Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χρ. Ταραντίλης: Οι εταιρείες καινοτομίας έχουν τις λύσεις στις ενεργειακές προκλήσεις

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής η τεχνολογία μπορεί να έχει θετικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στα μεγάλα διεθνή προβλήματα.

Με πολλή μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής με κεντρικό θέμα «Καινοτόμος επιχειρηματικότητα και πράσινες τεχνολογίες» υπό την Προεδρία του Βουλευτή Επικρατείας, Καθηγητή Χρήστου Ταραντίλη και προσκεκλημένο ομιλητή τον Δρ. Βασίλη Γρηγορίου, Πρόεδρου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών καθώς και Προέδρου & CEO της Advent Technologies, εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NASDAQ) που σχεδιάζει, αναπτύσσει και παράγει κυψελίδες καυσίμου, οι οποίες  χρησιμοποιούν υδρογόνο για την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας.

Στην τοποθέτηση του, ο κ. Ταραντίλης εξήγησε ότι η συνεδρίασης αφορά στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών με λιγότερες αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον, μειώνοντας τις εκπομπές επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα, την κατανάλωση ενέργειας και τη παραγωγή αποβλήτων. Μάλιστα, επισήμανε πως ο τομέας των πράσινων τεχνολογιών έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια αξιοσημείωτο επιστημονικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της εξάντλησης των φυσικών πόρων του πλανήτη. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα τελευταία χρόνια παράγονται διεθνώς σημαντικές καινοτομίες όχι μόνο στον χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς της τεχνολογίας, κάνοντας ειδική αναφορά στους τομείς των βιοεπιστημών, των τεχνολογιών υγείας, της ενέργειας, των τροφίμων, των υλικών καθώς και της νανοτεχνολογίας

Τέλος, τόνισε ότι η τεχνολογία μπορεί να έχει θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και στην παρούσα διεθνή συγκυρία. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι οι επικεφαλής των πετυχημένων εταιρειών τεχνολογικής καινοτομίας παγκοσμίως μπορούν να συμβάλουν με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που έχουν αναπτύξει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στους τομείς της ενέργειας, της υγείας και των τροφίμων που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Σε περαιτέρω δηλώσεις προέβη ο Προέδρου της Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, στον  προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Στο Άμπου Ντάμπι,  με τον Kyriakos Mitsotakis και τον Άδωνις Γεωργιάδης – Adonis Georgiadis καταφέραμε μεταξύ άλλων να υπογράψουμε και μια στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων- HDBI (https://hdbi.gr/el/)και της ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις αξίας τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ (4 δις. Ευρώ), σε διάφορους τομείς και κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δημιουργούν πλέον μια δυνατή στρατηγική συνεργασία σε επενδύσεις που προωθούν την ανάπτυξη και δημιουργούν ευκαιρίες  και για τα δύο έθνη. Με την ήδη αποδεδειγμένη πορεία της να δημιουργεί εύρωστες, απτές και κυρίαρχες επενδυτικές συνεργασίες, η ADQ είναι ένας στρατηγικός συνέταιρος που συμμετέχει στην υλοποίηση της οικονομική μας ανάπτυξης. Επιπλέον η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ  της Ελληνικης Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) πρώην ΤΑΝΕΟ και της επενδυτικής εταιρείας Mubadala ύψους 400 εκ. ευρώ, έρχεται να επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα συμφωνία και να δημιουργήσει ένα νέο αναπτυξιακό κλίμα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στη χώρα μας» υπογράμμισε κ. Ταραντίλης.

 

 Ο Δρ. Γρηγορίου αναφέρθηκε αρχικά στην πορεία της Advent Technologies, ξεκινώντας από ένα εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και φτάνοντας στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου, τονίζοντας ότι αυτό το παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο για το παγκόσμιο άνοιγμα και άλλων ελληνικών εταιρειών τεχνολογικής καινοτομίας. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικότερα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας κυψελίδων καυσίμου και υδρογόνου, καθώς και στις εφαρμογές στην αυτοκίνηση, την αμυντική βιομηχανία και τη ναυτιλία. Υποστήριξε ότι είναι μία χρυσή ευκαιρία επενδύσεων για τη χώρα και παρουσίασε τις προτάσεις για δημιουργία μονάδων παρασκευής καθαρού υδρογόνου και μονάδων κυψελίδων καυσίμων (προγράμματα White Dragon και Green HiPo) στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης, επεσήμανε ότι χρειάζονται καλύτερες υποδομές στα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια, ενώ, ανέδειξε την αναγκαιότητα της σύνδεσης και της συνεργασίας με τον Ελληνισμό της Διασποράς, καθώς και της ύπαρξης ενός συγκεκριμένου «οδικού χάρτη» τεχνολογικής ανάπτυξης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις