Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Predix Cloud: Το “κοινωνικό” δίκτυο των μηχανών

Η General Electric ισχυρίζεται πως έχει κατασκευάσει το πρώτο “κοινωνικό” δίκτυο για διασυνδεδεμένες μηχανές, εν ονόματι Predix Cloud

“Τα αεροπλάνα εφοδιάζονται με ‘Μαυρο κουτιά’ τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μας υποδείξουν ποιοι ήταν οι λόγοι της συντριβή ενός αεροσκάφους. Αλλά με τόσους αισθητήρες και τόσα petabytes δεδομένων που αποθηκεύονται συνεχώς σε data centers σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορούμε να προβλέψουμε τα ατυχήματα αυτά”, δηλώνει ο Harel Kodesh, μάνατζερ της πλατφόρμας Predix.

Η πλατφόρμα αυτή έχει σχεδιαστεί ως μέσο επικοινωνίας των μηχανών, οι οποίες θα μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες με απώτερο σκοπό να βελτιώσουν την απόδοση των αεροσκαφών, των τρένων, των αντλιών, των ηλεκτρονικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία κ.α.

Η GE σκοπεύει να ενεργοποιήσει το Predix μέσα στο 2016, ανοίγοντας το σε όλες τις κατασκευάστριες εταιρείες, ακόμα και στον μεγαλύτερο της ανταγωνιστή – την Siemens.

Το οικόσυστημα τρέχει σε Apache Hadoop, συλλέγοντας τα προς επεξεργασία δεδομένα, αφού πρώτα έχουν “φιλτραριστεί” κατάλληλα από τους εξειδικευμένους αλγορίθμους που διαθέτουν πλέον τα περισσότερα σύγχρονα βιομηχανικά συστήματα.

Το Predix λοιπόν είναι μία υπηρεσία PaaS (Platform as a Service), ανοιχτή προς όλους, η οποία καταβροχθίζει δεδομένα με ιλιγγιώδη ταχύτητα, μέχρι το επόμενο βήμα επεξεργασίας.

“Τα αεροσκάφος παράγει αρκετά gigabytes δεδομένων, πολύ περισσότερα από αυτά που καταλήγουν στα ‘Μαύρα κουτιά’ και τελικά στις οθόνες των ειδικών. Η πίεση της καμπίνας, οι θερμοκρασίες, οι δονήσεις, οι αναταράξεις, η διαχείριση καυσίμων, η επικοινωνία και η πλοήγηση είναι δεδομένα που αναπαράγονται ασταμάτητα, σε πραγματικό χρόνο. Ο τρόπος με τον οποίο θα τα αξιοποιήσουν οι αεροπορικές εταιρείες είναι μία άλλη ιστορία”, συμπληρώνει ο Kodesh.

Σημειώνεται ότι η Pitney Bowes και η BP έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ως “Alpha customers” θα τεστάρουν την πλατφόρμα στις εγκαταστάσεις τους. Το κόστος πρόσβασης, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ανάλογο του όγκου των δεδομένων που θα διακινεί κάθε εταιρεία μέσω του δικτύου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις