Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΕΕ: Νέες tech αρχές για τον έλεγχο του διαδικτύου στην ψηφιακή δεκαετία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια σειρά από αρχές-στόχους για την ψηφιακή διακυβέρνηση έως το 2030.

Καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις σχετικά με τον έλεγχο της τεχνολογίας αυξάνονται, η Ευρώπη πατάει πόδι στο πώς θέλει να λειτουργεί το διαδίκτυο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τετάρτη τις λεγόμενες «Αρχές της Ψηφιακής Δεκαετίας» που αποσκοπούν στο να καθορίσουν το όραμα του μπλοκ των 27 χωρών για το πώς η ψηφιακή οικονομία θα πρέπει να τηρεί αξίες όπως η δημοκρατία, η ιδιωτικότητα, η αλληλεγγύη, η ελευθερία επιλογής και η ασφάλεια.

Πρόκειται για μια προσπάθεια της Ευρώπης να μετατρέψει την προσέγγιση της στο ζήτημα της διακυβέρνησης του διαδικτύου σε παγκόσμιο πρότυπο. Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε σχετικά ότι η ψηφιακή “συνταγματική βάση” της ΕΕ θα συμβάλει στην προώθηση των δημοκρατικών ψηφιακών αρχών στην διεθνή σκηνή.

Ωστόσο, οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες Google, Amazon, Facebook, Apple και Microsoft που κυριαρχούν πλέον στον διαδικτυακό κόσμο, μαζί με τις κινεζικές εταιρείες Alibaba και Huawei, αποτελούν ισχυρούς αντιπάλους.

Οι στόχοι της ψηφιακής διακυβέρνησης μέχρι το 2030

Η δήλωση της Επιτροπής αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΕΕ σε ψηφιακό πεδίο για την επίτευξη σημαντικών κοινών τεχνολογικών ορόσημων έως το 2030, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού της παραγωγικής ικανότητας της Ευρώπης σε μικροτσίπ, της αύξησης της κάλυψης 5G και της δημιουργίας δεκάδων χιλιάδων κέντρων αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων (data center), γνωστών και ως κόμβοι ακμής.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να εγκαινιάσουν τον επόμενο μήνα τη λεγόμενη Συμμαχία για το Μέλλον του Διαδικτύου, κινητοποιώντας τις χώρες γύρω από ένα κοινό όραμα για έναν ελεύθερο ιστό. Τα αυταρχικά καθεστώτα στην Κίνα και τη Ρωσία έχουν υιοθετήσει βέβαια δικές τους προσεγγίσεις για το διαδίκτυο, οι οποίες περιλαμβάνουν έντονο κυβερνητικό έλεγχο του online περιεχομένου και περιορισμούς στα δεδομένα.

Τα διπλωματικά όργανα των Ηνωμένων Εθνών ξεκινούν συζητήσεις σχετικά με μια πρωτοβουλία για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, ύστερα από πρόταση της Ρωσίας, ενώ αναμένεται και η διάσκεψη της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) μες στο φθινόπωρο του 2022.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση της ΕΕ

Όμως, ενώ οι ψηφιακές αρχές των Βρυξελλών αποσκοπούν στο να αυξήσουν την επιρροή της Ευρώπης σε αυτές τις διεθνείς συνομιλίες, το έγγραφο υπογραμμίζει ξανά το «μάντρα» των πολιτικών της ΕΕ για την τοποθέτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών αξιών στο επίκεντρο της διακυβέρνησης του διαδικτύου.

Το εν λόγω κείμενο επαναλαμβάνει αυτό που το μπλοκ προσπάθησε να κάνει χρησιμοποιώντας νόμους και προτάσεις τα προηγούμενα χρόνια, να θέσει δηλαδή την ιδιωτική ζωή, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την διαφύλαξη των καταναλωτών στη βάση των τεχνολογικών απαιτήσεων, όπως την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) και μια νέα νομοθεσία που θα καλύπτει τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και οι διαδικτυακές πλατφόρμες, οι οποίες ενδέχεται να απειλήσουν σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες και την ασφάλεια τους.

Δικαιώματα και παραβιάσεις

Εντός του μπλοκ, υπάρχουν άλλωστε χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, που φέρονται να έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να κατασκοπεύουν δημοσιογράφους, δικηγόρους και αντιπολιτευτικές ομάδες. Το κείμενο πιέζει ακριβώς όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης για να θέσουν τη συμμετοχικότητα και την ελευθερία ως βασικό κριτήριο των δικών τους σχεδίων για την επέκταση της ψηφιακής οικονομίας.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ μέσα από την δήλωση του ελπίζει να ενημερώσει τους Ευρωπαίους πολίτες για τα δικαιώματα τους στο διαδικτυακό χώρο, δεδομένου ότι το 40% των Ευρωπαίων πολιτών δεν γνώριζαν ότι είχαν διαδικτυακά δικαιώματα, αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης και την ιδιωτική ζωή στον χώρο του ίντερνετ, σύμφωνα με 26.000 πολίτες της ΕΕ που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα. Η Επιτροπή δεσμεύτηκε τέλος να παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι αρχές της εντός των συνόρων της ΕΕ μέσω μιας ετήσιας έκθεσης και έρευνας, καθώς και άλλων μελετών.

Διαβάστε σχετικά:

Τι αλλάζει στον νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες και ποιους αφορά

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις