Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Morphoses: Η edtech Startup διδάσκει στα παιδιά την αξία των soft skills

Το Startupper.gr μίλησε με την Άννα Νατσβλισβίλι, co-founder και διευθύνουσα σύμβουλο της Morphoses, για το καινοτόμο project της εταιρείας, τη σημασία των soft skills και τα σχέδια της edtech Startup για την επόμενη μέρα.

Τα τελευταία χρόνια ένας όρος που κάνει συχνότερα την εμφάνισή του στα φυσικά και ψηφιακά φόρα είναι τα λεγόμενα soft skills. Ήδη οι μεγάλες επιχειρήσεις παγκοσμίως θέτουν ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη ανεπτυγμένων δεξιοτήτων που αναφέρονται στον συνδυασμό των διαπροσωπικών ικανοτήτων επικοινωνίας ενός ατόμου, των προσωπικών του πεποιθήσεων, της συνολικής προσέγγισης για την ζωή και την εργασία, της συναισθηματικής του νοημοσύνης και των βασικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του. Ωστόσο η χρησιμότητα των soft skills επεκτείνεται αρκετά πέρα από τα όρια της παγκόσμιας αγοράς εργασίας. Οι ανεπτυγμένες δεξιότητες τέτοιου τύπου βρίσκουν πλέον εφαρμογές στις περισσότερες πτυχές της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Δίνοντας βάση στην αυξανόμενη σημασία των “οριζόντιων δεξιοτήτων”, η Morphoses, μια δυναμική edtech Startup, δίνει την ευκαιρία στους μικρούς μαθητές – αλλά και σε επαγγελματίες – όχι μόνο να ενημερωθούν αλλά και να αναπτύξουν οι ίδιοι δεξιότητες οι οποίες θα τους συντροφεύουν σε όλη τη διάρκεια της μετέπειτα ζωής τους, με τρόπο επιμορφωτικό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό.

Το Startupper.gr μίλησε με τους co-founders της Morphoses,, Άννα Νατσβλισβίλι, Ίλια Τζωρτζοπούλου, και Αλέξανδρο Πιθαμίτση, για το καινοτόμο project της εταιρείας, τη σημασία των soft skills και τα σχέδια της edtech Startup για την επόμενη μέρα.

Startupper.gr: Πώς ξεκίνησε η Morphoses και ποιοι άνθρωποι βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα;

Α. Νατσβλισβίλι:Η Morphoses είναι μια αγγλική Startup, που δραστηριοποιείται στο χώρο της τεχνολογίας της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα της, που αυτή τη στιγμή προσφέρεται μόνο σε επιχειρήσεις και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, προσφέρει σε γονείς την ευκολότερη πρόσβαση σε διαδικτυακά μαθήματα με στόχο την ενίσχυση soft skills/human skills- η αλλιώς οριζόντιων δεξιοτήτων- για τα παιδιά τους. Οι ιδρυτές της, Άννα Νατσβλισβίλι (CEO), Βασιλική (Ίλια) Τζωρτζοπούλου (COO) και Αλέξανδρος Πιθαμίτσης (CPO) μοιράζονται ένα κοινό όραμα: τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά, ενός κόσμου πιο “ανοιχτόμυαλου”, που αποδέχεται την διαφορετικότητα  και αποτελείται από ευτυχισμένους ανθρώπους. Το όρμα αυτό μοιράζεται όλη η ομάδα της Morphoses, που ολοένα και μεγαλώνει, και περιλαμβάνει τους: Παναγιώτη Μπόχαλη (Lead Software Engineer), Σταύρο Γρηγορίου (Senior Software Engineer), Άγγελο Τσαλαπάτη (Software Engineer), Μαρία Καντάνη (Head of Content and R&D), Μαρία Δουλγεράκη (Content and R&D Associate) και Πάνο Ανδρικόπουλο (Content and Community Associate).

Startupper.gr: Ποιο είναι το όραμα και η αποστολή της Morphoses;

Α. Νατσβλισβίλι: Το όραμά μας γεννήθηκε μέσα από τη δυνατή επιθυμία να επαναπροσδιορίσουμε τον πυρήνα της μάθησης, με τέτοιο τρόπο ώστε να εστιάζει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων εκείνων που παραμένουν κρίσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Όραμά μας είναι ο εκδημοκρατισμός και η ισότιμη εξασφάλιση της πρόσβασης στην εκπαίδευση που ενισχύει τις ανθρώπινες δεξιότητες- τόσο από την πλευρά του εκπαιδευόμενου, όσο και από την πλευρά του εκπαιδευτή.

Θέλουμε να κάνουμε εξίσου δυνατή και εύκολη τη συμμετοχή ενός παιδιού από την Ρόδο, ενός παιδιού από το Λονδίνο και ενός παιδιού από την Νιγηρία. Αλλά θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία, την κατάρτιση και τα εργαλεία σε όλους όσους μοιράζονται το όραμα μας και θέλουν να προσφέρουν το δικό τους λιθαράκι στην εμπειρία των παιδιών. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέγουμε τη διδασκαλία με χρήση του διαδικτύου: να μπορούν όλοι όσοι το επιθυμούν να εκπαιδευτούν και να εμπνεύσουν τα παιδιά, να μπορούν όλα τα παιδιά να εγγραφούν και να βιώσουν την εμπειρία που προσφέρουν οι καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί της πλατφόρμας μας.

Για τον ίδιο λόγο, δίνουμε μεγάλη έμφαση στη δημιουργία μιας κοινότητας εκπαιδευτών που θα αλληλεπιδρούν, θα δημιουργούν, θα καινοτομούν. Γιατί αυτή την εκπαιδευτική εμπειρία, που θα προσφέρει στα παιδιά τα κίνητρα, την έμπνευση αλλά και τις δεξιότητες για να ανταπεξέρχονται αποτελεσματικά σε κάθε πρόκληση που επιλέγουν, παραμένοντας ευτυχισμένα και λειτουργικά σε  έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, τη θέλουμε για όλους. Και οι εκπαιδευτές είναι το “κλειδί” σε αυτή η εμπειρία, που βοηθά τα παιδιά να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Η Morphoses δημιουργήθηκε με μια απλή όμως εξαιρετικά σημαντική αποστολή: να εμπνεύσει τα παιδιά να αγαπήσουν τη μάθηση, στην μη τυπική και βαθιά προσωπική της εκδοχή. Ο τρόπος με τον οποίο θα πετύχουμε κάτι τέτοιο δεν είναι άλλος από τον συνδυασμό του άρτιου παιδαγωγικού σχεδιασμού με τα κατάλληλα εργαλεία και το περιεχόμενο που είναι δυνατό να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον και την πρωτοβουλία των παιδιών. Έτσι, η ενίσχυση των soft skills/human skills λαμβάνει τη μορφή ενός ευχάριστου παιχνιδιού αλληλεπίδρασης, μέσα από κοινωνικές και προσωποκεντρικές δραστηριότητες.

Startupper.gr: Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε σήμερα;

Ί. Τζωρτζοπούλου: Στη Morphoses, η κυριότερη προτεραιότητα είναι και θα είναι η αξιοπιστία του προϊόντος μας. Πριν δημοσιοποιήσουμε την πλατφόρμα της Morphoses, προσεγγίσαμε Τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού (περισσότερα εδώ) και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (περισσότερα εδώ). Αυτές οι πολύτιμες συνεργασίας, μας επέτρεψαν να εφαρμόσουμε το εκπαιδευτικό περιεχόμενο της πλατφόρμας πιλοτικά, ώστε να εξασφαλίσουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για τους μελλοντικούς εκπαιδευόμενους μας. Και το καταφέραμε!

Οι συνεργάτες μας έχουν τη βάση τους κυρίως στην Ευρώπη, και μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 θα επεκταθούμε και στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επομένως, μέχρι στιγμής, συνεργαζόμαστε κυρίως με Τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού εταιριών παγκόσμιας εμβέλειας και με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Η συνεργασία μας είναι αλληλεπιδραστική: εμείς κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε ότι παιδιά των εργαζομένων είναι χαρούμενα, δημιουργικά και ενισχύουν τα soft skills/human skills τους, ενώ οι εταιρείες με τη συνδρομή της Morphoses εξασφαλίζουν πιο προσωποποιημένες παροχές σε εργαζόμενους γονείς- αρα πιο χαρούμενους γονείς, πιο πιστούς και ικανοποιημένους εργαζόμενους! Υπάρχει κάτι πιο όμορφο από το να γνωρίζεις ότι ο Εργοδότης σου νοιαζεται για την οικογένειά σου και ειδικότερα για την εκπαίδευση του παιδιού σου;

Startupper.gr: Η Morphoses δραστηριοποιείται με επιτυχία στο χώρο του edtech. Ποιες ευκαιρίες διακρίνατε σε αυτόν τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο και πώς καλύψετε αυτές τις ανάγκες; Ποιο είναι το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο;

Α. Πιθαμίτσης: Όπως ανέφερε και η HolonIQ, ο τομέας του edtech παρουσιάζει αύξηση κατά 16,3% και συνεχίζει να αναπτύσσεται 2,5% περισσότερο από το 2019 μέχρι το 2025, φθάνοντας τα 404 δισ. δολάρια παγκοσμίως. Περίπου το 90% των edtech εταιριών έχουν βάση την Ασία και τις ΗΠΑ. Έτσι, καταλαβαίνουμε ότι η αγορά στην Ευρώπη – ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη- είναι αρκετά βήματα πίσω στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο χώρο του edtech.

Αυτό το κενό λοιπόν εντοπίσαμε και ξεκινήσαμε να δημιουργούμε καινοτόμα μοντέλα, συνδυάζοντας τις τρέχουσες εκπαιδευτικές ανάγκες με την καταναλωτική αγορά, επενδύοντας στην δημιουργία μιας αναβαθμισμένης εκδοχής της εκπαίδευσης που, χάρη στην τεχνολογία, δεν περιορίζεται από σχολικές ώρες, μέρες, κτίρια ή προγράμματα. Αυτό σημαίνει εκδημοκρατισμός, αυτό για εμάς είναι η Morphoses!

Startupper.gr: Ποιες νέες ανάγκες έχει φέρει στο προσκήνιο η πανδημία για τον κλάδο της εκπαίδευσης;

Α. Νατσβλισβίλι: Η πανδημία του COVID-19 έφερε μια από τις μεγαλύτερες αναταραχές στην παγκόσμια ιστορία. Πλέον δεν αναρωτιόμαστε εάν η τεχνολογία μπορεί να βελτιστοποιήσει τη μάθηση, αλλά πώς αυτό θα γίνει με το μέγιστο όφελος για τους εκπαιδευόμενους.

Στις μέρες μας, όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση αναζητούν αποτελεσματικές τεχνολογικές προτάσεις- και όχι μόνο για τα σχολεία και τις εταιρείες τους. Κεντρική θέση έχει πλέον λάβει το δίπολο παιδιού- εργαζόμενου γονέα.

Οι εργαζόμενοι γονείς αναγκάστηκαν να δουλέψουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το σπίτι, ενώ παράλληλα τα σχολεία παρέμεναν κλειστά λόγω της πανδημίας. Σύγχρονα δεδομένα δείχνουν ότι 1 στους 4 ανθρώπους εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να βρει μια νέα θέση εργασίας για να ανταποκριθεί καλύτερα στον διπλό ρόλο του εργαζόμενου γονέα, ενώ οι εργαζόμενοι γονείς στις ΗΠΑ χάνουν αθροιστικά 720 εκατομμύρια ώρες κάθε εβδομάδα λόγω στρες/άγχους και φροντίδας των παιδιών, με τις γυναίκες να χάνουν 49% περισσότερο χρόνο από τους άνδρες. Η Morphoses προσφέρει λύση ακριβώς για αυτό το πρόβλημα. Εξάλλου, ευτυχισμένα παιδιά ισοδυναμούν με ευτυχισμένους γονείς!

Startupper.gr: Πώς χρηματοδοτήθηκε αρχικά το project της Morphoses; Συμμετέχετε σε κάποιον incubator/accelerator;

Ί. Τζωρτζοπούλου: Το κίνητρο μας πηγάζει από την επιχειρηματικότητα. Θεωρούμε ότι η στήριξη που λαμβάνουμε από σπουδαίους επιχειρηματίες και άτομα του δικτύου μας, οι οποίοι πραγματικά πιστεύουν στην ομάδα μας και τις δυνατότητές μας, μας έχει ωφελήσει πολλαπλώς: μαθαίνουμε από αυτούς και επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας.

Startupper.gr: Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και συχνότερα αναφορά στα λεγόμενα soft skills. Ποια η σημασία τους για τα παιδιά και πώς μπορούν να τα αξιοποιήσουν;

Α. Πιθαμίτσης: Τα soft skills- ή οριζόντιες δεξιότητες- είναι δεξιότητες που μπορεί να αναπτύξει ένα άτομο καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του και είναι απαραίτητες στον καθένα. Τα τελευταία χρόνια οι δεξιότητες αυτές έχουν αναγνωριστεί ως τόσο σημαντικές ώστε να χρησιμοποιούνται από στελέχη επιχειρήσεων και υπεύθυνους προσλήψεων για να διακρίνουν μεταξύ “κατάλληλων υποψηφίων” και “ιδανικών υποψηφίων”.

Τα soft skills δεν θα βοηθήσουν τους μικρούς εκπαιδευόμενους μόνο στις μελλοντικές τους επαγγελματικές βλέψεις, αλλά θα τους βοηθήσουν σε κάθε πτυχή της ζωής. Η εμβάθυνση σε δεξιότητες, όπως η περιέργεια, η δημιουργικότητα, η ευελιξία, η ανάληψη πρωτοβουλιών, η ανθεκτικότητα, η συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση είναι αυτά που διαμορφώνουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Η ενίσχυση των soft skills με τρόπο διασκεδαστικό και ενδιαφέρον, ειδικά στην ηλικία που ακόμα διαμορφώνονται οι αντιλήψεις και οι συνήθειες, είναι το κλειδί για τη μελλοντική εξέλιξη του παιδιού σε όλα τα επίπεδα!

Αυτός ήταν, είναι και θα είναι ο στόχος μας.

Startupper.gr: Πώς μπορούν οι νέες τεχνολογίες να αλλάξουν τον χώρο της εκπαίδευσης; Ποιες από αυτές χρησιμοποιεί η πλατφόρμα της Morphoses;

Α. Πιθαμίτσης: Οι νέες τεχνολογίες πράγματι αλλάζουν τον χώρο της εκπαίδευσης. Δεδομένου ότι τα διαδικτυακά μαθήματα της Morphoses είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε μπορεί να εγγραφεί, η εκπαίδευση χαρακτηρίζεται από την άνεση του σπιτιού και τη συμμετοχή κυριολεκτικά από όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρισκόμαστε. Οι νέοι εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με συνομηλίκους από όλο τον κόσμο, να ανταλλάξουν γνώμες και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Στη Morphoses έχουμε δημιουργήσει τη δική μας πλατφόρμα, της οποίας προτεραιότητα είναι να εξασφαλίζει την ασφάλεια των παιδιών και την ποιότητα της μαθησιακής εμπειρίας. Πρακτικές όπως η καταγραφή των μαθημάτων και η διαρκής αξιολόγηση από τους εκπαιδευόμενους έχουν σχεδιαστεί με ακριβώς αυτόν τον σκοπό.

Startupper.gr: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα πάσχει εδώ και δεκαετίες από πολλές παθογένειες. Μπορεί τελικά η λύση να προέλθει από τις Startups;

Ί. Τζωρτζοπούλου: Δεν είναι μυστικό ότι το εκπαιδευτικό σύστημα παρουσιάζει κάποιες αδυναμίες εδώ και χρόνια. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τα κενά και να προσφέρουμε λειτουργικές λύσεις. Για εμάς, η πιο συναρπαστική εξέλιξη της εκπαίδευσης θα προέλθει από τον συνδυασμό της επέκτασης των ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων με την υιοθέτηση της υβριδικής μάθησης.

Startupper.gr: Ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι για την Morphoses;

Α. Νατσβλισβίλι: Την τελευταία δεκαετία, παρατηρούμε τη σημαντική εξέλιξη της εκπαίδευσης χάρη στην τεχνολογία- εξέλιξη η οποία αποτυπώνεται και στην άνθιση των MOOCs (Massive Open Online Courses) και της διαδικτυακής μάθησης. Δυστυχώς, πρόκειται για πρακτικές στις οποίες συχνά οι εκπαιδευόμενοι επεξεργάζονταν πολλά δεδομένα, χωρίς όμως να έχουν κάποιας μορφής αλληλεπίδραση.

Για εμάς στη Morphoses, το μέλλον της εκπαίδευσης συνδυάζει τη διασκεδαστική, ελκυστική και διαδραστική μάθηση. Για να αναπτυχθούμε και να ανθίσουμε ως προσωπικότητες που δρουν ευέλικτα και αποτελεσματικά, χρειάζεται να εκτεθούμε σε διαφορετικές συνθήκες, να μοιραστούμε εμπειρίες και να συνεργαστούμε σε διαδικασίες δημιουργίας και μάθησης. Συνδυάζοντας αυτές τις πτυχές με την τεχνολογία, μπορούμε να παρέχουμε κορυφαίες εκπαιδευτικές εμπειρίες ενίσχυσης soft skills σε παιδιά  και εφήβους.

Η εκπαίδευση και η γνώση δεν έχουν όρια, και οι ανθρώπινες σχέσεις θα αποτελούν πάντα την καρδιά της εκπαίδευσης. Έτσι, είναι σαφές ότι ο ρόλος του εκπαιδευτή σε κάθε μαθησιακή κοινότητα είναι αναντικατάστατος. Η Morphoses δίνει έμφαση στη δημιουργία μιας κοινότητας η οποία θα παράγει αξία, βάζοντας πάντα στο επίκεντρο τον εκπαιδευόμενο- που στη δική μας περίπτωση αφορά το παιδί ή τον έφηβο. Οι εκπαιδευτές που θα έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στην πλατφόρμα και να διδάσκουν θα πρέπει να ολοκληρώνουν την διαδικασία εγγραφής η οποία αποτελείται από διάφορα βήματα και να αξιολογούνται σε κάθε ένα από αυτά. Η διαδικασία αξιολόγησης έχει δημιουργηθεί με αυστηρές προδιαγραφές, ούτως ώστε οι εκπαιδευτές που έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα να  είναι ικανοί, με παιδαγωγικά άρτιο τρόπο, να εμπνεύσουν το παιδί να χαράξει τη δική του μοναδική πορεία, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις