Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέα χρηματοδότηση για την Oliveex του EIT Digital από TECS Capital

Η ελληνική Startup εξασφάλισε νέα κεφάλαια σε έναν γύρο pre-seed funding με στόχο να επεκτείνει την ομάδα της για την ανάπτυξη της πλατφόρμας IIoT που διαθέτει στην βιομηχανία ελέγχου των τροφίμων.

Η Oliveex, μια ελληνική Startup εταιρεία που παρέχει λύσεις Industrial-Internet-of-Things στοχευμένες στη βιομηχανία τροφίμων, ανακοίνωσε σήμερα την ολοκλήρωση ενός γύρου χρηματοδότησης pre-seed με επικεφαλής επενδυτή το TECS Capital

Μέσω της επένδυσης του TECS Capital, η εταιρεία θα κάνει εμπορικά διαθέσιμη την IIoT πλατφόρμα της, στοχεύοντας στη βελτιστοποίηση του ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων που αυτή τη στιγμή δεν είναι αποτελεσματικός και βασίζεται στην εμπειρία και όχι τα δεδομένα. Με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από μια χειροκίνητη διαδικασία δειγματοληψίας και ανάλυσης με αμφισβητούμενη ακρίβεια, καταλήγουν να απαιτούνται πολλές ώρες εργασίας, επενδύσεις σε ακριβό εργαστηριακό εξοπλισμό και μεγάλη ποσότητα προϊόντος να σπαταλάται κατά την ανάλυση. 

Η IIoT πλατφόρμα της Oliveex προσφέρει τον απαραίτητο ψηφιακό μετασχηματισμό και εισάγει τον απομακρυσμένο έλεγχο ποιότητας, χρησιμοποιώντας IoT συσκευές που είναι μόνιμα συνδεδεμένες και συλλέγουν δεδομένα. Μέσω της πλατφόρμας, οι χρήστες είναι σε θέση να βελτιώσουν την ακρίβεια χρησιμοποιώντας δεδομένα, ενώ αντικαθιστούν επίσης διαδικασίες χειροκίνητου ποιοτικού ελέγχου (π.χ. δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση) με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους. Ωστόσο, η Oliveex δεν παρέχει αυτόνομους αισθητήρες για συγκεκριμένες μετρήσεις, αλλά μια ολοκληρωμένη all-in-one πλατφόρμα που συνδυάζει διαφορετικές μετρήσεις με σκοπό την εξαγωγή σύνθετων χημικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο με σκοπό τη δημιουργία predictive data analytics χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης

Η Oliveex έχει πραγματοποιήσει αρκετές πιλοτικές δοκιμές και Proof-of-Concepts στην Ελλάδα, μερικές από τις οποίες με σημαντικές εταιρείες της βιομηχανίας Τροφίμων & Ποτών όπως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η μεγαλύτερη παραγωγός μπύρας στην Ελλάδα και εταιρεία του Ομίλου HEINEKEN η οποία επενδύει σημαντικά σε καινοτόμο εξοπλισμό και διαδικασίες. Σε αυτό το διάστημα, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανιών τροφίμων, πανεπιστημίων που σχετίζονται με τη βιομηχανία και κατασκευαστών βιομηχανικού εξοπλισμού τροφίμων που θα ενισχύσουν τα κανάλια διανομής του προϊόντος. Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το Startup acceleration πρόγραμμα OK!Thess το 2021

Η λύση (Hardware-Enabled Software-as-a-Service) έχει δοκιμαστεί πιλοτικά σε βιομηχανικά περιβάλλοντα για περισσότερους από 12 μήνες, με τους χρήστες να αναφέρουν ότι κατάφεραν να απλοποιήσουν τις διαδικασίες παραγωγής τους και να τις βασίζουν πλέον στα δεδομένα και όχι την εμπειρία. Οι συσκευές προσφέρουν 10+ χρόνια διάρκειας ζωής με μπαταρία και αποδεδειγμένες Plug-N-Play δυνατότητες, με τους χρήστες να εκτελούν μόνοι τους την εγκατάσταση μέσα σε λίγα λεπτά. 

Ο Δημήτρης Γκαραγκούνης, συνιδρυτής της Oliveex, συμπλήρωσε: “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε το TECS Capital στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας και ανυπομονούμε για  την επερχόμενη συνεργασία μας. Η εστίαση και η τεχνογνωσία τους στο Industry 4.0 θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας. Η τρέχουσα επένδυση θα μας βοηθήσει να επεκτείνουμε την ομάδα μας, τις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης και το δίκτυο των συνεργατών μας, επιτρέποντάς μας να αναπτύξουμε πιο καινοτόμες λύσεις.”

Ο Αντώνης Ηλίας, εταίρος του TECS Capital, πρόσθεσε: “Καλωσορίζουμε την Oliveex στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας. Οι συνιδρυτές της Oliveex, Δημήτρης και Κωνσταντίνος, έχουν ολοκληρώσει όλα τα απαραίτητα βήματα για να εξασφαλίσουν τον πρώτο VC γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας, τόσο σε επίπεδο τεχνολογικής υποδομής και προϊόντος όσο και στην προετοιμασία μίας δυναμικής εισόδου στην αγορά. Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουν περισσότερα στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη την εξυπηρέτηση μίας αποδεδειγμένης ανάγκης σε μια μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά, την επεκτάσιμη και εύχρηστη λύση IIoT που η εταιρεία προσφέρει καθώς και το όραμα και το πάθος της ιδρυτικής ομάδας. Η λύση της Oliveex βρίσκεται στο επίκεντρο του Industry 4.0, μετασχηματίζοντας τις παραδοσιακές ροές εργασίας στην βιομηχανία τροφίμων και ποτών, βελτιστοποιώντας ταυτόχρονα την ποιότητα και την απόδοση των συγκεκριμένων παραγωγικών διαδικασιών. Επίσης, χαιρόμαστε που έχουμε μαζί μας το EIT Digital.”

Η εταιρεία έχει επίσης χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν και είναι εταιρεία χαρτοφυλακίου του EIT Digital, ενός κορυφαίου ευρωπαϊκού οργανισμού ψηφιακής καινοτομίας και επιχειρηματικής εκπαίδευσης που οδηγεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό της  Ευρώπης. 

Ο Κωνσταντίνος Ακρίβος, συνιδρυτής & εκπρόσωπος της Oliveex στο Venture Program δήλωσε σχετικά: “Το Venture Program σηματοδότησε την επίσημη έναρξη μας αφού το τελευταίο  παραδοτέο του προγράμματος ήταν η ίδρυση της εταιρείας και το ξεκίνημα της διαδικασίας συγκέντρωσης κεφαλαίων. Το EIT Digital μπορεί να μας προσφέρει μεγάλη υποστήριξη μέσω του ισχυρού δικτύου συνεργατών του. Μέσω της εκτεταμένης υποστήριξης και καθοδήγησης του προγράμματος, πετύχαμε αυτό το σημαντικό ορόσημο και θα χαρούμε να συνεχίσουμε με το TECS Capital και το EIT Digital στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.” 

Η Maria Costeira, Επικεφαλής του Innovation Factory στο EIT Digital, τόνισε τέλος: “Είμαι χαρούμενη που η Oliveex αξιοποίησε την υποστήριξη του EIT Digital για να επιτύχει αυτό το σημαντικό ορόσημο συγκέντρωσης κεφαλαίων. Το EIT Digital ανυπομονεί να υποστηρίξει πολλές παρόμοιες ιστορίες επιτυχίας, τόσο με την Oliveex όσο και με άλλους Έλληνες ιδρυτές με τους οποίους το EIT Digital συνεργάζεται”. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις