Μνημόνιο συνεργασίας ΟΑΕΔ-Microsoft για την ψηφιακή κατάρτιση ανέργων

Η δωρεάν παροχή προγραμμάτων ψηφιακής κατάρτισης θα συνοδεύεται από σχετική πιστοποίηση με στόχο την αναβάθμιση των ικανοτήτων και την επανένταξη των ανέργων στην αγορά με βάση την ζήτηση.

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο ΟΑΕΔ και η Microsoft Hellas στον τομέα ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων σε εκδήλωση, παρουσία του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προηγήθηκε συνάντηση του κ. Χατζηδάκη και του διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρου Πρωτοψάλτη, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, Θεοδόση Μιχαλόπουλο, και τη διευθύντρια μάρκετινγκ και λειτουργιών της εταιρείας, Χριστίνα Λεϊμονή, κατά την οποία τονίστηκε ότι οι ψηφιακές δεξιότητες, που έχουν ήδη τεθεί στο επίκεντρο των προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων που σχεδιάζει ο ΟΑΕΔ, αποτελούν «συστατικό στοιχείο» για τις θέσεις εργασίας που έχουν υψηλή ζήτηση από τις επιχειρήσεις στην παρούσα φάση.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η συνεργασία ΟΑΕΔ- Microsoft εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “GR For Growth” της Microsoft και έχει ως στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σε τεχνολογίες αιχμής και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας».

«Ως μέλη της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, οι δύο οργανισμοί επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να αναλάβουν από κοινού δράσεις για την παροχή ποιοτικής και δωρεάν εξ αποστάσεως κατάρτισης σε ανέργους. Ο ΟΑΕΔ διευρύνει το πεδίο συμπράξεών του με καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας, με δεδομένο ότι έχουν προηγηθεί συνεργασίες με τη Google, την Amazon Web Services και τη Cisco. Την ίδια στιγμή, σηματοδοτεί με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση το αυξημένο βάρος που δίνει στις ψηφιακές δεξιότητες. Τα προγράμματα αυτά έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από εργαζόμενους και ανέργους, δεδομένου του καινοτόμου χαρακτήρα και της “σφραγίδας” αξιοπιστίας των διεθνών κολοσσών.

Ειδικά, όσον αφορά στη συνεργασία με τη Microsoft, αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ξεχωρίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ότι οι δεξιότητες που προσφέρονται έχουν επιλεγεί με βασικό κριτήριο να καλύπτουν πραγματικά κενά στην αγορά εργασίας και λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, αξιοποιώντας στοιχεία και αναλύοντας δεδομένα χιλιάδων επιχειρήσεων, μέσα από την πλατφόρμα LinkedIn, που ανήκει στη Microsoft» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τη Microsoft Hellas, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, υπογράμμισε: «Ο ΟΑΕΔ συνεχίζει τις συνεργασίες με διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες τεχνολογίας για την αποτελεσματική διασύνδεση της ποιοτικής κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Με δράσεις και συμπράξεις, όπως η νέα συνεργασία με τη Microsoft Hellas, δίνουμε τη δυνατότητα στους ανέργους να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές δεξιότητές τους και να βελτιώσουν την απασχολησιμότητά τους σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης, με στόχο την ταχύτερη εργασιακή επανένταξη».

Από την πλευρά του, ο CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, τόνισε: «Καθώς η χώρα μας γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις εταιρειών τεχνολογίας, το ελληνικό δημόσιο προχωράει με ταχύτητα τον ψηφιακό του μετασχηματισμό και οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης εστιάζουν στις ψηφιακές τεχνολογίες, οι ανάγκες για ψηφιακή κατάρτιση ολοένα αυξάνονται. Μέσα από συνέργειες, όπως η δική μας με τον ΟΑΕΔ, διασφαλίζουμε ότι χιλιάδες πολίτες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε δεξιότητες υψηλής ζήτησης, ενώ θα αξιοποιούν τις δυνατότητες που δημιουργούν σήμερα οι τεχνολογίες της Microsoft και ιδιαίτερα το cloud. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουμε εστιάσει στη δωρεάν παροχή ψηφιακών προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης σε δεξιότητες με επίκεντρο το cloud, ενώ ταυτόχρονα καλύπτουμε και διαφορετικά επίπεδα τεχνολογικής κατάρτισης, ώστε να βοηθήσουμε τους σημερινούς ανέργους όχι μόνο να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, αλλά να χαράξουν και μια νέα επαγγελματική πορεία».

Τα σχεδιαζόμενα προγράμματα

Η πρώτη δράση της νέας συνεργασίας ΟΑΕΔ-Microsoft θα αφορά τη δωρεάν εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη κατάρτιση 1.000 ανέργων, 18-45 ετών, με προτεραιότητα σε πτυχιούχους και αποφοίτους Πληροφορικής, μέσω της πλατφόρμας «Microsoft Skills Academy».

Τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων, που σχεδιάζονται, θα αφορούν στα εξής εκπαιδευτικά αντικείμενα: Microsoft Azure Fundamentals (AZ 900), Microsoft Azure Data Fundamentals (DP 900), Microsoft 365 Fundamentals (MS 900), Microsoft Security, Compliance, and Identity Fundamentals (SC 900) και Microsoft AI Fundamentals (AI 900).

Μετά την ολοκλήρωση κάθε προγράμματος, διάρκειας οκτώ εβδομάδων, οι καταρτιζόμενοι θα μπορούν να λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης, με την προϋπόθεση επιτυχούς συμμετοχής σε αντίστοιχες εξετάσεις.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις