Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

New Tech Order: Με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό η ομιλία του CEO της Vodafone στο MWC22

Στην ανάγκη για διεθνή συνεργασία, στον καταλυτικό ρόλο του ψηφιακού μετασχηματισμού, χωρίς αποκλεισμούς και στην ευκαιρία της ανάπτυξης μέσα από τις ψηφιακές τεχνολογίες και το 5G, αναφέρθηκε στην κύρια ομιλία του στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης, που είχε τίτλο “New Tech Order”, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Vodafone, Nick Read.

«Με τον πόλεμο της Ουκρανίας στο προσκήνιο, θεωρώ ότι παρόμοιες διασκέψεις μάς υπενθυμίζουν τη σημασία των παγκόσμιων τομέων και κοινοτήτων σαν τη δική μας, που συνεργάζονται για την προώθηση μιας καλύτερης κοινωνίας. Οι σκέψεις μας βρίσκονται με όλους όσοι πλήττονται από τον πόλεμο» τόνισε, ξεκινώντας την ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vodafone, Nick Read.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου Vodafone, οι ψηφιακές υποδομές και οι τεχνολογίες βρίσκονται στο κατώφλι του μετασχηματισμού του τρόπου λειτουργίας των οικονομιών και των κοινωνιών μας. Για αυτόν τον λόγο, η ψηφιακή διάσταση θα καθορίζει όλο και περισσότερο την ανταγωνιστικότητα, όχι μόνο των εταιρειών, αλλά και των κρατών και των ηπείρων. «Με απλά  λόγια, η υιοθέτηση της ψηφιακής επιλογής είναι “όλα ή τίποτα”» παρατήρησε.

Ψηφιακός μετασχηματισμός για όλους

Ο Nick Read επισήμανε ότι η πρόκληση σήμερα στις τηλεπικοινωνίες αφορά την εξέρευση του τρόπου με τον οποίο θα μπορέσει να στηριχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός, με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο και χωρίς αποκλεισμούς. «Πρέπει να ωθήσουμε το κοινωνικό μας συμβόλαιο στο επόμενο επίπεδο: ένα κοινωνικό συμβόλαιο για την περιφερειακή ανταγωνιστικότητα» τόνισε και σχολίασε ότι τρία είναι βασικά συστατικά που είναι κρίσιμα, για να αυξηθούν πιθανότητες επιτυχίας του στόχου αυτού: 1) Η αντιμετώπιση των προκλήσεων κατά μέτωπο, 2) η πλήρης αξιοποίηση της περιφερειακής κλίμακας με παράλληλη ενίσχυση της τοπικής βάσης και 3) η από κοινού υιοθέτηση μιας νέας προσέγγισης.

«Ας ξεκινήσουμε με τις προκλήσεις. Το πιο πιεστικό ζήτημα είναι σαφώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος προστίθεται σε μια σειρά ζητημάτων που επιφέρουν πολιτική, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αναταραχή και όλα αυτά ταυτόχρονα. Όλοι μας πρέπει να εγκύψουμε στη διαμορφούμενη κατάσταση, για να βοηθήσουμε να ξεπεραστούν οι προκλήσεις αυτές. Ως κλάδος, έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί, και μέσω των τεχνολογιών μας, έχουμε επίσης πολλά να προσφέρουμε. Τα τελευταία δύο χρόνια έδειξαν ξεκάθαρα ότι οι υπηρεσίες που παρέχουμε είναι ζωτικής σημασίας, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vodafone.

Όπως συμπλήρωσε, το να έχεις το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον – και ειδικά το 5G – είναι ο καταλύτης για την καινοτομία, που θα μεταμορφώσει κάθε κλάδο και θα στηρίξει την επόμενη φάση μιας ψηφιακής κοινωνίας. «Κάθε χώρα και περιοχή θα προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτή για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη επιτάχυνση της ανάπτυξης» σημείωσε. Ενώ επισήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να γίνει ψηφιακή, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική παγκοσμίως και να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο σε βασικούς τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική, η άμυνα και η γεωργία. Οι περιοχές στις οποίες θα φτάσει πρώτα το 5G, θα είναι οι περιοχές που καινοτομούν ταχύτερα».

Το έλλειμα της Ευρώπης

Ο Nick Read επισήμανε, ωστόσο, ότι με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστεί τουλάχιστον να φτάσουμε στο τέλος της δεκαετίας, για να ολοκληρώσει η Ευρώπη τη «πλήρη εμπειρία 5G», που θα έχει ήδη επιτύχει η Κίνα φέτος. Όπως σημείωσε, σήμερα η κάλυψη 5G υπερβαίνει το 90% στη Νότια Κορέα, το 60% στην Κίνα, το 45% στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη είναι χαμηλότερη από 10%.
«Η Ευρώπη θα καλύψει τη διαφορά, μόνο εάν αντιστρέψουμε τις δυσλειτουργίες και τον υπερκατακερματισμό του τομέα μας. Πρέπει να έχουμε τοπική κλίμακα για να καλύψουμε το επενδυτικό κενό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα είμαστε ο παθητικός παρατηρητής της νέας τεχνολογικής τάξης. Ως εκ τούτου, το πρώτο μου μήνυμα εδώ είναι απλό. Όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση αυτή κατά μέτωπο και να την επιλύσουμε γρήγορα, μαζί. Έχω πλήρη επίγνωση του μεγέθους του έργου που πρέπει να επιτελέσουμε» είπε ο Nick Read.

O διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vodafone υπογράμμισε ότι απαιτούνται ορισμένοι παράγοντες προς αυτήν την κατεύθυνση. «Απαιτείται τοπική κλίμακα για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε το 5G με γρήγορο ρυθμό. Απαιτείται περιφερειακή κλίμακα για να γεφυρωθεί το χάσμα ψηφιοποίησης. Ο συνδυασμός τοπικής και περιφερειακής κλίμακας διασφαλίζει ότι οι οικονομίες και οι κοινωνίες μας μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως τα οφέλη της ψηφιακής καινοτομίας και της εκβιομηχάνισης» είπε.

Οι ψηφιακές πλατφόρμες

Επίσης, τόνισε τη σημασία που έχουν οι πλατφόρμες σε αυτήν τη μετάβαση. «Στην Ευρώπη δημιουργήσαμε την πλατφόρμα IoT μας, η οποία συνδέει περισσότερες από 140 εκατομμύρια συσκευές, σε 180 χώρες. Η αγορά IoT που βασίζεται σε κάρτα SIM έχει τριπλασιαστεί την τελευταία πενταετία – και στα επόμενα 5 χρόνια, θα φτάσει τις 5 δισεκατομμύρια συνδέσεις. Το 62% των κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη βασίζεται στο IoT της Vodafone. Και με αυτή την κλίμακα, είμαστε σε θέση να περάσουμε από το Internet of Thins στην “Οικονομία των Πραγμάτων”» εξήγησε.

Ο Nick Read εξήγησε ότι μετασχηματισμός που θα φέρει το IoT δεν είναι απλά βιομηχανικός, αλλά και πράσινος και τόνισε ότι οι πλατφόρμες θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην κοινωνία, φέρνοντας ένα αναπτυσσόμενο τοπικό και περιφερειακό οικοσύστημα νέων λύσεων και εφαρμογών. Για να γίνει, όμως αυτό, τόνισε, «πρέπει όλοι μας να κινηθούμε πιο γρήγορα, να αμφισβητήσουμε την υφιστάμενη κατάσταση και να ταχθούμε υπέρ της συνδημιουργίας».

Τέλος, ο Nick Read κάλεσε σε διεθνή συνεργασία, όπως η πρωτοβουλία OpenRAN. «Η αλλαγή νοοτροπίας του συνόλου του κλάδου είναι ευπρόσδεκτη. Αλλά για να είμαστε πραγματικά επιτυχημένοι, σε αυτό το ταξίδι χρειαζόμαστε να είναι μαζί μας οι κυβερνήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ρυθμιστικές αρχές» σημείωσε, κάνοντας έκκληση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρα να συνταχθούν με την προσπάθεια αυτή. «Μαζί, μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα μια ψηφιακή Ευρώπη και Αφρική, που είναι πραγματικά ανταγωνιστικές για το μέλλον» κατέληξε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις