Οι Startups του egg της Eurobank στο επίκεντρο ημερίδας ως οι επόμενοι «παίκτες» στον τομέα του 6G
Το 2030 είναι η χρονιά ορόσημο για τις τεχνολογίες έκτης γενιάς και οι νεοσύστατες εταιρείες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα egg έχουν μπει από τώρα σε κλοιό προετοιμασίας.
Το πρόγραμμα egg – enter•grow•go της Eurobank διοργάνωσε χθες σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μια ημερίδα για τις τεχνολογίες 6ης γενιάς και τις έξυπνες εφαρμογές. Το Startupper παρακολούθησε την συζήτηση από την οποία προέκυψαν ενδιαφέροντα σημεία για την έρευνα στο πεδίο του 6G ενώ αναδείχτηκαν οι νεοφυείς επιχειρήσεις που προχώρησαν το business plan τους μέσα από τους κόλπους του egg.
Χαιρετισμό απηύθυνε αρχικά η Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια και μέλος της Συντονιστικής επιτροπής του egg, μιλώντας για τις συμπράξεις που πρέπει να γίνουν κατά την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την καθοδήγηση των επιχειρήσεων στα δυνητικά τους βήματα. Στην διαδικτυακή εκδήλωση μίλησε και ο υφυπουργός έρευνας και τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας που βρισκόταν στο Ντουμπάι στο πλαίσιο συναντήσεων με επενδυτικούς φορείς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Βογιατζής Chief Development και Operations Officer του Corallia, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο Accelerate Technology Transfer (ATT) ταμείο για επενδυτικά funds καθώς και στην ανάγκη να υπάρξει μια εργαλειοθήκη με την οποία θα μπορεί κάθε ομάδα να φτιάξει το πρωτότυπο της για να διεκδικήσει μια είσοδο και συνέχεια στην αγορά, επισημαίνοντας το ήδη υπάρχον ενδιαφέρον του εξωτερικού για τις ελληνικές Startups και αναγνωρίζοντας την σημασία της ακαδημαϊκής ερευνητικής κοινότητας στο εγχείρημα.
Στην ομιλία συνείσφερε και ο Σαλβατώρ Λεβής, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ Phaistos Investment Fund, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα οφείλει πια να γίνει η ίδια παραγωγός της τεχνολογίας, κάνοντας λόγο για τις δυνατότητες αρχικά του 5G στην τηλεϊατρική, την αυτόνομη οδήγηση, την κυβερνοασφάλεια, την τεχνητή νοημοσύνη και το low latency ανάμεσα σε άλλα.
Ο ίδιος σχολίασε σχετικά τον διαγωνισμό δημιουργίας εφαρμογών 5G μέσα από τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προσφέρει η 5G Ventures ως εταιρεία διαχείρισης του ταμείου Φαιστός ενώ διευκρίνισε ότι το VC απευθύνεται κυρίως σε προχωρημένες επιχειρήσεις εν δυνάμει μεγάλης αξίας, λιγότερο σε Startups, αξιοποιώντας όμως την δημιουργία του οικοσυστήματος συνεργασιών, ενδεικτικά με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, το Corallia, τον Δημόκριτο, τον ΟΤΕ και άλλους, προσθέτοντας ότι η Deutsche Telekom δήλωσε πως θα συμμετάσχει και αυτή στο ταμείο – ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο για το μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτού, ο κ. Λεβής τόνισε ότι το Φαιστός επενδύει όχι μόνο σε ελληνικές αλλά και ξένες εταιρείες που θα αναπτύξουν δράση και εφαρμογές 5G στην Ελλάδα σε περιβάλλοντα R&D, ρίχνοντας το βάρος στα κενά του pre-seed funding στην Ελλάδα.
Οι καινοτόμες εταιρείες και ερευνητικές ομάδες του egg, ΑΠΘ και Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης
Με έμφαση στις τεχνολογίες αιχμής, την immersive σύνδεση του ψηφιακού κόσμου με τον φυσικό και την έρευνα, το 6G αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι το 2030, όντας σε πρώιμη μορφή. Στο πεδίο αυτό εμφανίζονται οι νεοσύστατες εταιρείες και ομάδες του egg που κατόρθωσαν να εμπλακούν με τον χώρο και να αναπτύξουν τα δικά τους έργα.
Η WCIP (Wireless Communications & Information Processing) ως μια εξ αυτών συνεργάστηκε για παράδειγμα με την Ericson Ιταλίας, ανέπτυξε R&D προγράμματα και δραστηριοποιείται πια σε beyond 5G και 6G τεχνολογίες. Η Direct Solutions επίσης άρχισε σαν Startup του egg για να εξελιχθεί στον τομέα των connected cars, των rental και car sharing υπηρεσιών, της τηλεματικής, αναζητώντας πλέον collision avoidance προγράμματα για live apps και data.
Ένα ειδικό έργο «τρέχει» και το Εργαστήριο Μικροκυμάτων του ΔΠΘ που κατέχει μια υποδομή μικροκυματικών μετρήσεων σε 5G και τσιπ, έχοντας υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με Florida International University, ενώ ασχολείται με AR interface, τηλεπαρακολούθηση ασθενών, τεχνολογία low cost για massive memo υποστήριξη, με στόχο να μετατρέψουν τις μεταπτυχιακές ιδέες που βρίσκονται σε ερευνητικό επίπεδο σε πατέντα, αναζητώντας παράλληλα συνεργασίες με Startups για την δημιουργία του απαραίτητου πρωτοτύπου.
Η VERTLINER, επιπλέον, μια deep tech με έδρα το τεχνολογικό πάρκο Αττικής, είναι σε seed στάδιο μετά την συμμετοχή της στο egg και εργάζεται για την ασφάλεια και την διασύνδεση σε συστήματα παραγωγής, αναπτύσσοντας μια αυτόνομη ρομποτική λύση αξιολόγησης και ιπτάμενα συστήματα επιθεώρησης εσωτερικών χώρων από απομακρυσμένες τοποθεσίες στον κατασκευαστικό κλάδο (αλυσίδα εφοδιασμού κ.α.), όπου δεν μπορεί να υπάρξει ανθρώπινη εμπλοκή για την εκτέλεση των εργασιών.
Αντίστοιχα, τρεις ακόμη εταιρείες παρουσίασαν στο online event την εξέλιξη τους και τα μελλοντικά τους σχέδια με σημείο αναφοράς τον κλάδο του 6G. Η ΜOPTIL που εντάσσει AL, AR και VR τεχνολογίες σε εφαρμογές για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, συμμετείχε λ.χ. στο Benaki 1821 project μέσα από το οποίο ζωντανεύει εκθέματα αφιερωμένα στην θεματική περίοδο του μουσείου, προωθώντας την δουλειά της σε τουριστικά πρακτορεία, σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς. Η εταιρεία βασίζεται σε 6ης γενιάς δίκτυα, έχοντας ως στόχο απλές συσκευές που θα υποστηρίζουν σύνθετα project, χρησιμοποιώντας AR γυαλιά ή εφαρμογές αναπαράστασης και αναβίωσης χώρων ως το μέλλον του metaverse.
Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η SaMMY, μέλος του ευρύτερου οικοσυστήματος του egg, με διεθνείς διακρίσεις που δρα στον χώρο της θαλάσσιας οικονομίας, βοηθώντας τα τουριστικά λιμάνια να γίνουν έξυπνα, εφαρμόζοντας τεχνολογίες cloud, AL, machine learning και drones για να συλλέγουν τα αναγκαία δεδομένα με σκοπό την εξυπηρέτηση των επισκεπτών σε περίπου 30 σημεία της Ελλάδας και της Κύπρου, στρέφοντας το βλέμμα και σε νέες συνεργασίες στο εξωτερικό.
Τέλος, η Recyglobe μια τεχνολογική εταιρεία – προϊόν του egg στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων γύρω από την διαχείριση απορριμμάτων, χρησιμοποιώντας hardware, δηλαδή αισθητήρες που δίνουν το κατάλληλο σήμα και σχετικές πληροφορίες, αλλά και την διασύνδεση εταιρειών-δήμων, έχει καταφέρει να πετύχει μια ταχύτατη επέμβαση και ακρίβεια στην διάχυση των αποτελεσμάτων που σχετίζονται με την καταγραφή μεταβολών και κινήσεων στο κομμάτι των αποβλήτων και της συγκέντρωσης τους.
Η ίδια έχει δημιουργήσει επιπρόσθετα μια πλατφόρμα ανάλογης επεξεργασίας για κάθε σπίτι ξεχωριστά και έχει μάλιστα συνεργαστεί ερευνητικά με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την εξέλιξη της ροής εξασφαλίζοντας την επιτυχή έκβαση των τεχνολογικών της εφαρμογών, αναμένοντας μια πιθανή συνέργεια με το ΑΠΘ σε project κυκλικής οικονομίας. Αν μη τι άλλο το πρόγραμμα της Eurobank έχει επιταχύνει την πορεία των Startups που προβλέπεται να χαράξουν την πορεία του 6G στην χώρα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Διαβάστε επίσης:
10ος κύκλος για το egg της Eurobank – 10 χρόνια Startup αναγέννησης