Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Think Silicon: Το success story της πατρινής Startup συνεχίζεται με “όχημα” το νέο hub R&D

Η πορεία εξέλιξης της ελληνικής Think Silicon από μια μικρή Startup από την Πάτρα σε έναν ισχυρό «παίκτη» στην παγκόσμια βιομηχανία επεξεργαστών γραφικών αποδεικνύει ότι η σκληρή δουλειά, η επιμονή και η θέληση για καινοτομία αποτελούν τα «κλειδιά» για κάθε νεοφυή επιχείρηση που θέλει να κάνει το όραμά της πραγματικότητα.

Ο Γιώργος Σιδηρόπουλος και ο Ιάκωβος Σταμούλης ξεκίνησαν από το μηδέν το project της Think Silicon το 2007, με έδρα ένα μικρό γραφείο 25 τ.μ. στην περιοχή της Πάτρας. Μάλιστα, το επιχειρηματικό ταξίδι της πατρινής Startup άρχισε σε μια εποχή όπου οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα υπήρχαν σχεδόν αποκλειστικά σε θεωρητικό επίπεδο, χωρίς τις σημερινές ευκαιρίες χρηματοδότησης και δικτύωσης.

Δύο χρόνια αργότερα, η εταιρεία ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στον ευρύτερο χώρο των γραφικών, ενώ σήμερα σχεδιάζει χαμηλής κατανάλωσης επεξεργαστές γραφικών για wearables (smartwatches, fitness bands) και ηλεκτρικές συσκευές. Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, το εγχείρημα των δύο founders γνώρισε μεγάλη επιτυχία τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Έχοντας επίκεντρο την καινοτομία, η ομάδα της Think Silicon αποφάσισε να ασχοληθεί με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη GPUs υψηλής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, «παρθένο έδαφος» ακόμα και μεταξύ των tech εταιρειών. Κόντρα στις δυσκολίες και εν μέσω μιας σφοδρής οικονομικής κρίσης, η Think Silicon την επόμενη δεκαετία ξεπέρασε όλα τα εμπόδια φτάνοντας στο deal εξαγοράς με την Applied Materials, τον αμερικανικό κολοσσό τεχνολογίας υλικών με ετήσια έσοδα 23 δισ. δολάρια, υπό τη σκέπη του οποίου η Startup εργάζεται ως αυτόνομη θυγατρική. Σήμερα, η Think Silicon συγκαταλέγεται μεταξύ των ηγετών στον κλάδο των επεξεργαστών γραφικών για την αγορά του ΙοΤ και των wearables, με παραρτήματα σε ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία και Ταϊπέι, ενώ ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της αγοράς ημιαγωγών αποτελούν πελάτες της εταιρείας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι πολλά από τα smartwatches που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά περιέχουν την ultra-low power made in Greece τεχνολογία της Think Silicon, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας των συσκευών αυτών από ημέρες σε εβδομάδες.

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της εταιρείας του Γιώργου Σιδηρόπουλου και του Ιάκωβου Σταμούλη είναι η πίστη στα οφέλη της έρευνας και της καινοτομίας, στοιχεία τα οποία, όπως αποδεικνύει το παράδειγμα της Think Silicon, είναι εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν μια σύγχρονη Startup στην κορυφή. Για του λόγου το αληθές, η νεοφυής επιχείρηση από την Πάτρα έχει ενώσει από τον περασμένο Μάρτιο τις δυνάμεις της με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, με τη Think Silicon να αναλαμβάνει τη δημιουργία και τη χρηματοδότηση τμήματος R&D. Έχοντας λάβει η ίδια σημαντική βοήθεια από ερευνητικά προγράμματα στα πρώτα της βήματα, η Think Silicon θέτει όλο και περισσότερο το κομμάτι του R&D στον πυρήνα της επιχειρηματικής της στρατηγικής.

Τον Ιούνιο η Think Silicon ξεκίνησε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ με στόχο τη δημιουργία μιας ερευνητικής ομάδας που θα εργαστεί πάνω στη σχεδίαση επεξεργαστών γραφικών και επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης για ενσωματωμένα συστήματα. Της ομάδας ηγείται ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου, ο Δρ Γεώργιος Κεραμίδας, ο οποίος έχει διατελέσει για πολλά έτη υπεύθυνος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας στη Think Silicon. Το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για την εταιρεία όσο και για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Μέσω της συνεργασίας, η Think Silicon «μπαίνει» δυναμικά στο πεδίο των γραφικών και των επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης, με την εταιρεία να στοχεύει στην ανάπτυξη λύσεων με φόντο τις νέες τεχνολογίες οι οποίες, εκτός από το AI, συμπεριλαμβάνουν το edge computing, το computer vision κ.ά. Ειδικότερα στόχος των δύο πλευρών είναι να αντιμετωπιστούν οι τεχνολογικές προκλήσεις που σχετίζονται με την αποδοτική επεξεργασία δεδομένων σε ενσωματωμένες συσκευές. Αξίζει να αναφερθεί πως μέσω του χρηματοδοτούμενου προγράμματος έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 10 θέσεις για σπουδές σε διδακτορικό και μεταπτυχιακό επίπεδο στους τομείς της σχεδίασης πολυπύρηνων επεξεργαστών, έξυπνων συστημάτων μνήμης, λογισμικού και μεταγλωττιστών για ενσωματωμένα συστήματα.

Σε μια εποχή όπου οι αναδυόμενες τεχνολογίες αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για σύσσωμο το παγκόσμιο επιχειρείν, η σύμπραξη της Think Silicon με το ΑΠΘ στον τομέα της Έρευνας και της Ανάπτυξης «εγκαινιάζει» μια νέα εποχή για την ελληνική Startup.

Συνεργαζόμενη με καταρτισμένους engineers και αναγνωρισμένους ερευνητές η νεοφυής επιχείρηση ενισχύει το «οπλοστάσιό» της, ώστε να κερδίσει και το στοίχημα των μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης, βάζοντας ελληνική υπογραφή στις ηλεκτρονικές συσκευές εκατομμυρίων καταναλωτών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο της εταιρείας: www.think-silicon.com/career

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις