Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Desentum άντλησε 8 εκατ. ευρώ για εμβόλιο κατά των αλλεργιών

Η φινλανδική βιοφαρμακευτική εταιρεία Desentum Oy ολοκλήρωσε πέρσι μια κλινική μελέτη με ένα ανοσοθεραπευτικό υποαλλεργιογόνο για την αντιμετώπιση της αλλεργίας στη γύρη της σημύδας. Τον Ιανουάριο του 2022, η εταιρεία άντλησε 8 εκατ. ευρώ σε γύρο χρηματοδότησης που διοργανώθηκε από την Springvest Oyj. Η Desentum σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα νέα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της περαιτέρω έρευνας και κλινικής ανάπτυξης νέων υποαλλεργιογόνων.

Συγκεκριμένα, η Desentum αναπτύσσει νέα ανοσοθεραπευτικά υποαλλεργιογόνα, τα λεγόμενα εμβόλια κατά της αλλεργίας. Τα υποαλλεργιογόνα είναι βιοτεχνολογικά παραγόμενες, τροποποιημένες πρωτεΐνες αλλεργιογόνων που αποσκοπούν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ανοσοθεραπείας με αλλεργιογόνα, μειώνοντας παράλληλα τον απαιτούμενο χρόνο για τη θεραπεία. Το κύριο υποψήφιο προϊόν, το υποαλλεργιογόνο γύρης σημύδας DM-101, έχει περάσει από κλινική μελέτη First-in-Human. Στη μελέτη, το DM-101 βρέθηκε ασφαλές και επαρκώς ανεκτό με το υψηλότερο από τα δοσολογικά σχήματα που δοκιμάστηκαν, ενώ τα αποτελέσματα των ανοσολογικών δεικτών έδειξαν ευνοϊκή μεταβολή των δεικτών που σχετίζονται με την προστατευτική απόκριση.

Για την ενίσχυση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, η Desentum ξεκίνησε έναν γύρο χρηματοδότησης τον Ιανουάριο του 2022, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από μια φινλανδική εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών Springvest Oyj, εξασφαλίζοντας επιπλέον κεφάλαια. Η Desentum σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την πλειονότητα των κεφαλαίων για να χρηματοδοτήσει την κλινική ανάπτυξη του νέου της εμβολίου. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων υποαλλεργιογόνων – ιδίως της γύρης του χόρτου και του φιστικιού – καθώς και για συνεργασίες στην υποστήριξη κλινικών δοκιμών σε προχωρημένο στάδιο και την πρόσβαση στην αγορά.

Ανοσοθεραπεία έναντι της αλλεργίας

Η αλλεργία είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις στην Ευρώπη. Σήμερα, πάνω από 150 εκατ. Ευρωπαίοι πάσχουν από αλλεργικές ασθένειες. Για έναν στους πέντε ασθενείς η πάθηση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να δημιουργεί συνεχή την απειλή σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης ή κρίσης άσθματος. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (EAACI) προβλέπει μάλιστα ότι μέχρι το 2025 η αλλεργία θα επηρεάζει τον μισό πληθυσμό της Ευρώπης.

Τα πιο συνηθισμένα φάρμακα είναι τα αντιισταμινικά και τα κορτικοστεροειδή. Η ανοσοθεραπεία όμως είναι η μόνη γνωστή σήμερα θεραπεία που επηρεάζει τον μηχανισμό πρόκλησης της αλλεργίας. Εκπαιδεύει εκ νέου το ανοσοποιητικό σύστημα να ανέχεται το αλλεργιογόνο, μειώνοντας την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή. Η ανοσοθεραπεία μπορεί ακόμη να χορηγηθεί με ενέσεις, υπογλώσσια δισκία ή σταγόνες και η θεραπεία διαρκεί συνήθως μερικά χρόνια. Τα νέα ανοσοθεραπευτικά προϊόντα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη στοχεύουν στην επιτάχυνση της αγωγής καθώς και στη βελτίωση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ευκολίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις