. Έχοντας ως χρόνο εκκίνησης το 2012, το υπό διαχείριση κεφάλαιο που διαθέτει το Endeavor Catalyst ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. Έως σήμερα το Endeavor Catalyst έχει πραγματοποιήσει 233 επενδύσεις. Το χαρτοφυλάκιο του Endeavor Catalyst περιλαμβάνει 37 εταιρείες συνολικής αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων και 29 unicorns. H Endeavor Catalyst έλαβε μέρος στην χρηματοδότηση ύψους 32 εκατ. ευρώ της Hellas Direct από κοινού με την Portag3, το IFC (μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας), και γνωστά οικογενειακά γραφεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Jon Moulton και Lord O’ Neal.

Breyer Capital

Η Breyer Capital είναι μια διεθνής εταιρεία επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων και venture capital η δράση της οποίας εστιάζει στην ανάδειξη των entrepreneur που επιδεικνύουν καινοτόμο έργο στο παγκόσμιο επιχειρείν. Η Breyer Capital, με έδρα τη Silicon Valley, υλοποιεί από το 2006 στρατηγικές επενδύσεις στους τομείς των social media, των μέσων ενημέρωσης, του digital health και των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, έχοντας ολοκληρώσει σε 15 χρόνια 103 επενδύσεις και 11 exits. To 2021, η Breyer Capital έλαβε μέρος στη χρηματοδότηση ύψους 67,4 εκατ. ευρώ της Viva Wallet, τη δεύτερη μεγαλύτερη της φετινής χρονιάς για το ελληνικό οικοσύστημα. Μεταξύ άλλων, η Breyer Capital έχει επενδύσει στη Facebook, στη Spotify, στην Epic Games, στην Oracle και στην Amazon Web Services.

Speedinvest

Η Speedinvest είναι τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο ενεργά VCs στην Ευρώπη. Με 40 επενδυτές, 400 εκατ. ευρώ σε υπό διαχείριση κεφάλαια και γραφεία σε Βερολίνο, Λονδίνο, Μόναχο, Παρίσι, Βιέννη και Σαν Φρανσίσκο, η Speedinvest αποτελεί πυλώνα στήριξης του οικοσυστήματος στη Γηραιά Ήπειρο. Το venture capital, με έδρα την αυστριακή πρωτεύουσα έχει ήδη πραγματοποιήσει 295 επενδύσεις, ενώ στο επίκεντρο των χρηματοδοτήσεων βρίσκεται ο κλάδος των νέων τεχνολογιών και συγκεκριμένα το deep tech, το fintech, το industrial tech, το digital health και τα subscriptions. Η Speedinvest έχει ενισχύει πρόσφατα και το ελληνικό οικοσύστημα των Startups, συμμετέχοντας στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της Seafair, η οποία «σήκωσε» 4,9 εκατ. δολάρια.

Pentech Ventures

Η Pentech Ventures είναι ένα ταμείο κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών που εξειδικεύεται στην παροχή κεφαλαιακής ενίσχυσης σε εταιρείες software, που έχουν τα φόντα να γίνουν οι επόμενοι ηγέτες της αγοράς, με στόχο να βοηθήσουν τους ιδρυτές να εξελίξουν την startup τους σε έναν διεθνώς επιτυχημένο οργανισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση το ταμείο με έδρα το Εδιμβούργο της Σκωτίας, συνεργάζεται συχνά με κορυφαία VCs, εταιρείες και επενδυτικές τράπεζες για την εξέλιξη των νέων επιχειρήσεων. Η Pentech Ventures, η οποία φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας στην αγορά έχει λάβει μέρος σε 74 επενδύσεις και 17 exits, ενώ τα τελευταία χρόνια επενδύει συστηματικά και σε ανερχόμενες επιχειρήσεις, όπως η Lifebit, η Monolith AI και η Vauban, καθώς επίσης και στην ελληνική Causaly.

Seaya Ventures

Η Seaya Ventures, από το 2013 εκπροσωπεί επάξια την επενδυτική σκηνή της ιβηρικής χερσονήσου. Το ισπανικό VC επενδύει σε αρχικού αλλά και προχωρημένου σταδίου τεχνολογικές επιχειρήσεις στις περιοχές της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Στόχος της είναι να μεταμορφώνει μικρές ή μεγαλύτερες Startups σε ηγέτες των αγορών που απευθύνεται, και το χαρτοφυλάκιό της αποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό ότι τα καταφέρνει, καθώς μέχρι σήμερα έχει επενδύσει σε δεκάδες ανερχόμενες ευρωπαϊκές Startups. Με όραμα να δημιουργήσει τη νέα γενιά επιχειρήσεων στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, η Seaya Ventures έλαβε μέρος στην πρόσφατη χρηματοδότηση-ορόσημο της ελληνικής FlexCar, ηγούμενη ενός γύρου – ρεκόρ για την ελληνική σκηνή. Μεταξύ άλλων, το VC έχει επενδύσει στην Cabify, τη Glovo, τη Wallbox και τη Spotahome, τέσσερα μεγάλα ονόματα με σημαντική διεθνή πορεία.

Aeon VC

To αμερικανικό fund του Δημήτρη Μάλλιου “πάτησε” Ελλάδα και έκανε ήδη τη πρώτη του επένδυση στην Brooqly ενώ βρίσκονται στα σκαριά και άλλες ελληνικές Startups και όχι μόνο.

Διαβάστε επίσης

Αυτές είναι οι 10 μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις που “σήκωσαν” οι ελληνικές Startups το 2021

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις