Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πουέρτο Ρίκο: Ο φορολογικός παράδεισος για τους crypto millionaires

Μετά από την πτώχευση του νησιού το 2015, το Πουέρτο Ρίκο εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο φορολογικό παράδεισο για μεγάλους κρυπτό - επενδυτές.

Με μια σύντομη έρευνα και αναζήτηση θα παρατηρήσει κανείς πως σήμερα πολλοί μεγάλοι Αμερικανοί εκατομμυριούχοι των κρυπτονομισμάτων “μαζεύονται” στον πλέον απόλυτο φορολογικό παράδεισο, στο Πουέρτο Ρίκο. Το εντυπωσιακό St. Regis Bahia Beach Resort στο Πουέρτο Ρίκο διαθέτει γήπεδο γκολφ και κατοικίες μπροστά στον ωκεανό σε ένα φυσικό καταφύγιο 483 στρεμμάτων, που βρίσκεται κατά μήκος των καταγάλανων νερών και του καταπράσινου τροπικού δάσους της περιοχής. Αλλά αυτό που είναι ίσως πιο ελκυστικό της όλης υπόθεσης για όσους σπεύδουν τώρα σε αυτή την περιοχή είναι όλα τα προνόμια της φορολογικής απαλλαγής που τους δίνονται.

Συγκεκριμένα, πέρα από το γεγονός ότι το Πουέρτο Ρίκο προσφέρει πανέμορφα τοπία με γραφικές παραλίες, έχει επίσης πολιτικές φιλικές προς τους μεγάλους επενδυτές κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων φορολογικών ελαφρύνσεων για όσους περνούν τουλάχιστον 183 ημέρες στο νησί κάθε χρόνο.

Σε αυτό το σημείο αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως το 2015 το Πουέρτο Ρίκο είχε κηρύξει πτώχευση και μέχρι το 2018 το νησί βίωσε μια σημαντική περίοδο κρίσης. Παρόλα αυτά η οικονομία επανήλθε και τώρα πια αποτελεί “καταφύγιο” για πολλούς σημαντικούς επενδυτές, με μηδαμινούς φόρους. Υπάρχει υψηλή κυκλοφορία χρήματος με τους εκατομμυριούχους επενδυτές να αφήνουν σημαντικά ποσά στο νησί. Η διαδικασία και οι κανόνες είναι απλοί. Οι νέοι κάτοικοι του νησιού μπορούν να διατηρήσουν τα αμερικανικά διαβατήριά τους, ενώ ταυτόχρονα δεν χρειάζεται να πληρώσουν φόρους για τα κεφαλαιακά κέρδη. Έτσι, το νησί αποτελεί κυριολεκτικά τον απόλυτο φορολογικό “παράδεισο”.

Μεγάλοι επενδυτές 

Πλέον, η ανύπαρκτη φορολογία αποτέλεσε το “κλειδί” για την μετακόμιση επενδυτών και επιχειρηματιών στο παραδεισένιο νησί. Σημαντικό παράδειγμα αποτελεί ο David Johnston, επιχειρηματίας και επενδυτής κρυπτονομισμάτων, ο οποίος τον Μάρτιο του 2021 μετακόμισε με τους γονείς του, τη σύζυγό του, τις τρεις κόρες του και την εταιρεία του στο Πουέρτο Ρίκο.

Ο 36χρονος, ο οποίος ασχολείται με τα κρυπτονομίσματα από το 2012, λέει ότι η απόφαση να μετακομίσει από το Όστιν στο Πουέρτο Ρίκο ήταν πια μονόδρομος. Ο επιχειρηματίας δεν μπορούσε να χάσει τη μεγάλη ευκαιρία. Ο μεγάλος επενδυτής τονίζει πως οι όλοι οι φίλοι του βρίσκονται πια εκεί, όπως και η οικογένειά του, κάτι που επίσπευσε η πανδημία και κυρίως η απαλλαγή από τους φόρους που προσφέρει το νησί.

Άλλο ένα σημαντικό παράδειγμα τέτοιου μεγάλου επενδυτή κρυπτονομισμάτων που μετακόμισε για το νησί ήταν ο Anthony Emtman που άφησε πίσω του το Λος Άντζελες και αγόρασε ένα διαμέρισμα στο θέρετρο του St. Regis Bahia Beach Resort στο Πουέρτο Ρίκο, τον περασμένο Μάρτιο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ikigai Asset Management είναι πλέον μέρος μιας αναπτυσσόμενης κοινότητας κρυπτονομισμάτων κατά μήκος της βόρειας ακτής του Πουέρτο Ρίκο.

Γιατί τα άφησαν όλα και εγκαταστάθηκαν εκεί; Η απάντηση είναι απλή! Οι μεγάλοι επενδυτές με πολύ υψηλά κέρδη στις ΗΠΑ πληρώνουν έως και 20% σε φόρο κεφαλαιουχικών κερδών και έως και 37% για βραχυπρόθεσμα κέρδη. Στο Πουέρτο Ρίκο όμως δεν πληρώνουν τίποτα!

Η λίστα με τους επιχειρηματίες, βέβαια, μεγαλώνει συνεχώς. Ο Han Brock Pierce είναι άλλος ένας από τους πολλούς. Ο πρώην παιδικός ηθοποιός που έγινε “κρυπτοευαγγελιστής”, πια 41 ετών, είναι μάλλον ο επικεφαλής του κινήματος του “κρυπτο-πρωταθλητισμού” στο νησί.

Άλλη μία επενδυτής κρυπτονομισμάτων του νησιού είναι η πληροφοριοδότης του Facebook, Frances Haugen, η οποία δήλωσε ξεκάθαρα ότι αγόρασε κρυπτονομίσματα την κατάλληλη στιγμή καθώς μετακόμισε και αυτή από το Σαν Φρανσίσκο στο Πουέρτο Ρίκο πέρυσι. Από την άλλη πλευρά, ο αμφιλεγόμενος και πολυσυζητημένος αστέρας του YouTube, Logan Paul εγκατέστησε εκεί το μαγαζί του, για να ζήσει μεταξύ άλλων τον φορολογικό αυτό παράδεισο.

Τι ακριβώς σημαίνει ο φορολογικός αυτός παράδεισος 

Για τους περισσότερους επιχειρηματίες, το πιο δελεαστικό κομμάτι του νησιού έχει να κάνει με τον νέο φορολογικό νόμο (γνωστό ως Act 60), ο οποίος προσφέρει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις.

Στην Αμερική, όπως προαναφέρθηκε, οι μεγάλοι επενδυτές πληρώνουν έως και 37% για τα βραχυπρόθεσμα κεφαλαιακά κέρδη και έως και 20% για τα μακροπρόθεσμα κέρδη, κάτι που ισχύει για τα κρυπτονομίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται για περισσότερο από ένα έτος.

Η μία από τις φορολογικές ελαφρύνσεις του Act 60 μηδενίζει εντελώς τη φορολογική αυτή υποχρέωση, εάν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Αυτό είναι το καλύτερο σημείο για τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους κρυπτονομισμάτων.

Υπάρχει επίσης άλλο ένα βασικό φορολογικό κίνητρο για τους επενδυτές αυτούς ώστε να δραστηριοποιηθούν στο Πουέρτο Ρίκο. Οι μεγάλες εταιρείες της ηπειρωτικής χώρας υπόκεινται σε ομοσπονδιακό εταιρικό φόρο 21%, συν έναν κρατικό φόρο, ο οποίος τις περισσότερες φορές ποικίλλει. Εάν μια επιχείρηση αποφασίσει να εξάγει τις υπηρεσίες της εκτός Πουέρτο Ρίκο, στις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού, πληρώνει εταιρικό φόρο 4%.

Οι φορολογικοί κανόνες του Πουέρτο Ρίκο είναι εξαιρετικά καλοί και επινοήθηκαν πριν από μια δεκαετία με στόχο να βοηθήσουν στην προσέλευση επενδυτών και κεφαλαίων στην περιοχή σε μια περίοδο που το νησί είχε τρομερή ανάγκη και από τα δύο.

Ο μεγάλος και γνωστός δικηγόρος διαφόρων εταιριών και φορολογικών υποθέσεων, Giovanni Mendez, βοηθάει στην ένταξη νέων Πορτορικανών και δηλώνει ότι σχεδόν οι μισοί από τους πελάτες του αυτή τη στιγμή είναι είτε crypto εταιρείες είτε επενδυτές κρυπτονομισμάτων, αριθμός που έχει αυξηθεί με “τρομακτικούς ρυθμούς” τα τελευταία έξι χρόνια.

Oι διαμαρτυρίες των ντόπιων

Φυσικά, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την μεγάλη εισροή των νέων επενδυτών. Πρώτον, οι ντόπιοι παραπονιούνται διαρκώς για το γεγονός ότι αποκλείονται από αυτές τις φορολογικές ελαφρύνσεις, που ισχύουν για μη Πορτορικανούς.

Ο δικηγόρος Mendez επισημαίνει ότι ο τοπικός συντελεστής στο Πουέρτο Ρίκο είναι 15% για τα μακροπρόθεσμα κεφαλαιακά κέρδη και η διαφορά αυτή έχει επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ ορισμένων ντόπιων και νέων κατοίκων – επιχειρηματιών. Μια οργάνωση που ονομάζεται #AbolishAct60 αντιδρά σημαντικά στις φοροαπαλλαγές με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, αυτό που μένει στο τέλος να πούμε είναι πως η συρροή των εκατομμυριούχων κρυπτονομισμάτων στο Πουέρτο Ρίκο έχει συμβάλει υπερβολικά στην άνοδο των τιμών των ακινήτων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις