Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

MWC 2022: Με 44 συμμετοχές η Ελλάδα στην μεγαλύτερη έκθεση mobile τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών του κόσμου

Στην φετινή ελληνική αποστολή μετέχουν κορυφαίες εταιρείες και startups Εταιρείες που έχουν αναπτύξει καινοτόμα προϊόντα, εφαρμογές και υπηρεσίες, οι οποίες αξιοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες και μπορούν να διακριθούν διεθνώς.

Η ελληνική αποστολή μετέχει στο Mobile World Congress 2022 για να παρουσιάσει τις εταιρείες που θα διαμορφώσουν τις επόμενες τεχνολογικές τάσεις. Η δυναμική παρουσία της Ελλάδας σε ένα από τα πιο σημαντικά event ψηφιακής τεχνολογίας που διεξάγεται στην Βαρκελώνη από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου 2022. Ο κατάλογος των 44 ελληνικών εταιρειών, οι οποίες θα βρεθούν στα περίπτερα της έκθεσης για να δικτυωθούν και να εμπλακούν μαζί με το διεθνές tech στερέωμα διεκδικώντας νέες δυνατότητες συνεργασίας, απαρτίζεται από νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από το egg – enter•grow•go της Eurobank, τον ΣΕΚΕΕ και το Enterprise Greece. Χορηγοί της ελληνικής αποστολής είναι επίσης η Περιφέρεια Αττικής, η Samsung αλλά και η Uni Systems που επίσης συμμετέχει στο συνέδριο ενώ στους υποστηρικτές της περιλαμβάνονται ακόμη η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το Elevate Greece, η 5G Ventures και η Κοινωνία της Πληροφορίας. Στους συνεργάτες εντάσσονται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), το Corallia και η HETIA. 

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Εντεταλμένη Σύμβουλος και Μέλος ΔΣ της Enterprise Greece, Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, «Η Enterprise Greece είναι εδώ για να στηρίζει συστηματικά δράσεις εξωστρέφειας ελληνικών καινοτόμων επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές αλλά και να αντλήσουν κεφάλαια από το εξωτερικό. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε ενεργά με ακόμα περισσότερες δράσεις προκειμένου να ενισχύσουμε την ανοδική δυναμική  του κλάδου». Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μαρκατάτος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΚΕΕ επεσήμανε ότι «η φετινή ελληνική αποστολή αποτελεί το αποτέλεσμα μίας πολύμηνης προσπάθειας με στόχο την περαιτέρω προώθηση του οικοσυστήματος καινοτομίας που έχουμε δημιουργήσει. Η έμφαση που δίνουμε στις συνέργειες έχει αρχίσει να αποδίδει όπως φαίνεται και από τη συμμετοχή φορέων και οργανισμών του οικοσυστήματος στην ελληνική αποστολή». 

Το ελληνικό Startup team στο MWC 2022 της Βαρκελώνης

Acromove

Για την πλήρη αξιοποίηση των δικτύων 5G είναι απαραίτητος ο συνδυασμός του με το αποκαλούμενο Edge Cloud, το οποίο θα επιτρέψει τη χρήση μιας νέας γενιάς προηγμένων εφαρμογών, όπως είναι το AR/VR, τα αυτόνομα οχήματα και εφαρμογές για την Βιομηχανία 4.0, καθώς απαιτούν πολύ χαμηλό latency. Η πρώτη γενιά λύσεων Edge ήταν είτε μίνι Edge Datacenters, που όμως είχαν απαγορευτικό κόστος ανάπτυξης, είτε μεμονωμένοι Servers, που δεν προσφέρουν δυνατότητες Cloud, μια βασική απαίτηση για τις σύγχρονες επιχειρήσεις και τα επόμενης γενιάς Content Delivery Networks. Η Acromove έχει λύσει το πρόβλημα με το AcroCloud, μια ολοκληρωμένη λύση hardware και λογισμικού που υλοποιεί μία υποδομή edge computing στο cloud και πρόκειται να δώσει ώθηση στην υιοθέτηση των λύσεων Edge Cloud τα επόμενα χρόνια.

Apifon

Η Apifon είναι μία εταιρεία τεχνολογίας που ενδυναμώνει επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, να αναπτύσσονται, να αλληλεπιδρούν με τους πελάτες τους και να δημιουργούν αξία για όλους, μέσω απλών, φιλικών στη χρήση πλατφορμών, που προσφέρουν υπηρεσίες αποστολής μηνυμάτων και αυτοματισμούς μάρκετινγκ. Μέσω της πολυκαναλικής πλατφόρμας της Apifon (Email, SMS, Viber, WhatsApp, RCS κτλ.), οι επιχειρήσεις μπορούν να διευρύνουν το κοινό τους, να δημιουργούν πολυκαναλικές και στοχευμένες καμπάνιες, να μετρούν την απόδοσή των ενεργειών τους και να υλοποιούν αυτοματισμούς μάρκετινγκ ώστε να αυξάνουν τα έσοδα τους και να βελτιώνουν την εμπειρία των πελατών τους. Επίσης, τους δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάζουν ελκυστικές καμπάνιες και landing pages χωρίς καμία γνώση προγραμματισμού ή design, προσφέροντας έτσι λύσεις σε κάθε επιχείρηση.

Crowdpolicy

Πλησιάζοντας στο 10ο έτος λειτουργίας της, η Crowdpolicy έχει υλοποιήσει πολυάριθμα έργα, αναπτύσσοντας σύνθετα πληροφοριακά συστήματα για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την τοπική αυτοδιοίκηση (δήμους, περιφέρειες) και υπουργεία. Έχει επίσης υλοποιήσει πολυάριθμες εκδηλώσεις, εργαστήρια και διαγωνισμούς (hackathons, bootcamps, προγράμματα επιτάχυνσης κλπ.), που σχετίζονται με την προώθηση της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού σε διάφορους θεματικούς τομείς.
Η Crowdpolicy βασίζεται σε ανοικτές τεχνολογίες και δεδομένα, καθώς και σε διαδικασίες ανοικτής καινοτομίας, αναπτύσσοντας εφαρμογές και πλατφόρμες στους τομείς του fintech, govtech και open innovation. Αυτή η φιλοσοφία εξακολουθεί να διαπερνά τη λειτουργία της εταιρείας, με αποτέλεσμα πολλά τμήματα της παραγόμενης τεχνολογίας να διατίθενται ελεύθερα, προκειμένου να δημιουργηθεί ευρύτερη προστιθέμενη αξία.

Dib-In

Το Dib-in είναι ένα καινοτόμο βραβευμένο εγχείρημα που «παιχνιδοποιεί» τη διαδικασία πώλησης. Το κάνει αυτό εφαρμόζοντας μια αντίστροφη δημοπρασία (πτώση τιμών), με τρόπο που μετατρέπει εντελώς τη δημοπρασία σε ένα παιχνίδι που είναι δίκαιο, γρήγορο, διασκεδαστικό, εύκολο να το παίξει κανείς και, το πιο σημαντικό, είναι budget agnostic. Είναι ένα παιχνίδι pay-to-play-to-earn, όπου ο νικητής ανακηρύσσεται από τη στρατηγική και την παρατήρηση, αντί για την καθαρή τύχη ή τις δαπάνες. Η ομάδα έχει κερδίσει το βραβείο καινοτομίας John and Mary Pappajohn και συμμετέχει στη Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων Αθήνα (ΘΕΑ).

Finloup

Η Finloup είναι μια καινοτόμος μέθοδος πληρωμής Buy Now Pay Later που δίνει τη δυνατότητα σε εμπόρους να πωλούν προϊόντα και να πληρώνονται σε άτοκες δόσεις, χωρίς οι πελάτες τους να έχουν πιστωτική κάρτα ή να λαμβάνουν κάποιο δάνειο από τράπεζα. Το μόνο που χρειάζονται οι καταναλωτές είναι να διαθέτουν online banking και μία χρεωστική κάρτα. Η finloup επιτρέπει στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα που χρειάζονται τώρα και να πληρώνουν αργότερα, εξασφαλίζοντας παράλληλα αύξηση των εσόδων και περισσότερους πελάτες για τον έμπορο. Η finloup χρησιμοποιεί τo open banking για να αξιολογήσει τον καταναλωτή και να εξασφαλίσει δίκαιο και εξυπηρετούμενο δανεισμό για όλους, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός ανοικτού και βιώσιμου χρηματοπιστωτικού οικοσυστήματος. Σημειώνεται πως ο καταναλωτής πληρώνει μηδενικούς τόκους και μηδενικά έξοδα.

[i2.d] technologies 

Η [i2.d] technologies παρέχει B2B cloud υπηρεσίες που διευκολύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων μειώνοντας τα κόστη και την πολυπλοκότητα για την μετάβαση των βάσεων δεδομένων τους στο cloud – με έναν πλήρως αυτοματοποιημένο τρόπο – μέσω του petranna™.db. Το petranna™.db, είναι μια καινοτόμα υπηρεσία διάθεσης βάσεων δεδομένων στο cloud κατάλληλα διαμορφωμένων ώστε να υποστηρίξουν ταυτόχρονα πολλαπλούς χρήστες (tenants) στην ίδια εγκατάσταση βάσης. Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις είναι πολλαπλά: οικονομίες κλίμακας στην χρήση πόρων cloud, συντήρησης, επενδύσεων ανάπτυξης κλπ, ελαστικότητα για οποιοδήποτε αριθμό tenants πάνω στην ίδια βάση, γρήγορο χρόνο διάθεσης υπηρεσιών και το βασικότερο, σημαντικά χαμηλότερα κόστη. Η όλη διαδικασία μετάβασης ολοκληρώνεται σε λίγα βήματα με μια πλήρως αυτοματοποιημένη και ασφαλή διαδικασία χωρίς παρέμβαση στον κώδικα λογισμικού.

Infin8

Η Infin8 είναι μια fintech εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, που δραστηριοποιείται σε 6 χώρες, υποστηρίζοντας περισσότερες από 160 τράπεζες. Παρέχει συγκέντρωση λογαριασμών, έναρξη πληρωμών και οικονομική διαχείριση. Περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες εμπιστεύονται την Infin8 για την κάλυψη των καθημερινών τραπεζικών αναγκών τους και τη διαχείριση της ρευστότητάς τους. Σύντομα θα παρέχει τη δυνατότητα διάθεσης «έξυπνων» δεδομένων σε εμπόρους και εταιρείες κοινής ωφέλειας με βάση τη συμπεριφορά των χρηστών της πλατφόρμας.

Magos

Η Magos είναι μια λύση που συνδυάζει hardware (γάντια) και λογισμικό, δημιουργώντας μία κορυφαία λύση όσον αφορά στον εξοπλισμό VR. Η Magos φέρνει σ την αίσθηση αφής μέσω των δακτύλων του χρήστη σε περιβάλλοντα extended reality, όντας η μόνη που επιτρέπει ζωντανές αλληλεπιδράσεις. Αυτό είναι εφικτό χάρη στη μοναδική προσέγγιση της Magos (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε εκκρεμότητα), της οποίας το θεμελιώδες στοιχείο είναι η υψηλή ακρίβεια δεδομένων και η αξιοπιστία της παρακολούθησης των δακτύλων. Η εταιρεία συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες αεροδιαστημικής, άμυνας και υγειονομικής περίθαλψης στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Moptil

Η Moptil είναι μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που επικεντρώνεται στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού. Η εταιρεία χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες των 3D Virtual Recreations, augmented reality (AR) και virtual reality (VR), καθώς και thw τεχνητής νοημοσύνης (AI), για να υλοποιήσει καθηλωτικές εμπειρίες που αναβιώνουν τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Moptil, υπό την επίβλεψη καταξιωμένων αρχαιολόγων, έχει υλοποιήσει αναπαραστάσεις μιας σειράς αρχαιολογικών χώρων σε περιβάλλον VR για κινητές συσκευές. Οι πελάτες της Moptil είναι τουριστικές επιχειρήσεις και πολιτιστικοί οργανισμοί. Η εταιρεία έχει υλοποιήσει δεκάδες έργα VR και AR στον χώρο του πολιτισμού. Η Moptil είναι μέλος του egg της Eurobank.

Narratologies

Το Narratologies έχει υλοποιήσει μια καινοτόμα εφαρμογή για κινητές εφαρμογές και μία πλατφόρμα CMS που προσφέρει υβριδικές εμπειρίες πολιτιστικής ανακάλυψης, με τη μορφή παιχνιδιών πόλης. Το gamification συνδυάζεται με τεχνολογία πληροφοριών τοποθεσίας και χαρακτηριστικά επαυξημένης πραγματικότητας, για να περιηγηθούν οι ταξιδιώτες στα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθούν αλλά και στα «κρυμμένα πετράδια» της πόλης όπου κερδίζουν εκπτώσεις και δώρα. Η εφαρμογή προσφέρει επίσης διαφημιστικές υπηρεσίες βάσει τοποθεσίας και ένα πρόγραμμα gamified loyalty για τις τοπικές επιχειρήσεις, ώστε να συνδεθούν απευθείας με τον επισκέπτη και να αυξήσουν την κίνηση και τις πωλήσεις τους. Στόχος της είναι να προσφέρει στους ξεναγούς και τις τοπικές επιχειρήσεις μια πλατφόρμα για να ψηφιοποιήσουν τις περιηγήσεις τους και να διαφημίσουν τα προϊόντα τους. Επίσης, αναπτύσσει συνεχώς τη βάση δεδομένων κινητικότητας και συμπεριφοράς, αποκτώντας πολύτιμες πληροφορίες για τη συμπεριφορά του ταξιδιώτη στο Διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης. Επιπλέον, επιδιώκει να προσφέρει στους ταξιδιώτες υπηρεσίες προσωποποιημένου περιεχομένου, χρησιμοποιώντας προηγμένους αλγορίθμους ML, και στους επιχειρηματικούς της συνεργάτες να παρέχει εξειδικευμένα δεδομένα και προγνώσεις.

Optechain

Η Optechain ειδικεύεται σε λύσεις cloud, παρέχοντας καινοτόμες λύσεις λογισμικού B2B υψηλής αξίας.

Orfium

Η Orfium είναι μια βραβευμένη εταιρεία ανάπτυξης κορυφαίων λύσεων τεχνολογίας που αντιμετωπίζουν τα πιο σύνθετα προβλήματα της βιομηχανίας ψυχαγωγίας σχετικά με τη μουσική, το περιεχόμενο και τη διαχείριση δικαιωμάτων. Στόχος της είναι η δημιουργία λογισμικού που ενισχύει την εμπορική αξία της βιομηχανίας ψυχαγωγίας για όλους τους ενδιαφερόμενους. Οι λύσεις της αναπτύσσονται από εξειδικευμένα στελέχη, αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, και υποστηρίζονται από αποδεδειγμένα μοντέλα AI/ML με κορυφαίο ιστορικό αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας.

ParkingStream

Η ParkingStream είναι μια startup που διαμορφώνει τη στάθμευση του μέλλοντος, όπου όλες οι επίπονες και αναποτελεσματικές χειρωνακτικές εργασίες του σήμερα θα αυτοματοποιηθούν πλήρως. Η λύση, για την οποία εκκρεμεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, καταγράφει το χρόνο που κάθε όχημα βρίσκεται σταθμευμένο στο δρόμο με τη χρήση καμερών ALPR που ελέγχουν τις γωνίες ενός κέντρου της πόλης. Ο χρόνος στάθμευσης υπολογίζεται αυτόματα και η χρέωση γίνεται είτε μέσω του αυτόματου συστήματος πληρωμών της ParkingStream είτε μέσω άλλων συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών.

Probotek

Η Probotek είναι ένας καινοτόμος ηγέτης στον τομέα του Διαδικτύου των drones και χτίζει ένα οικοσύστημα λύσεων για τις επιχειρήσεις.

Radefy

Η Radefy έχει δημιουργήσει μια πλήρως αυτοματοποιημένη, εξ αποστάσεως πλατφόρμα διαχείρισης και πρόσβασης., η οποία επιλύει τρία θεμελιώδη προβλήματα που εμποδίζουν τα ξενοδοχεία (έως 3*) και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (STRs) να ελέγχουν αποτελεσματικά το λειτουργικό τους κόστος και να δημιουργούν νέες ροές εσόδων. Η λύση που βασίζεται στο cloud, επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να aυτοματοποιούν τη διαδικασία check in και ολοκλήρωσης αγοράς των επισκεπτών τους, συνδέοντας το Radefy με το PMS ή το Channel Manager, εξαλείφει το κόστος check in και check out, μειώνει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας έως -25%, διαχειρίζεται εξ αποστάσεως όλα τα ενοικιαζόμενα ακίνητά μίας επιχείρησης από οπουδήποτε στον κόσμο. Και δημιουργεί νέες πηγές εσόδων από υπηρεσίες digital concierge.

SaMMY

Η SaMMY είναι μια εξελιγμένη, σύγχρονη και εύχρηστη πλατφόρμα, που βασίζεται σε μία cloud ΙoT πλατφόρμα και υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη διαφάνεια και τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας των μαρινών και των τουριστικών λιμένων, παρέχοντας ανάλυση δεδομένων, οπτικοποίηση και υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο. Η εταιρεία είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ομίλου Τουρισμού & Πολιτισμού ψηφιακών τεχνολογιών, έχει διακριθεί ως ένας από τους κορυφαίους καινοτόμους στο Blue Invest 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει επιλεγεί ως μία από τις 55 παγκόσμιες καινοτόμες λύσεις για έξυπνες και βιώσιμες μαρίνες (Μονακό 2021). Η Sammy παρέχει σήμερα υπηρεσίες σε περισσότερες από 30 μαρίνες και τουριστικά λιμάνια σε Ελλάδα και Κύπρο.

Tekmon

Η Tekmon είναι ένας πάροχος εταιρικού λογισμικού με έδρα την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πλατφόρμα της Tekmon επιτρέπει τη no-code ψηφιοποίηση διαδικασιών από τους χρήστες σε τομείς όπως της τεχνικής συντήρησης, του ποιοτικού ελέγχου, της παρακολούθησης της παραγωγής, της διαχείριση assets, της εκπαίδευσης των εργαζομένων και της διαχείρισης εκτάκτων περιστατικών. Την Tekmon εμπιστεύονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας, ενδεικτικά τις μεταφορές, τις κατασκευές, το commercial real estate, τα logistics και τη μεταποίηση.

Διαβάστε σχετικά:

MWC Barcelona 2022: “Δύναμη Πυρός” της ελληνικής αποστολής οι κορυφαίες Startups

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις