Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Έρευνα: Σε τι φάση βρίσκονται οι Έλληνες μετά από 2 χρόνια πανδημίας

Καθώς στο 55% μειώθηκαν τα έσοδα του, η οικονομική κατάσταση τους είναι χειρότερη τώρα από ότι πριν 2 χρόνια, ωθώντας τους σε νέες εργασιακές λύσεις.

Η Focus Bari, μια εταιρεία παροχής συμβουλευτικών και άλλων υπηρεσιών, διεξήγαγε έρευνα γύρω από την επαγγελματική και οικονομική κατάσταση των Ελλήνων μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Η μελέτη σύγκρινε τα στοιχεία από το 2020 μέχρι και το 2022

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της νέας Πανελλαδικής Έρευνας της Focus Bari, σε συνεργασία με την βρετανική εταιρεία έρευνας αγοράς και ανάλυσης δεδομένων YouGov, μετά από δύο χρόνια συνθηκών πανδημίας διαπιστώνεται μια γενικότερη στασιμότητα, αρκετή δυσχέρεια επαγγελματικής ανέλιξης, αλλά και εύρεση νέων τρόπων διαφυγής από τα προβλήματα που προκάλεσε η υγειονομική κρίση παγκοσμίως, όπως διαφορετικό τρόπο εργασίας και αξιοποίηση ευκαιριών.

Αρκετοί (24%) βέβαια βρέθηκαν σε αναστολή ή η επιχείρηση τους υπολειτουργούσε με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιδράσουν διαφορετικά, μιλώντας για μεγάλη απώλεια τζίρου λόγω παύσης απασχόλησης (16-15%). Σχετικά με την βελτίωση των οικονομικών, το 41% ανέφερε ότι μείωσε τα έξοδα του για να ανταπεξέλθει όπως και το κατάφερε, ενώ το 32-31% αναγκάστηκε να δημιουργήσει νέες πηγές εσόδων. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι μεγαλύτερες ηλικίες (45-53 ετών) επηρεάστηκαν περισσότερο σε επίπεδο οικονομικό από ότι οι νεότεροι ηλικίας 18-44.

Πιο αναλυτικά:

  • Οι τρεις στους πέντε δηλώνουν τα επαγγελματικά τους στην ίδια κατάσταση, ο ένας στους τέσσερις σε χειρότερη, και  ένα 14% σε καλύτερη.
  • Η εικόνα αυτή είναι οριακά καλύτερη σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθώς φαίνεται πως οι αρχικά πληγείσες επαγγελματικές ομάδες κατάφεραν να ξεπεράσουν σε κάποιο βαθμό τις δυσκολίες και να βρουν νέες διεξόδους.
  • Ως προς τα οικονομικάένας στους δύο Έλληνες δηλώνουν ίδια κατάσταση σε σύγκριση με την προ-πανδημίας εποχή, ενώ μια σημαντική αναλογία (38%) αναφέρουν πως τα οικονομικά τους είναι χειρότερα σήμερα έναντι του 2020.
  • Η δημογραφική ομάδα με τον μεγαλύτερο βαθμό οικονομικής απώλειας μέσα στα τελευταία δύο χρόνια είναι το ηλικιακό γκρουπ 45-54 χρόνων.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις