Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο cyber-πόλεμος στην Ουκρανία και το διεθνές “cancel” στην Ρωσία

Ψηφιακές και οικονομικές πρακτικές με αλλεπάλληλα εμπόδια σε μια ιστορική σύγκρουση των δύο γειτονικών χωρών, η οποία έχει μετασχηματίσει τον τρόπο που γίνεται o πόλεμος.

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία επέφερε την αντίδραση της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και της κοινωνίας, μαζί με μια σειρά από στρατηγικές αποφάσεις. Στις ενέργειες που ακολούθησαν υπολογίζονται πια οι νέες μορφές πολέμου με την Ουκρανία να δέχεται από την αρχή κυβερνοεπιθέσεις σε όλα της τα δημόσια και μη συστήματα, κρατικά-πληροφοριακά και ούτω καθεξής, ενώ τα ATM της μπλοκαρίστηκαν με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην μπορεί να αντλήσει χρήματα.  

Πρόκειται άλλωστε για ένα κοινό “όπλο” στα χέρια ειδικά της Ρωσίας, η οποία δεν έχει εξαντλήσει πλήρως τις δυνάμεις αυτές σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν και πλέον έχει να αντιμετωπίσει και η ίδια μαζικές επιθέσεις από υποστηρικτές ή ειδικές ομάδες της Ουκρανίας και πρόσφατα τους “Anonymous”, οι οποίοι έριξαν κυριολεκτικά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ενώ πια κινδυνεύει και από ένα ενδεχόμενο “κραχ” στους χρηματοοικονομικούς της κόλπους. 

Ένας στρατός από developers σε ετοιμότητα – Η απάντηση της Ουκρανίας 

Ο κυβερνοπόλεμος που λαμβάνει χώρα με αμοιβαίες απαντήσεις οδήγησε την Ουκρανία στην προετοιμασία ενός IT army, καλώντας όλους τους tech leaders να αναμειχθούν στην επιχείρηση, με στόχο να χακάρουν τους αντιπάλους τους στην Ρωσία. H χώρα διεξάγει εκστρατεία για να προσελκύσει προγραμματιστές και νέα ταλέντα που θα ενταχθούν σε έναν “στρατό πληροφορικής”, ο οποίος θα αναλάβει συγκεκριμένες προκλήσεις στον κυβερνοχώρο.  

O λεγόμενος IT army έχει ήδη σχεδόν 184.000 χρήστες στο κύριο κανάλι του Telegram, με τον αριθμό να αυξάνεται συνεχώς, χρησιμοποιώντας το μέσο αυτό για να κατονομάσει συγκεκριμένες πράξεις και να απευθύνει εκκλήσεις για βοήθεια ώστε να κλείσουν οι ρωσικοί ιστότοποι.  

Ένα κάλεσμα μόνο να κλείσει το API της Sberbank, μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, ήδη λειτούργησε με τον ιστότοπο να είναι προς το παρόν εκτός λειτουργίας. Το ίδιο ισχύει και για το επίσημο site πολιτικής πληροφοριών της Λευκορωσίας που τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά από έκκληση μέσα από το κανάλι – μια στρατηγική παρόμοια με αυτή που υιοθετούν οι Anonymous και άλλες ακτιβιστικές ομάδες χάκερ όταν κυνηγούν συγκεκριμένους στόχους. 

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Mykhailo Fedorov, απηύθυνε έκκληση στην Apple να σταματήσει την προμήθεια τεχνολογικών προϊόντων στην Ρωσία, ενώ κάλεσε άμεσα την SpaceX να της διαθέσει τις υπηρεσίες της Starlink για να ανακάμψει από την “απώλεια εδάφους” στο επίπεδο της πρόσβασης στο ίντερνετ που πλήττεται από ρωσικούς παράγοντες, με τον Elon Musk να ενεργοποιεί τερματικούς σταθμούς, εκτοξεύοντας ένα φορτίο περίπου 50 δορυφόρων, λύνοντας ένα σημαντικό θέμα στον όλο πόλεμο. 

Εκστρατείες συμπαράστασης στην Ουκρανία από τα social media 

Καθώς το Facebook, το Twitter και η Google περιορίζουν την πρόσβαση και την δημοσίευση ρωσικού φιλο-κυβερνητικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, απαγορεύοντας τα διαφημιστικά έσοδα και απενεργοποιώντας λειτουργίες, οι χρήστες του Instagram κοινοποιούν διαρκώς υλικό ενημερώνοντας για την εξέλιξη των επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα fake news που φτάνουν μαζικά από κάθε δίοδο.  

Όχι μόνο αυτό αλλά διεξάγουν καμπάνιες funding-στήριξης, προσφέροντας ένα συμβολικό ποσό κάνοντας share ένα story στον λογαριασμό τους, προκειμένου να στηρίξουν τον ουκρανικό πληθυσμό σε ό, τι χρειάζεται από στρατιωτικό εξοπλισμό, ιατρικά εφόδια μέχρι τρόφιμα.  

Νεότεροι σε ηλικία κάτοικοι της Ουκρανίας και της Ρωσίας, influencers και απλοί πολίτες καλούν σε μαζικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις μέσα από σχετικά posts, σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουν τα όσα συμβαίνουν στην μια χώρα, τις ανάγκες τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, λόγω των κυβερνοεπιθέσεων που δεν τους επιτρέπουν παράλληλα να αντικρούσουν την προπαγάνδα των ρωσικών κυβερνητικών μέσων. Στο TikTok, επίσης, οι λογαριασμοί κάνουν πολλή δουλειά με ενημερωτικά βίντεο, hashtags και κάθε λογής προωθητικό υλικό, παίρνοντας ανοιχτά θέση κατά του πολέμου με κίνδυνο ωστόσο να συλληφθούν ή να λογοκριθούν. 

Ψηφιακές οικονομικές εναλλακτικές  

Με τον οικονομικό και επιχειρηματικό ως ένα βαθμό αποκλεισμό της Ρωσίας από τον “χάρτη”, ύστερα κυρίως από την έξοδο της από το SWIFT σε συνδυασμό με άλλες οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ, την απόσυρση ηγετικών δυνάμεων από εμπορικές συνεργασίες με την Ρωσία, όπως η μετοχική αποχώρηση της BP από την ρωσική Rosneft και μετέπειτα της Shell, τις τράπεζες της Ρωσίας να οδεύουν σε bank run και το ρούβλι προς κατάρρευση, ο επόμενος στόχος είναι τα κρυπτονομίσματα που συνιστά βασικό κομμάτι του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας.  

Τα ψηφιακά νομίσματα βέβαια αποδείχτηκαν “σωτήρια” για τους Ουκρανούς που είχαν επίσης σημαντικές χρηματοπιστωτικές απώλειες και δέχτηκαν ένα σωρό δωρεές από ομάδες ανθρώπων που θέλησαν έτσι να ενισχύσουν υλικά τον στρατό της Ουκρανίας. Με τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χάνουν την θέση τους, αν η πρόσβαση σε bitcoin και Ether δεν μπλοκαριστεί από την μια ή την άλλη πλευρά, όπως ετοιμάζονται να κάνουν οι ΗΠΑ στη Ρωσία, η Ουκρανία θα κατορθώσει να αντλεί τους απαραίτητους πόρους από ψηφιακά πορτοφόλια που διατίθενται άμεσα για αμυντικούς σκοπούς εν αναμονή του χρηματοδοτικού πακέτου της ΕΕ. 

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Στη σκιά του πολέμου το οικοσύστημα των Startups

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις