Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Meta: Αντιμέτωπη με πρόστιμο 3,2 δισ. δολαρίων για παράνομη εκμετάλλευση των δεδομένων των χρηστών

Η Meta φέρεται να κέρδισε δισεκατομμύρια δολάρια μέσω των όρων και προϋποθέσεων του για τη χρήση της πλατφόρμας, οι οποίες υποχρεώνουν τους χρήστες να μοιραστούν πολύτιμα προσωπικά δεδομένα για να αποκτήσουν πρόσβαση στο δημοφιλές δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης.

Αντιμέτωπη με πρόστιμο που ξεπερνά τα 3,2 δισ. δολάρια είναι η Meta, με τις κατηγορίες των βρετανικών ρυθμιστικών αρχών να κάνουν λόγο για εκμετάλλευση των δεδομένων των χρηστών και κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters.

H Liza Lovdahl Gormsen, ανώτερη σύμβουλος της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι σχεδιάζει να ασκήσει συλλογική αγωγή για λογαριασμό των χρηστών του Facebook στη Βρετανία που χρησιμοποίησαν τη πλατφόρμα από το 2015 έως και το 2019.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Meta φέρεται να κέρδισε δισεκατομμύρια δολάρια μέσω των όρων και προϋποθέσεων του για τη χρήση της πλατφόρμας, οι οποίες υποχρεώνουν τους χρήστες να μοιραστούν πολύτιμα προσωπικά δεδομένα για να αποκτήσουν πρόσβαση στο δημοφιλές δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης.

Από την πλευρά της, η Meta ισχυρίζεται ότι όσοι χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της το έκαναν έχοντας «ουσιαστικό έλεγχο των πληροφοριών που μοιράζονται στις πλατφόρμες της εταιρείας.

Η κα Gormsen πρόσθεσε ότι υπάρχει μια «σκοτεινή πλευρά» του Facebook, κατηγορώντας τον ηγέτη των social media πως έκανε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης του στην αγορά, θέτοντας άδικους όρους και προϋποθέσεις στους χρήστες και συλλέγοντας δεδομένα μέσω υπηρεσιών όπως το Facebook Pixel.

Παράλληλα η Meta καλείται να δώσει απαντήσεις και στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, μετά τη νέα αγωγή που άσκησε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), κατηγορώντας την εταιρεία για παραβίαση των όρων περί μονοπωλίων. Η FTC, μεταξύ άλλων, καλεί τη Meta να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις εξαγορές του Instagram και WhatsApp, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απόπειρα δημιουργίας μονοπωλίου στην αγορά. Η αρχική αγωγή της FTC απορρίφθηκε ένα χρόνο νωρίτερα επειδή, σύμφωνα με τον δικαστή, «δεν θεμελίωσε επαρκείς λόγους ώστε η Meta να καταδικαστεί».

Ο δικαστής είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα στοιχεία τα οποία δείχνουν πως η Meta «όχι μόνο κατέχει μονοπωλιακή ισχύ, αλλά και ότι έχει ηθελημένα διατηρήσει αυτή τη δύναμη μέσω συμπεριφοράς που παραβιάζει τους όρους του ανταγωνισμού — συγκεκριμένα μέσω των εξαγορών του Instagram και του WhatsApp..

Ωστόσο, ο δικαστής απέρριψε τους ισχυρισμούς της FTC σχετικά με τις πολιτικές της πλατφόρμας, περιορίζοντας το εύρος της αγωγής, σημειώνοντας παράλληλα ότι η FTC ενδέχεται «να μην είναι σε θέση να αποδείξει όλους τους ισχυρισμούς της».

Διαβάστε επίσης:

Η Meta στρέφεται σε blockchain, cryptos και NFTs με το βλέμμα στο web3

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις