Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Φιλάνθρωποι επενδύουν πάνω από 20 εκατ. δολάρια για ανεξάρτητο newsroom

Το νέο γραφείο Τύπου που ετοιμάζουν θα στηρίξει την ορθή ενημέρωση των diverse ομάδων και μειονοτήτων της τοπικής κοινότητας.

Τρεις φιλάνθρωποι από το Χιούστον συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους για να ανοίξουν ένα μη κερδοσκοπικό newsroom. Η πόλη του Χιούστον δεν είναι τυχαία καθώς αποτελεί μια από τις πιο diversity περιοχές των ΗΠΑ. Ωστόσο, η κοινότητα γνωστή για την διαφορετικότητα της νιώθει ότι υπό-εκπροσωπείται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δέχονται και την οικονομική πίεση. 

Έτσι, το Houston Endowment, το Ίδρυμα Kinder και η Arnold Ventures διαμόρφωσαν ένα σχέδιο για την έναρξη λειτουργίας ενός γραφείου Τύπου, ύστερα από διετή ερευνητική προσπάθεια, με επικεφαλής το American Journalism Project (AJP) που υποστηρίζει τις κοινότητες μέσω μιας πιο δίκαιης δημοσιογραφίας.  

Μετά από πολλά focus groups και μελέτες το AJP συνειδητοποίησε ότι υπάρχει ένα κενό στην καθοδήγηση των πολιτών σχετικά με την λειτουργία των κοινοτικών και κυβερνητικών συστημάτων λόγω της πολυπλοκότητας τους και των γλωσσικών και πολιτισμικών εμποδίων. 

Η κοινότητα χρειάζεται περισσότερη υπευθυνότητα και πρόσβαση στην βασική πληροφορία ενώ πολλοί κάτοικοι μιλούν για τόσο σύνθετες καταστάσεις στην διαχείριση καθημερινών ζητημάτων για τις οποίες θα ήθελαν να γνωρίζουν και να μαθαίνουν πως να ανταπεξέρχονται όπως το δικαστικό και το εκπαιδευτικό σύστημα, σύμφωνα με την CEO του AJP, Sarabeth Berman. 

Ειδικά, οι αγροτικές και μειονοτικές κοινότητες αισθάνονταν πραγματικά ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν εξυπηρετούσαν τις ανάγκες τους και ότι οι ζωές τους παρουσιάζονταν με λανθασμένο τρόπο. Για αυτό η αίθουσα σύνταξης θα ξεκινήσει με 40 άτομα αργότερα ή και νωρίτερα από φέτος.   

Το επιχειρηματικό μοντέλο πάνω στο οποίο εργάζονται από κοινού μαζί με την νέα ομάδα δεν θα βασίζεται αποκλειστικά στην φιλανθρωπία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Στόχος τους είναι να ενισχύσουν την τοπική δημοσιογραφία και όχι να την αντικαταστήσουν με βάση τα λεγόμενα της Berman. 

Συγκεκριμένα, το Houston Endowment επενδύει 7,5 εκατ. δολάρια για την έναρξη αυτής της προσπάθειας, όπως και το Ίδρυμα Kinder. Η Arnold Ventures με την σειρά της επενδύει 4 εκατ. Δολάρια, ενώ το AJP και το Ίδρυμα Knight Foundation επενδύουν 1,5 εκατ. δολάρια και 250.000 δολάρια από την πλευρά τους αντίστοιχα. 

Καθώς το επιχειρηματικό μοντέλο με την μορφή της εφημερίδας δείχνει να “πεθαίνει”, ένα νέο αυτό της μη κερδοφόρας ειδησεογραφίας φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Μάλιστα, ο αριθμός των τοπικών ειδησεογραφικών πρακτορείων που έχουν εγγραφεί ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί έχει περίπου διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με το Institute for Nonprofit News. 

Μια τοπική επιτροπή, που αποτελείται από επικεφαλής πολιτών, επιχειρήσεων και ΜΚΟ, θα ξεκινήσει αμέσως τις εργασίες για να βρουν τον κατάλληλο διευθύνοντα σύμβουλο και έναν αρχισυντάκτη που θα ηγηθεί της επιχείρησης. Η ομάδα δεν έχει ακόμη ορίσει ΔΣ για το νέο πρακτορείο.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις