Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η BMW παρουσιάζει στη CES 2022 το νέο της αμάξι που αλλάζει χρώμα

Η BMW μεταφέρει την εξατομίκευση από το εσωτερικό στο εξωτερικό του αυτοκινήτου για αποχρώσεις ανάλογα με το κλίμα του περιβάλλοντος.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε στη CES 2022 τη νέα τεχνολογία που αλλάζει χρώμα στο αμάξι, η οποία μοιάζει λίγο με Kindle.

Βασιζόμενη στο E Ink, την τεχνολογία ηλεκτρονικού χαρτιού (e-paper) που χρησιμοποιείται στους ψηφιακούς αναγνώστες, και στο παλιό ρολόι Pebble, η τεχνολογία χρωμάτων που αλλάζουν χρώμα κάνει το ντεμπούτο της σε μια πρωτότυπη έκδοση του BMW iX που παρουσιάζεται φέτος στη CES.

Η επιφανειακή επίστρωση του BMW iX Flow με το E Ink περιέχει πολλά εκατομμύρια μικροκάψουλες, με διάμετρο που αντιστοιχεί στο πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. Κάθε μία από αυτές τις μικροκάψουλες περιέχει αρνητικά φορτισμένες λευκές χρωστικές ουσίες και θετικά φορτισμένες μαύρες χρωστικές ουσίες.

Ανάλογα με την επιλεγμένη ρύθμιση, η διέγερση μέσω ηλεκτρικού πεδίου προκαλεί τη συγκέντρωση είτε των λευκών είτε των μαύρων χρωστικών στην επιφάνεια της μικροκάψουλας, δίνοντας στο εξωτερικό του αυτοκινήτου την επιθυμητή απόχρωση.

Φυσικά αυτό δεν (θα) είναι διαθέσιμο σε κάθε τοπική αντιπροσωπεία της BMW σύντομα, με την αυτοκινητοβιομηχανία να λέει ότι πρόκειται απλώς για ένα “προηγμένο ερευνητικό και σχεδιαστικό έργο”.

Το καινοτόμο σχέδιο βαφής μπορεί να ενεργοποιηθεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Προς το παρόν, τα χρώματα περιορίζονται σε λευκό, μαύρο και γκρι. Παρά το γεγονός ότι η παλέτα είναι περιορισμένη, η BMW δηλώνει ότι αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην αποδοτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων της.

Συγκεκριμένα, μια λευκή επιφάνεια αντανακλά πολύ περισσότερο το ηλιακό φως από μια μαύρη, αλλά η θέρμανση του οχήματος και του χώρου επιβατών -ως αποτέλεσμα της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας και των υψηλών εξωτερικών θερμοκρασιών- μπορεί να μειωθεί με την αλλαγή του εξωτερικού χρώματος σε ένα ανοιχτό χρώμα. Σε ψυχρότερο κλίμα, οι σκούρες αποχρώσεις θα βοηθήσουν το όχημα να απορροφήσει περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο.

Κατά συνέπεια, οι εναλλαγές στα “έξυπνα χρώματα” του αυτοκινήτου προσαρμόζονται και εξυπηρετούν τις ανάγκες του αμαξιού σύμφωνα με το περιβάλλον, αποφεύγοντας την υπερθέρμανση και διατηρώντας μια κανονική θερμοκρασία.

Η έννοια της “εξατομίκευσης” έχει αποκτήσει περισσότερη ορατότητα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αλλά ενώ οι περισσότερες από τις προσπάθειες επικεντρώνονται στο εσωτερικό, βελτιώνοντας το λογισμικό ώστε να θυμάται τις προτιμώμενες ρυθμίσεις του οχήματος του οδηγού, η BMW μεταφέρει την έννοια της εξατομίκευσης στο εξωτερικό του οχήματος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις