Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το τέλος της αρχής ή η αρχή του τέλους;

Πλέον, η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας δείχνει να έχει αποκαταστήσει τις σταθερές της, γεγονός που λειτουργεί ευεργετικά για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν, να δημιουργήσουν, να αναπτύξουν, να επεκτείνουν και να εξελίξουν.

Η ολοκλήρωση μιας ημερολογιακής χρονιάς είθισται να είναι συνυφασμένη ενίοτε με σκέψεις απολογισμού των 365 ημερών που μόλις αποτέλεσαν παρελθόν, αλλά και αδημονία, προσδοκίες, «θέλω» και επιθυμίες για τις 365 ημέρες που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Πλέον, η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας δείχνει να έχει αποκαταστήσει τις σταθερές της, γεγονός που λειτουργεί ευεργετικά για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν, να δημιουργήσουν, να αναπτύξουν, να επεκτείνουν και να εξελίξουν.

Εάν το μυαλό σας… έτρεξε στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, πολύ σωστά πράξατε, καθώς η αλήθεια είναι πως το 2021 μπορεί να αποτέλεσε τη δεύτερη χρονιά κατά την οποία έχει ενσκήψει η πανδημική κρίση, με αβέβαιο – προς το παρόν– χρονικό ορίζοντα απεμπλοκής από την ίδια, ωστόσο οι ελληνικές Startup επιχειρήσεις διέπρεψαν, αναπτύχθηκαν, τόλμησαν και αποζημιώθηκαν.

Μάλιστα, αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε προ μιας πεντάδας Startups, οι οποίες βρίσκονται στο… προαύλιο του unicorn καθεστώτος, ήτοι χρηματιστηριακής αποτίμησης που υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια!

Απίστευτο; Όχι πλέον!

Μοναδικό; Κάθε άλλο!

Πρωτάκουστο; Μάλλον καθημερινότητα θα τολμούσα να ισχυριστώ.

Όπως αποδεικνύεται περίτρανα, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί το κατάλληλο πεδίο που εκκινεί από αυτό που χαρακτηρίζουν «perception» στις πέραν του Ατλαντικού ακτές.

Πλέον, οι νεότερες γενιές ωθούμενες από τους λίγο μεγαλύτερους και φυσικά τους γονείς τους, οι οποίοι «στριφογυρίζουν» μεταξύ 40 κάτι και 50 παρά κάτι, σε συνάρτηση με τη ραγδαία ανάπτυξη και τον εκδημοκρατισμό (σε όρους άμεσης διαθεσιμότητας και ευκολίας αξιοποίησης) καινοτόμων τεχνολογιών, σκέφτονται δημιουργικά, πειραματίζονται, ενώ δεν διστάζουν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, αυτό της μορφοποίησης μιας σκέψης, ενός κενού που υπάρχει σε έναν τομέα, κλάδο, ακόμη και στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να το καλύψουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Το κυριότερο; Δεν διστάζουν να οραματίζονται, να καινοτομούν, να προσπαθούν να φτάσουν σε αυτό που για πολλούς θεωρείται και χαρακτηρίζεται ανέφικτο, άπιαστο, μακρινό όνειρο.

Δίχως αμφιβολία, τα ερωτήματα εκεί έξω στον πραγματικό κόσμο είναι (υπερ)πολλαπλάσια των απαντήσεων, με αποτέλεσμα το έδαφος που μένει να καλυφθεί είναι τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους, που αυτομάτως αναδύεται μπροστά σε κάθε ενδιαφερόμενο πεδίο δόξης λαμπρό.

Παράλληλα, το γεγονός ότι ζούμε, εργαζόμαστε, εκπαιδευόμαστε και δρούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, αυτομάτως οδηγεί στην υπέρβαση δεύτερων σκέψεων και συστολών αναφορικά με τον τομέα στον οποίο μια εφαρμογή, ένα προϊόν ή μια λύση θα λειτουργεί και ακόμη περισσότερο εάν είναι κομμένη και ραμμένη για τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς.

«Think Big», λοιπόν, καθώς η πελατεία σας βρίσκεται εκεί έξω, δίχως γεωγραφικές δεσμεύσεις, αγκυλώσεις σε ό,τι αφορά την προσέγγιση ή σύνορα. Πόσο μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία το διεθνές περιβάλλον δύναται να απογειώσει μια ιδέα που μπορεί ούτε καν να γίνεται κατανοητή εντός των συνόρων του μυαλού των εγχώριων Wannabe παραγόντων – Stakeholders.

Εξάλλου, όπως ισχυριζόταν και ο αρχαίος Κινέζος φιλόσοφος Λάο Τσε: «Ακόμη και ένα ταξίδι 1.000 μιλίων ξεκινά με ένα, το πρώτο, βήμα!»

Τολμήστε το!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις