Συνεργασία Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Αστυνομίας του Ντουμπάι
Η συνεργασία αφορά εκπαίδευση σχετικά με το Blockchain και τα κρυπτονομίσματα.
Το Ινστιτούτο για το Μέλλον (IFF) του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας (UNIC) και το Γενικό Αρχηγείο της Αστυνομίας του Ντουμπάι υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας η οποία θα εξελίξει τις μελέτες και την πρακτική εφαρμογή του blockchain και των ψηφιακών νομισμάτων στον τομέα επιβολής του νόμου.
Η συνεργασία περιλαμβάνει εκπαιδευτικές εκδηλώσεις όπως διαδικτυακά σεμινάρια και εργαστήρια, τα οποία θα αναπτυχθούν από το IFF ειδικά για την Αστυνομία του Ντουμπάι. Η πρώτη τέτοια εκδήλωση, η οποία ήταν ανοιχτή στο ευρύ κοινό που επισκέφτηκε την Dubai World Expo 2020, καθώς και μέσω livestream, πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα με την υπογραφή. Ο Δρ. Χάρης Σαββίδης, Δικηγόρος και Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, παρέδωσε μια ωριαία εκπαίδευση με θέμα «Blockchain & Digital Currency and Law Enforcement» σε υπαλλήλους της αστυνομίας του Ντουμπάι, εισάγοντάς τους στα ακόλουθα βασικά θέματα: Κατανόηση της τεχνολογίας και των κρυπτογραφικών συναλλαγών, Διεξαγωγή ερευνών απάτης κρυπτονομισμάτων, το Blockchain ως εργαλείο για επιβολή του νόμου κ.α.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε τις συνεχείς προσπάθειες του Ντουμπάι να επενδύει σε Ανθρώπινο Δυναμικό, Επιμόρφωση και Εκπαίδευση, ειδικά όσον αφορά το όραμά τους να βοηθήσουν την αστυνομία του Ντουμπάι να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επιμόρφωση και την εκπαίδευση των μελών της στο blockchain. Αυτή είναι μόνο η αρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ του IFF/UNIC και της αστυνομίας του Ντουμπάι. Εκτιμούμε το ενδιαφέρον της αστυνομίας του Ντουμπάι για το MSc μας στο Blockchain και το Ψηφιακό Νόμισμα και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε πολλά περισσότερα μέλη της στο πρόγραμμα.“, είπε ο Δρ. Σαββίδης, ο οποίος υπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας με την ιδιότητα του Αναπληρωτή Διευθυντή του IFF.
«Μέσω της συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στοχεύουμε στην ενίσχυση και την εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού που ειδικεύεται στον τομέα του Blockchain & των ψηφιακών νομισμάτων ως μέρος των στρατηγικών μας σχεδίων, τα οποία περιλαμβάνουν στόχους όπως η παρακολούθηση των αλλαγών και των μετασχηματισμών στον ψηφιακό κόσμο, η καταπολέμηση των εγκλημάτων και η προετοιμασία για οποιαδήποτε εξέλιξη εγκληματικών τακτικών.”, δήλωσε ο Ταξίαρχος Δρ. Saleh Abdulla Murad, Γενικός Διευθυντής του Γενικού Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της αστυνομίας.
Η συνεργασία αφορά και πλήρη ή μερική επιδότηση των σπουδών γύρω από το Blockchain στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (δια ζώσης ή εξ αποστάσεως) για τα στελέχη της αστυνομίας του Ντουμπάι που θα επιλεγούν αλλά και για άλλους ενδιαφερόμενους.