Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Με κλείσιμο Instagram-Facebook «απειλεί» ο Zuckerberg την ΕΕ

Μια διαμάχη για την μεταφορά των δεδομένων από την Ευρώπη στις ΗΠΑ έχει φέρει τα πάνω κάτω στο ποιος θα ασκεί τον έλεγχο.

Την αδυναμία επεξεργασίας δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών σε διακομιστές με έδρα τις ΗΠΑ φαίνεται ότι θα πληρώσει το Instagram και το Facebook στην Ευρώπη με κλείσιμο αν δεν βρεθεί μια λύση.

Ο ιδρυτής της Meta, Mark Zuckerberg αναφέρθηκε στο γεγονός εξετάζοντας το ενδεχόμενο να διακόψουν την λειτουργία των δύο social media πλατφορμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πράγμα αρκετά δύσκολο να φανταστεί κανείς.

Το βασικό πρόβλημα είναι οι διατλαντικές μεταφορές δεδομένων, που ρυθμίζονται μέσω της λεγόμενης ασπίδας προστασίας και άλλων μοντέλων που χρησιμοποιεί η Meta για την αποθήκευση δεδομένων από Ευρωπαίους χρήστες σε αμερικανικούς διακομιστές.

Η ΕΕ ελέγχει τις σχετικές συμφωνίες για την διαδικασία μεταφοράς των δεδομένων με την εταιρεία να απαντά ότι αν δεν βρεθεί ένα συμβιβαστικό πλαίσιο για μια εναλλακτική, ενδεχομένως η Meta να σταματήσει την προσφορά των υπηρεσιών της στην ΕΕ, με ό, τι αυτό συνεπάγεται στα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούν οι πολίτες, σύμφωνα με την Guardian.

Το διατλαντικό πλαίσιο για την διαβίβαση δεδομένων που αξιοποιούσε ως νομική βάση κάποτε η εταιρεία για τον σκοπό αυτό ακυρώθηκε το 2020 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας ορισμένων παραβιάσεων που αφορούσαν στα προσωπικά δεδομένα. Εδώ και δύο χρόνια τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη εργάζονται για την ανανέωση της συνθήκης.

Η Meta μπορεί να εφαρμόζει προς το παρόν τις τυπικές συμβατικές ρήτρες για να επεξεργαστεί τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών αλλά ακόμα και αυτές έχουν περάσει στον έλεγχο της ΕΕ.

Μολονότι εκπρόσωποι της Meta δηλώνουν κατηγορηματικά ότι οι κινήσεις αυτές βλάπτουν την αναπτυξιακή δύναμη των επιχειρήσεων συνολικά, ταυτόχρονα ζητά μια πιο βιώσιμη λύση από τις ρυθμιστικές αρχές, η ΕΕ έχει αποφασίσει να αναστείλει την ισχύ των κολοσσών φτάνοντας μέχρι τις ροές δεδομένων μετά την Ιρλανδία όπου διεξάγεται έρευνα για παράνομες μεταφορές δεδομένων μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ που υπερβαίνουν τον κανονισμό περί GDPR.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Νέες tech αρχές για τον έλεγχο του διαδικτύου στην ψηφιακή δεκαετία

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις