Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ερευνητικό Κέντρο “Αρχιμήδης” για εφαρμοσμένη ΑΙ

Το έργο που υπογράφηκε σήμερα αφορά στην πλήρη ανάπτυξη ερευνητικής δομής, με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους.

Το έργο με προϋπολογισμό 21 εκατ. ευρώ αφορά στην πλήρη ανάπτυξη ερευνητικής δομής με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους στο Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ».

Στο πλαίσιο της ερευνητικής δομής θα υπηρετείται τόσο η βασική όσο και η εφαρμοσμένη έρευνα, διασφαλίζοντας παράλληλα τη στενή διασύνδεσητης Μονάδας με ελληνικά και ξένα Ερευνητικά Κέντρα, αλλά και με Πανεπιστημιακά ιδρύματα ενώ κύρια αποστολή του «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» θα είναι η χρηματοδότηση επισκεπτών ερευνητών και υποψηφίων διδακτόρων, καθώς και η συντονισμένη προώθηση δράσεων γύρω από την έρευνα και την καινοτομία στις περιοχές της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Επιστήμης Δεδομένων και των Αλγορίθμων.
Παράλληλα, η δημιουργία της νέας ερευνητικής δομής, αναμένεται να αποτελέσει συνδετικό κρίκο, μια «γέφυρα συνεργασίας», με κορυφαίους, διακεκριμένους επιστήμονες της Διασποράς.

Στις επιδιώξεις της Μονάδας, θα είναι επίσης η ανάπτυξη συνεργασιών με επενδυτικά σχήματα, προκειμένου να δημιουργηθεί θερμοκοιτίδα νεοφυούς επιχειρηματικότητας στους τομείς που θα δραστηριοποιείται. Επίσης, θα αναπτυχθούν συνέργειες με άλλες θερμοκοιτίδες προκειμένου να διευκολύνεται η μεταφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην αγορά, είτε με τη μορφή opensource, είτε μέσα από εταιρικές συνεργασίες. Με τον τρόπο αυτό η Μονάδα θα συμβάλει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα περιλαμβάνει επιχειρηματίες, επενδυτές, επιστήμονες και Startups.

Η νέα μονάδα θα στελεχωθεί από 9μελές Επιστημονικό Συμβούλιο και περίπου 120 άτομα ερευνητικό και διδακτορικό προσωπικό με τον προϋπολογισμός του έργου, που περιλαμβάνει την κατασκευή κτιριακών και ψηφιακών υποδομών και την απόκτηση του απαιτούμενου εξοπλισμού, ανέρχεται σε 21,4 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025. Σε πρώτη φάση θα στεγαστεί σε εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Αθηνών.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς έχει ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0», το οποίο περιλαμβάνει εγκεκριμένα έργα για υποδομές έρευνας και για ερευνητικές δραστηριότητες που υπερβαίνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, δήλωσε τα εξής:

«H Τεχνητή Νοημοσύνη, η Επιστήμη Δεδομένων και οι Αλγόριθμοι επηρεάζουν ολοένα και περισσότερα την καθημερινότητα μας, από τις επιχειρήσεις, τον κλάδο της υγείας μέχρι την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τις κοινωνικές επιστήμες. Η δημιουργία της ερευνητικής δομής «Αρχιμήδης» στο ερευνητικό κέντρο «Αθηνά», με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης σηματοδοτεί την στόχευσή μας να αξιοποιήσουμε την γνώση, την δυναμική και το ταλέντο των Ελλήνων επιστημόνων σε όλους αυτούς τους τομείς».

«Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε με το κέντρο, ουσιαστικά, είναι αυτή η διασύνδεση ακριβώς μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων και των επιστημόνων της διασποράς», σημείωσε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο MIT Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

«Στην τεχνητή νοημοσύνη υπάρχουν πάρα πολλοί άξιοι Έλληνες επιστήμονες που αυτή τη στιγμή κάνουν έρευνα στην Ελλάδα. Και ο σκοπός αλλά και ο τρόπος λειτουργίας του «Αρχιμήδη» είναι αυτούς τους επιστήμονες να μαζέψει και να ενισχύσει», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia Χρίστος Παπαδημητρίου.

«Ο “Αρχιμήδης” θα έλεγα πως είναι ένας μοχλοβραχίονας που θα μας πάει σε άλλη διάσταση, θα τονίσει την εξωστρέφεια που έχουμε σαν ερευνητικό οικοσύστημα», είπε ο επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και ακαδημαϊκός Γιάννης Εμίρης, προσθέτοντας ότι «ήδη το ερευνητικό οικοσύστημα, όπως και τα πανεπιστήμιά μας, είναι πολύ δυνατά», με αποτέλεσμα «η ερευνητική παραγωγή της χώρας να είναι μία βαριά βιομηχανία».

«Η παρουσία πλέον ενός πολύ επιφανούς ιδρύματος σαν τον “Αρχιμήδη” έρχεται και δίνει μία ακόμα μεγαλύτερη ώθηση. Γιατί εμείς από την πλευρά μας έχουμε ανάγκη οι άνθρωποι που δουλεύουν σε εμάς να μπορούν να αποκτήσουν περισσότερη εμπειρία σε εσάς. Όπως και οι άνθρωποι που θα είναι σε εσάς και έχουν αυτό το επιχειρηματικό μικρόβιο να μπορούν να έρθουν σε εμάς», επισήμανε ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ Μάρκος Βερέμης. «Η διάκριση πια μεταξύ επιστήμονα και επιχειρηματία δεν είναι τόσο στεγανή όσο είναι στο μυαλό πολλών ανθρώπων».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις