Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Metamind Innovations: Δημιουργώντας το metaverse του αύριο

Ο πρώτος τεχνοβλαστός (spin-off) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εξελίσσεται από την ακαδημαϊκή στη βιομηχανική έρευνα και στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων με έμφαση στην παροχή αποτελεσματικών, αξιόπιστων και ασφαλών υπηρεσιών IoT νέας γενιάς στους τομείς των κρίσιμων υποδομών, της αγροδιατροφής αλλά και της «πράσινης» ανάπτυξης υπό το πρίσμα της απολιγνιτοποίησης.

Η MetaMind Innovations ιδρύθηκε τον Μάιο του 2021 και είναι ο πρώτος τεχνοβλαστός (spin-off) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων με έμφαση στην παροχή αποτελεσματικών, αξιόπιστων και ασφαλών υπηρεσιών IoT νέας γενιάς. Με όραμα τη μετάβαση από την ακαδημαϊκή στη βιομηχανική έρευνα, η MetaMind Innovations αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις για την υποστήριξη κρίσιμων υποδομών, όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, υποδομές υγείας, μεταφορές και δίκτυα τηλεπικοινωνιών, στο πλαίσιο της μετα-5G εποχής, αλλά και την παροχή υπηρεσιών στον τομέα της αγροδιατροφής, με την ανάπτυξη κάθετων λύσεων γεωργίας ακριβείας και έξυπνης κτηνοτροφίας.

Αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, η MetaMind Innovations μετασχηματίζει την εμπειρία των ιδρυτών της, από τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα H2020, σε ρεαλιστικές λύσεις μετάβασης και οριζόντιας ψηφιοποίησης. Είναι εντυπωσιακό ότι η MetaMind Innovations εξασφάλισε χρηματοδότηση που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ μόλις σε 10 μήνες ζωής, μέσω συμβολαίων παροχής έργου με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς αλλά και ιδιώτες, ενώ συμμετέχει σε 4 συνολικά ευρωπαϊκά ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα (1 H2020 και 3 Horizon Europe).

Η εξασφάλιση αυτής της χρηματοδότησης θα επιτρέψει στον τεχνοβλαστό την περαιτέρω ανεμπόδιστη ανάπτυξη των προσφερόμενων λύσεων, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζονται περισσότερες από 15 νέες, πολύτιμες θέσεις εργασίας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα, η MetaMind Innovations συμμετέχει στα ευρωπαϊκά ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα ELECTRON, TALON, AI4CYBER και DYNABIC. Στο έργο ELECTRON, το οποίο εστιάζει στη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας και ηλεκτρικών συστημάτων (Electrical Power and Energy Sytstems – EPES), ικανής να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των συστημάτων αυτών έναντι κυβερνοεπιθέσεων, η MetaMind Innovations αναπτύσσει μοντέλα ανίχνευσης απειλών μέσω αναδυόμενων (stateof-the-art) τεχνολογιών, όπως η ομοσπονδιακή μάθηση (Federated Learning).

Στο έργο TALON, το οποίο στοχεύει στη βελτιστοποίηση της απόδοσης βιομηχανικών συστημάτων, η MetaMind Innovations συμβάλλει στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη νέας γενιάς εργαλείων κυβερνοασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικότητας με τη χρήση μηχανισμών μηχανικής μάθησης. Στο έργο AI4CYBER, το οποίο επιδιώκει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός μοντέρνου οικοσυστήματος υπηρεσιών ασφαλείας για χειριστές κρίσιμων υποδομών, η MetaMind Innovations παρέχει την τεχνογνωσία της για την ανίχνευση και την αντιμετώπιση απειλών κυβερνοασφάλειας υψηλού κινδύνου μέσω τεχνικών μηχανικής μάθησης σε αποκεντρωμένα δικτυακά περιβάλλοντα.

Στο έργο DYNABIC, το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνικών, μοντέλων και εργαλείων για την υποστήριξη της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των κρίσιμων υποδομών, η MetaMind Innovations συμμετέχει στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση μεθόδων και διαδικασιών διαχείρισης κινδύνου με στόχο την προστασία της ιδιωτικότητας και την αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών.

Τα εργαλεία ολοκληρωμένων επιχειρηματικών λύσεων

Η νεοφυής επιχείρηση μετράει 5 εργαλεία ολοκληρωμένων επιχειρηματικών λύσεων. Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα MINDS Honeypot As-a-Service επιτρέπει τη δυναμική δημιουργία παγίδων κυβερνοεπιθέσεων (Honeypots) για βιομηχανικά συστήματα, εφαρμόζοντας τις αρχές της θεωρίας παιγνίων (Game Theory), αλλά και μοντέλα βαθιάς ενισχυτικής μάθησης (Deep Reinforcement Learning). Η εφαρμογή της πλατφόρμας MINDS Honeypot As-a-Service, επιτρέπει την απόκρυψη και την προστασία κρίσιμων υποδομών και συσκευών σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ενώ προσφέρει δυναμική συλλογή πληροφοριών ασφαλείας και μοτίβων κυβερνοεπιθέσεων.

Η πλατφόρμα MINDS SDN Controller & Dashboard προσφέρει υπηρεσίες αναβάθμισης παραδοσιακών δικτύων πληροφοριών σε δίκτυα πληροφοριών προσδιοριζόμενα από λογισμικό (Software Defined Networks – SDN). H πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα προσαρμοστικής και δυναμικής διαμόρφωσης/αναδιαμόρφωσης της δικτυακής κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μετα-5G γενιά δικτύων και τηλεπικοινωνιών. Ο τεχνοβλαστός εντάσσει στην εργαλειοθήκη του και το M-RADAR μια λύση οπτικοποιημένης ανίχνευσης και πρόληψης εισβολών (Visualbased Intrusion Detection and Prevention System), αξιοποιώντας αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω μοντέλων μηχανικής μάθησης (Machine Learning) το M-RADAR ανιχνεύει και αναλύει μοτίβα επιθέσεων προσφέροντας μια ολοκληρωμένη λύση για την προστασία έξυπνων ηλεκτρικών δικτύων (Smart Grid) αλλά και κρίσιμων υποδομών σε πραγματικό χρόνο.

Συγχρόνως, η πλατφόρμα MINDS Federated BOX αποτελεί μια λύση για την ενίσχυση της απόδοσης οικοσυστημάτων «πράσινης» ενέργειας, εφαρμόζοντας τεχνολογίες ομοσπονδιακής μάθησης για την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος αλλά και τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Με στόχο τη συμβολή και την ανάπτυξη βιώσιμων μονάδων αγροδιατροφής και ζωικής παραγωγής, η Metamind Innovations προσφέρει την AGROMINDS, η οποία αξιοποιεί κάθετες ολοκληρωμένες λύσεις γεωργίας ακριβείας (Precision Agriculture) και έξυπνης κτηνοτροφίας (Smart Animal Husbandry) με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση των εισροών, της απόδοσης και της προστασίας των μονάδων αλλά και την έγκαιρη ανίχνευση ανωμαλιών και ασθενειών σε καλλιέργειες και παραγωγικά ζώα.

Οι ολοκληρωμένες λύσεις της MetaMind Innovations χαρακτηρίζονται από προσαρμοσμένες και φιλικές διεπαφές, φέρνοντας τον τελικό χρήστη εγγύτερα στην επόμενη γενιά του οικοσυστήματος ΙοΤ, ενισχύοντας την ευέλικτη αυτοματοποίηση καθημερινών δραστηριοτήτων στις σύγχρονες αγορές και περιβάλλοντα. Η MetaMind Innovations, ο πρώτος τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, δεν είναι απλώς μια επιτυχημένη νεοφυής επιχείρηση που προσφέρει μία σειρά από καινοτόμες λύσεις στην αγορά.

Αποτελεί ένα επιχειρηματικό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής (best practice), το οποίο μέσα από τους κόλπους ενός περιφερειακού πανεπιστημίου, εν μέσω της μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, φέρνει επιτυχημένα εις πέρας τόσο τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και την αξιοποίηση του υψηλής τεχνογνωσίας ανθρωπίνου δυναμικού στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας όσο και την προώθηση κάθετων και οριζόντιων λύσεων ψηφιακής οικονομίας για την κάλυψη εγχώριων, ευρωπαϊκών αλλά και διεθνών αναγκών, δίνοντας το δυναμικό παρόν σε υψηλού κύρους ευρωπαϊκά, ανταγωνιστικά έργα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Μάιο του 2021 από τους Παναγιώτη Σαρηγιαννίδη, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και διευθυντή του Εργαστηρίου ITHACA, Θωμά Λάγκα, επίκουρου καθηγητή στο τμήμα Πληροφορικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Παναγιώτη Ράδογλου-Γραμματίκη, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Αναστάσιο Λύτο, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Άννα Τριανταφύλλου, υπ. διδάκτωρ στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Πάρι-Αλέξανδρο Καρυπίδη, μεταπτυχιακό ερευνητή στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις