Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι tech κολοσσοί κατά των νέων κανόνων της ΕΕ

Πάνω από 160 επικεφαλής κορυφαίων τεχνολογικών επιχειρήσεων προειδοποιούν ότι οι νομοθετικές προτάσεις για την ΑΙ θα μπορούσαν να βλάψουν την ανταγωνιστικότητα και την τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νέα προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, πάνω από 160 επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων, από τη Renault έως τη Meta έστειλαν ανοιχτή επιστολή στην Κομισιόν, στην οποία τόνισαν ότι οι νομοθετικές προτάσεις για την ΑΙ θα μπορούσαν να βλάψουν την ανταγωνιστικότητα και την τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Reuters, οι νομοθέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα σύνολο σχεδίων κανόνων αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το οποίο συστήματα όπως το ChatGPT θα πρέπει να αποκαλύπτουν το περιεχόμενο που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη, να βοηθούν στη διάκριση των λεγόμενων deep-fake εικόνων από τις πραγματικές και να παρέχουν διασφαλίσεις κατά του παράνομου περιεχομένου.

Από τότε που το ChatGPT έγινε δημοφιλές, έχουν εκδοθεί αρκετές ανοιχτές επιστολές που ζητούν τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Στους υπογράφοντες των προηγούμενων επιστολών περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων ο Ίλον Μασκ, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν και οι Τζόφρι Χίντον και Γιοσούα Μπέντζιο – δύο από τους τρεις αποκαλούμενους «νονούς της τεχνητής νοημοσύνης».

Επίσης, ο Γιαν ΛεΚουν, ο οποίος εργάζεται στη Meta, υπέγραψε την επιστολή της Παρασκευής που αμφισβητεί τους κανονισμούς της ΕΕ. Στους άλλους υπογράφοντες περιλαμβάνονται κορυφαία στελέχη από ένα ευρύ φάσμα εταιρειών, όπως η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cellnex, η γαλλική εταιρεία λογισμικού Mirakl και η γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg.

Η εν λόγω επιστολή προειδοποιούσε ότι σύμφωνα με τους προτεινόμενους κανόνες της ΕΕ τεχνολογίες όπως το generative AI θα ρυθμίζονταν σε τέτοιο βαθμό που οι εταιρείες που αναπτύσσουν τέτοια συστήματα θα αντιμετώπιζαν υψηλό κόστος συμμόρφωσης και δυσανάλογους κινδύνους ευθύνης. Στην περίπτωση αυτή οι εταιρείες θα αναγκάζονταν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Παράλληλα, οι επενδυτές θα οδηγούνταν στην απόσυρση των κεφαλαίων τους από την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής τεχνητής νοημοσύνης εν γένει.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις