Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κ.Κιάμος (Upstreet): Ο μέσος αγοραστής ακινήτου, τώρα είναι ενοικιαστής

Mια εταιρεία, η οποια το 2016 βρήκε το «κενό» της αγορας και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στο χώρο της διαχείρισης και μίσθωσης ακινήτων, παρέχοντας παράλληλα υπηρεσίες πλήρους συντήρησης.

Η Upstreet δρα στο πεδίο της διαχείρισης κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσφέροντας υψηλής αισθητικής χώρους, σε συνδυασμό με ποιοτικές υπηρεσίες φιλοξενίας από μια μέρα έως ένα ολόκληρο έτος.Επιπλέον, η εταιρεία προσφέρει μια ολοκληρωμένη υπηρεσία για ιδιοκτήτες ακινήτων και επενδυτές που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους μέσω βραχυπρόθεσμων μισθώσεων.

Ο Κωνσταντίνος Κιάμος, Founder και CEO της Upstreet, μίλησε στον τηλεοπτικό Μονόκερο και τον Γιάννη Διονάτο για την εταιρεία, καθώς και για τη γενικότερη κατάσταση των ακινήτων στην Ελλάδα.

Αναφορικά με το θέμα των τιμών ενοικίασης κατοικίας στην Ελλάδα και κυρίως στην πρωτεύουσα, ο κ.Κιάμος εξηγεί: «Θεωρώ ότι η κατάσταση των ακινήτων έχει να κάνει με το ότι βγαίνουμε από μια μεγάλη περίοδο κρίσης, κατά την οποία δε χτίστηκε και δεν ανακαινίστηκε τίποτα. Άλλαξε πάρα πολύ το οικονομικό προφίλ των νοικοκυριών, άρα ο μέσος αγοραστής ακινήτου, τώρα είναι ενοικιαστής. Συνεπώς, βγαίνουμε σε μια αγορά που έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, άρα λίγο απόθεμα προς ενοικίαση, που όμως είναι κακό απόθεμα».

Παράλληλα εντούτοις, όλο και περισσότερος κόσμος ζητάει να νοικιάσει ποιοτικά διαμερίσματα, τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχουν.

Ο κ.Διονάτος, εύστοχα θέτει το ζήτημα του βασικού μισθού σε συνάρτηση με το κόστος των ενοικίων το έτος 2024. Ο κ.Κιάμος εξηγεί σχετικά με αυτό: «Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω να δούμε τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες του εξωτερικού, γιατί αυτό δεν είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε μόνο εμείς».

Ο ίδιος εξηγεί ότι υπάρχει η κατηγορία των φοιτητών και των νέων επαγγελματιών που τα εισοδήματα είναι σαφώς χαμηλότερα και παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της συγκατοίκησης, κάτι που στην Ελλάδα ακόμη δεν είναι αρκετά διαδεδομένο. Επιπλέον σύμφωνα με τον CEO της Upstreet, υπάρχουν συγκροτήματα κατοικιών, πολύ πιο συμπυκνωμένα σε τετραγωνικά που απευθύνονται σε αυτό το κοινό, προσφέροντας ένα σύγχρονο προσιτό σπίτι.

 Πόσα είναι τελικά τα κλειστά σπίτια στο Δήμο Αθηναίων;

Ο κ.Κιάμος απαντά: «Σύμφωνα με τα δεδομένα της τελευταίας απογραφής, στον Δήμο Αθηναίων, υπάρχουν περίπου 120-130.000 ακίνητα κλειστά, ενώ στο νομό Αττικής περίπου 200.000. Στη χώρα μας, όπως και σε κάποιες άλλες μεσογειακές χώρες, τα ακίνητα περισσεύουν. Ωστόσο, αν έχουμε 200.000 διαμερίσματα κλειστά, τα οποία εν δυνάμει θα μπορούσαν να ενοικιαστούν, αρχίζει και δημιουργείται έλλειμμα».

Γιατί είναι κλειστά τόσο πολλά ακίνητα στην Ελλάδα;

Ο Κ. Κιάμος εξηγεί: «Δε μπορούν να ανακαινιστούν γιατί είναι πολύ παλιά ακίνητα. Αυτοί που τα έχουν δεν έχουν τη δυνατότητα να τα ανακαινίσουν. Το οξύμωρο εδώ είναι ότι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης αυτών των ακινήτων είναι το δημόσιο. Η μόνη προοπτική που υπάρχει για την επίλυση του προβλήματος είναι να αρχίσουν να τρέχουν προγράμματα σαν κι αυτά που είδαμε πέρυσι στη ΔΕΘ. Θα πρέπει βέβαια να τρέξουν λίγο πιο γρήγορα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα, δηλαδή να απευθυνθούμε στο «κλειστό stock» των ακινήτων, να το αναβαθμίσουμε και να το ξαναβγάλουμε στην αγορά».

Το ερώτημα είναι, πώς διαμορφώνεται η τιμή ενός ακινήτου;

Όπως επιβεβαίωσε και ο κ.Κιάμος, η περιοχή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής μιας κατοικίας. Κοντολογίς, ένας άνθρωπος που επιθυμεί να μείνει στο κέντρο, θα πληρώσει περισσότερα χρήματα από κάποιον που θα επιλέξει να κατοικήσει σε μια περιοχή πολύ μακριά από αυτό. Ο ίδιος σημειώνει: «Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η ποιότητα της κατοικίας. Δεν υπάρχει stock νέων ή ανακαινισμένων ακινήτων – και όσα έχουν ανακαινιστεί είναι για επενδυτικούς λόγους -. Επομένως, όταν «βγαίνει στην αγορά» ένα ανακαινισμένο ακίνητο, το θέλουν όλοι και είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν περιοχή, γιατί είναι πολύ σπάνιο.

Όσον αφορά την Upstreet, ο Founder και CEO εξηγεί: «Η Upstreet είναι μια εταιρεία βραχυχρόνιας μίσθωσης. Δηλαδή παρέχουμε σύγχρονες και εξοπλισμένες κατοικίες σε επισκέπτες της πόλης, από μια μέρα μέχρι ένα χρόνο. Δραστηριοποιούμαστε στην Αθήνα και απευθυνόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα επισκεπτών, από τους ταξιδιώτες μέχρι τους digital nomads. Ξεκινήσαμε το 2016, ως ένα spin-off κατασκευαστικής εταιρείας. Μέσα σε ένα πλαίσιο κρίσης που βλέπαμε ότι υπάρχουν πολλά αδιάθετα ακίνητα και ιδιοκτήτες που δε θέλουν/μπορούν να τα ανακαινίσουν, καταλάβαμε ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη των επιπλωμένων σπιτιών. Αφού κάναμε τις τέσσερις πρώτες κατοικίες, βρέθηκε επενδυτής και έτσι το spin-off εξελίχθηκε στην εταιρεία που είναι η Upstreet σήμερα. Δε διαθέτουμε δικά μας ακίνητα. Η Upstreet είτε τα διαχειρίζεται είτε τα μισθώνει».

Ο κ.Κιάμος εξηγεί on camera τον καθοριστικό ρόλο της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνει ότι χωρίς την τεχνολογία η εταιρεία δε θα μπορούσε να λειτουργεί, καθώς δεν υπάρχει «παραδοσιακός τρόπος» να βρει κάποιος την Upstreet – μέσω μιας επιγραφής για παράδειγμα-. Επιπλέον, όλη η διαδικασία των λειτουργιών, της επικοινωνίας, της επίλυσης προβλημάτων καθώς και η εξυπηρέτηση του πελάτη και του ιδιοκτήτη, γίνονται μέσω της τεχνολογίας.

Πόσο έχει αλλάξει η αγορά των ακινήτων;

«Πάρα πολύ. Το 2016 ήταν μια αγορά παγωμένη, όπου κανείς δεν έκανε τίποτα. Κοιτούσαμε σιγά σιγά να υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον από το εξωτερικό μέσω των Golden Visa. Ωστόσο, ήταν πάρα πολύ χαμηλή η κινητικότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Τα κόστη κατασκευής έχουν σχεδόν υπερδιπλασιαστεί και το ίδιο και οι αξίες των ακινήτων, τόσο στο επίπεδο της αγοραπωλησίας όσο και στο επίπεδο της ενοικίασης».

Η Upstreet, δραστηριοποιείται στην Αθήνα και όπως ανέφερε ο κ.Κιάμος, υπάρχει η σκέψη για τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη. Όπως τόνισε, βασικό κριτήριο, είναι ο προορισμός να ενδείκνυται για δωδεκάμηνη διαμονή.

Τέλος, ο CEO της εταιρείας δηλώνει ότι τόσο η βιωσιμότητα όσο και η τεχνητή νοημοσύνη, βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της Upstreet με το ai να έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται μέσα στις διαδικασίες. Αναφορικά με τη βιωσιμότητα, η Upstreet βρίσκεται στη διαδικασία μείωσης του αποτυπώματος των ακινήτων της, προσπαθώντας να τα καταστήσουν όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά γίνεται, με όποιες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ: 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις