Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Revolut: Αγοραπωλησίες μετοχών με μηδενική προμήθεια για τους χρήστες στις ΗΠΑ

Η νέα στρατηγική κίνηση της Revolut στοχεύει στην μετεξέλιξη της εφαρμογής της σε ένα «superapp», μέσω του οποίοι οι καταναλωτές θα μπορούν να διαχειρίζονται όλες τις πτυχές των οικονομικών τους.

Η Revolut, ο κολοσσός του digital banking, προσφέρει από χθες τη δυνατότητα συναλλαγών χρηματιστηριακών μετοχών χωρίς προμήθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια κίνηση που σηματοδοτεί την είσοδο της εταιρείας σε έναν κλάδο όπου θα ανταγωνιστεί κραταιές διαδικτυακές χρηματιστηριακές εταιρείες όπως η Robinhood Markets και η Charles Schwab Corp.

Η απόφαση της Revolut έρχεται εν μέσω μιας γενικότερης «έξαρσης» που καταγράφεται στη χρηματιστηριακή δραστηριότητα, η οποία πέρυσι σημείωσε ραγδαία άνοδο όταν οι επενδυτές εστίασαν στις λεγόμενες “meme μετοχές” όπως αυτές της GameStop και του κινηματογραφικό όμιλο AMC Entertainment.

Οι retail traders στις ΗΠΑ αγόρασαν μετοχές αξίας περίπου 281 δισ. δολαρίων το 2021, έναντι μόλις 38 δισ. δολαρίων το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Vanda Research.

Η νέα στρατηγική κίνηση της Revolut στοχεύει στην μετεξέλιξη της εφαρμογής της σε ένα «superapp», μέσω του οποίοι οι καταναλωτές θα μπορούν να διαχειρίζονται όλες τις πτυχές των οικονομικών τους.

Μεταξύ άλλων η Revolut προσφέρει υπηρεσίες πληρωμών, συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

«Η διαπραγμάτευση μετοχών μηδενικής προμήθειας αποτελεί για εμάς το επόμενο λογικό βήμα», δήλωσε ο Gabe Vallejo, επικεφαλής του τμήματος wealth & trading της Revolut στις ΗΠΑ.

Οι πελάτες της Revolut των ΗΠΑ μπορούν να διαπραγματεύονται πλήρεις και κλασματικές μετοχές περισσότερων από 1.100 εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και στο Nasdaq, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 200 αμοιβαίων κεφαλαίων.

Η διαπραγμάτευση μετοχών μηδενικής προμήθειας είναι ήδη διαθέσιμη στους χρήστες της Revolut στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Η εταιρεία αποτιμήθηκε σε περίπου 33 δις. δολάρια μετά τον επιτυχημένο γύρο χρηματοδότησης τον περασμένο Ιούλιο, και αυτή τη στιγμή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε αξία fintech εταιρεία στη Βρετανία μετά την Checkout.com.

Η Revolut ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στις Ηνωμένες Πολιτείες ως τραπεζική εφαρμογή τον Μάρτιο του 2020. Στα πρότυπα της Robinhood, η Revolut θα βασίζεται στο σύστημα PFOF (payment for order flow), ως πηγή εσόδων μέσω των συναλλαγών μετοχών χωρίς προμήθειες, μια αμφιλεγόμενη πρακτική κατά την οποία οι brokers κατευθύνουν τις συναλλαγές σε ειδικούς διαπραγματευτές έναντι αμοιβής.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εξετάζει επί του παρόντος εάν θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του σχετικού θεσμικού πλαισίου ή θα απαγορεύσει εξ’ ολοκλήρου την πρακτική. Ο πρόεδρος Gary Gensler έχει εκφράσει την ανησυχία ότι οι χρηματιστηριακές συναλλαγές χωρίς προμήθεια ενδέχεται να ενθαρρύνουν τους επενδυτές να συναλλάσσονται περισσότερο, προκειμένου να αποκομίσουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη μέσω του συστήματος PFOF, ακόμη και αν αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των επενδυτών.

Ο κ. Vallejo υπογράμμισε ότι η Revolut δεν ανησυχεί για τον σκεπτικισμό που εκφράζει η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ τόνισε πως η Revolut θα προσαρμόσει τις δραστηριότητές της αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Διαβάστε επίσης:

Η Revolut λανσάρει τη Revolut Bank σε 10 νέες ευρωπαϊκές αγορές

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις