Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Άρχισαν οι αιτήσεις για το Mega Green Innovation

Ο Διαγωνισμός Πράσινης Καινοτομίας αποτελεί πρωτοβουλία της εταιρείας ΜΕΓΑ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ.

Μπορεί πλέον η βιωσιμότητα να έχει μπει στο καθημερινό λεξιλόγιο και να είναι παρούσα σε οτιδήποτε αφορά στον κόσμο του επιχειρείν, όμως η πραγματική αλλαγή έγκειται στις πράξεις. Στο πλαίσιο της δέσμευσης της ελληνικής εταιρείας ΜΕΓΑ, που βρίσκεται πίσω από προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως EveryDay, Pom Pon, BabyCare, Babylino, Sani, Wet Hankies κ.ά, η ίδια εφαρμόζει ένα στρατηγικό πρόγραμμα βιωσιμότητας Act Green.

Το Πρόγραμμα Act Green στοχεύει στην προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω του ουσιαστικού επανασχεδιασμού των προϊόντων της (REDESIGN), υιοθετώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, επιτυγχάνοντας σημαντικά επίπεδα επαναχρησιμοποίησης υλικών (RECYCLE) και εξοικονόμησης πόρων (REDUCE).  Το στρατηγικό αυτό πρόγραμμα αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η εταιρεία έχει θέσει στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της την εξοικονόμηση ενέργειας, την υπεύθυνη χρήση των φυσικών πόρων και την ενσωμάτωση αρχών βιώσιμης ανάπτυξης στις αποφάσεις και στις διαδικασίες της.

Οι προτάσεις και ο στόχος του διαγωνισμού

Στο πλαίσιο του προγράμματος Act Green, η εταιρεία ΜΕΓΑ ενώνει τις δυνάμεις της με την Ελληνική Ακαδημαϊκή κοινότητα, θέτοντας την Ελληνική Καινοτομία στην υπηρεσία της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σε στενή συνεργασία με το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΒΕΟ/ΕΜΠ), η εταιρεία διοργανώνει  έναν διαγωνισμό καινοτομίας, αναδεικνύοντας τα οράματα της ελληνικής επιστημονικής, ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, για ένα βιώσιμο μέλλον.

Δίνοντας βήμα στους φοιτητές και στους νέους επιστήμονες της χώρας, ο διαγωνισμός σκοπεύει στην ανάδειξη, βράβευση και οικονομική υποστήριξη των καινοτόμων ιδεών, ενώνοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα με τη βιομηχανία, σε μια κοινή πρωτοβουλία πράσινης καινοτομίας με ελληνική υπογραφή. Ο διαγωνισμός αποσκοπεί στη συνεχή υποστήριξη και ανάδειξη του πολύτιμου έργου των νέων επιστημόνων και φοιτητών και των ελληνικών πανεπιστημίων, στον τομέα της πράσινης καινοτομίας, στοχεύοντας στην προβολή και προαγωγή λύσεων για ένα βιώσιμο μέλλον. 

Η ΜΕΓΑ μαζί με το ΕΒΕΟ/ΕΜΠ προσκαλούν λοιπόν φοιτητές της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, νέους ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και διδάκτορες που έχουν καταλήξει σε δυνητικά εμπορικά αξιοποιήσιμα ερευνητικά αποτελέσματα, ομάδες ερευνητών που έχουν δημιουργικές ιδέες και επιθυμούν να τις μετατρέψουν σε βιώσιμες διαδικασίες παραγωγής ή προϊόντα, να υποβάλουν την αίτησή τους στον μεγάλο διαγωνισμό. Το ταξίδι καινοτομίας του «Mega Green Innovation» ξεκίνησε και η πλατφόρμα συμμετοχής έχει ήδη ανοίξει στο www.mega-green-innovation.gr

Τα κριτήρια και οι θεματικές

Μέσα από τη διαδικασία του διαγωνισμού, θα αναδειχτούν και θα επιβραβευθούν οι πιο πρωτότυπες ιδέες οι οποίες αναμένεται να συμβάλλουν (α) στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας σε οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας αξίας, (β) στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στο σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών, (γ) στην εξάπλωση της χρήσης νέων τεχνολογιών, (δ) στην υιοθέτηση καλών πρακτικών και προτύπων, που απορρέουν από τις νέες τεχνολογίες και (ε) στην κυκλική οικονομία και στις σύγχρονες τάσεις εταιρικής λειτουργίας με γνώμονα το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. 

Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν μία από τις παρακάτω θεματικές ενότητες: (α) Ενέργεια και Κλιματική Κρίση, (β) Διαχείριση αποβλήτων και κυκλική οικονομία, (γ) Νέα βιώσιμα υλικά και (δ) Ελληνική καινοτομία και περιβάλλον. Στο link ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δει αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τις θεματικές κατηγορίες. 

Οι προτάσεις θα βαθμολογηθούν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Τα κριτήρια αξιολόγησης αποτελούνται από: (α) το βαθμό στον οποίο η πρόταση εντάσσει καινοτομίες για την επίλυση ενός προβλήματος, (β) το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται η πρόταση, (γ) τη γενικότερη προοπτική της επιχειρηματικής ιδέας και (δ) το βαθμό στον οποίο η πρόταση συμβαδίζει με τη μείωση περιβαλλοντικού αντικτύπου. Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, θα ανακοινωθούν οι 3 νικητές των μεγάλων βραβείων. Aξίζει να αναφερθεί πως πέρα από τα τιμητικά χρηματικά βραβεία, οι νικητές θα υποστηριχθούν με πρόσθετες δράσεις δημοσιότητας για το προϊόν ή την υπηρεσία τους, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μια εκτενή αξιολόγηση των προτάσεών τους από τους πλέον ειδικούς της αγοράς. 

Ο διαγωνισμός «Mega Green Innovation» αποτελεί μια περιβαλλοντική πρωτοβουλία της ΜΕΓΑ, η οποία κατέχει την ηγετική θέση στον τομέα προϊόντων προσωπικής υγιεινής στην Ελλάδα. Η πορεία της ΜΕΓΑ είναι συνυφασμένη με την ελληνική καινοτομία, καθώς η εταιρεία έχει προτείνει μια πρωτοπόρο, 100% ελληνική πρόταση γκάμας προϊόντων προσωπικής υγιεινής, τη γκάμα sensitive, που συνδυάζει την ποιότητα με την επιστημονικά αποδεδειγμένη φιλικότητα προς το δέρμα. Σήμερα η ΜΕΓΑ θέτει την ελληνική καινοτομία στην υπηρεσία του πλανήτη, σε μια σημαντική σύμπραξη με τις πρωτοπόρες ιδέες των φοιτητών και νέων επιστημόνων της χώρας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. 

Η ΜΕΓΑ εντάσσει το συγκεκριμένο διαγωνισμό στο πλαίσιο της ευρύτερης μακροπρόθεσμης στρατηγικής της για την βιωσιμότητα, αναγνωρίζοντας ότι η επένδυση στον ανοιχτό διάλογο με την ταλαντούχα επιστημονική κοινότητα της χώρας θα φέρει τον κόσμο ένα βήμα πιο κοντά στις ρεαλιστικές λύσεις βιωσιμότητας του αύριο. 

Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό αλλά και για την υποβολή προτάσεων, εδώ

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις