Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

BIOPIX-T: Η ελληνική Startup που έφερε επανάσταση στη μοριακή διάγνωση είναι έτοιμη για το scale-up!

Η περίπτωση της BIOPIX-T είναι ένα κλασικό επιτυχημένο παράδειγμα για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί και να αναπτυχθεί μια ερευνητική spin-off με παγκόσμιους στόχους.

Η έλευση της BIOPIX-T το 2019 προκάλεσε ένα πραγματικό disrupt στην εγχώρια – και όχι μόνο – αγορά του healthtech. Η ελληνική εταιρεία τεχνοβλαστός του ΙΤΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης ξεχώρισε, εν μέσω της πανδημίας, για το PEBBLE, την πρωτοποριακή συσκευή που ήδη αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο της μοριακής διάγνωσης τόσο για τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς. Με το PEBBLE, τα διαγνωστικά tests θα μπορούν εντέλει να εκτελεστούν όχι μόνο εκτός του παραδοσιακού μικροβιολογικού εργαστηρίου, αλλά και σε οποιοδήποτε μέρος και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, όπως κινητές μονάδες υγείας, δομές εκπαίδευσης, πύλες εισόδου ή ακόμα και στο σπίτι.

Καθώς η πανδημία της COVID-19 έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη άμεσης διάγνωσης των μεταδοτικών ασθενειών, η πλατφόρμα της BIOPIX-T ήταν ιδανική για να μπει στη μάχη κατά του κορωνοϊού και να συμβάλει σημαντικά στο έργο των υγειονομικών αρχών για την αντιμετώπιση της νόσου. Τον Αύγουστο του 2021, η νεοφυής επιχείρηση πήρε άδεια παραγωγού από τον ΕΟΦ και στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου η συσκευή “PEBBLE qcLAMP Platform” και το διαγνωστικό σύνολο “COV19 qcLAMP Test kit” έγιναν διαθέσιμα στην ελληνική αγορά. Η BIOPIX-T έχει ήδη υπογράψει σύμβαση διανομής των προϊόντων της σε Ελλάδα και Κύπρο ενώ έχει ήδη αναθέσει σε εκπρόσωπο στην Ελβετία την εγγραφή τους.

Σε μια στιγμή που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει το ένα κύμα της πανδημίας μετά το άλλο, η καινοτόμος τεχνολογία της ελληνικής Startup έχει «τραβήξει» τα βλέμματα στην παγκόσμια σκηνή του healthtech, καθώς κυβερνήσεις και οργανισμοί αναζητούν νέα «όπλα» για τον περιορισμό της COVID-19. Η BIOPIX-T βρίσκεται σε ανοιχτές συζητήσεις με διάφορες χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ αλλά και τη γειτονική Τουρκία, οι οποίες έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τη διαγνωστική πλατφόρμα PEBBLE. Επιπλέον, το έργο του τεχνοβλαστού από το Ηράκλειο δεν έχει περάσει απαρατήρητο και μεταξύ των επενδυτών.

Για τα διαγνωστικά της project, η BIOPIX-T έχει λάβει χρηματοδότηση από τo ελληνικό VC Metavallon αλλά και ξένα VCs, angel investors όπως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Αν και όπως προαναφέρθηκε, η πρωτοποριακή τεχνολογία μοριακής διάγνωσης που ανέπτυξε η ομάδα της BIOPIX-T έτυχε θερμής υποδοχής, βρίσκοντας ήδη εφαρμογές στον κλάδο της υγείας, και σχεδιάζει ήδη προσεκτικά τα επόμενά της βήματα. Η BIOPIX-T πρόκειται να πραγματοποιήσει ένα γύρο χρηματοδότησης Series A, του οποίου τα αντληθέντα κεφάλαια εκτός από το πολυπόθητο scaleup, θα χρησιμοποιηθούν και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Ειδικότερα, στα «σκαριά» βρίσκονται τρία νέα συμβατά τεστ με την πλατφόρμα PEBBLE, τα οποία σχετίζονται με μολυσματικές ασθένειες, καθώς και ένα ειδικό τεστ φαρμακογονιδιωματικής για το μεταβολισμό και την αποτελεσματικότητα πολλών συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Φυσικά, η ανάπτυξη μοριακής διαγνωστικής τεχνολογίας παραμένει σε δεσπόζουσα θέση.

Η BIOPIX-T θέλει να δημιουργήσει νέες διαγνωστικές συσκευές για χρήση σε σημεία φροντίδας αλλά και για χρήση από το σπίτι, προσφέροντας στους ασθενείς και τους γιατρούς νέες ιδιαίτερα σημαντικές δυνατότητες, σε μια εποχή που αναζητούνται εναλλακτικές για τις διά ζώσης συναναστροφές που αφορούν θέματα υγείας. Όσον αφορά την πλατφόρμα της, PEBBLE, τη ναυαρχίδα της BIOPIX-T με την οποία έφερε «επανάσταση» στον κλάδο της, η εταιρεία διαθέτει επίσης εμπορικά τη συσκευή PEBBLE-R qcLAMP Platform, η οποία έχει ερευνητικό σκοπό. Η ερευνητική έκδοση της πλατφόρμας PEBBLE απευθύνεται σε ερευνητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ στόχος της BIOPIX-T είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων διαγνωστικών συνόλων μέσω συνεργασιών.

Εν πολλοίς, δεδομένου ότι τα πρώτα δύο χρόνια στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία για το εγχείρημα της BIOPIX-T, η εταιρεία ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη γεωγραφική της επέκταση. Η BIOPIX-T στοχεύει την τρέχουσα χρονιά στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Υποσαχάρια Αφρική, μια περιοχή με τεράστιες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό και τεχνολογία, ιδίως μετά την εμφάνιση της πανδημίας. Ήδη οι πρώτες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ολοκληρωθεί, ενώ η BIOPIX-T είναι αισιόδοξη πως η διάθεση των προϊόντων της εκεί θα έχει ξεκινήσει μέσα στην άνοιξη της φετινής χρονιάς. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική νεοφυής επιχείρηση ευελπιστεί να επεκτείνει το ανθρώπινο δυναμικό της, ώστε να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη ευκολία στην αυξανόμενη ζήτηση και τους νέους στόχους. Η BIOPIX-T αναμένεται εντός του 2022 να υπερδιπλασιάσει το δυναμικό της, το οποίο αυτήν τη στιγμή αποτελείται από 17 άτομα υψηλής εξειδίκευσης (3 διδάκτορες, 13 κάτοχοι μεταπτυχιακού, 1 κάτοχος bachelor).

Η BIOPIX-T σε μόλις 2 χρόνια από το επίσημο ξεκίνημά της, όχι μόνο κατόρθωσε να ανδρωθεί εν μέσω ενός ιδιαίτερα ανταγωνιστικού κλάδου, όχι μόνο ξεπέρασε τις προκλήσεις της πανδημίας για κάθε νέα επιχείρηση, άλλα ήδη έχει θεμελιώσει το brand της με προϊόντα τα οποία βοηθούν την ανθρωπότητα στη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση, δίνοντας στη μοριακή διάγνωση χρώμα ελληνικό!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις