Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ρωσικό brain drain έως εξαντλήσεως των «αποθεμάτων»

Η εισβολή στην Ουκρανία είχε και πολλά παράπλευρα θύματα και καταστροφικά αποτελέσματα και εντός Ρωσίας, καθώς οι κυρώσεις, που συνεχώς αυξάνονται και εξειδικεύονται −αλλά ακόμη δεν έχουν κορυφωθεί− οδήγησαν χιλιάδες πολίτες της χώρας να αναζητήσουν την έξοδο. Κυρίως προς τη Δύση αλλά και άλλες χώρες, π.χ. την Τουρκία, ή τα κράτη της Μέσης Ανατολής. Δεν μιλάμε βέβαια για τους ολιγάρχες και τους πιστούς της κυβέρνησης που έσπευσαν να διασφαλίσουν την «καλή ζωή» των οικογενειών τους, στέλνοντας τες σε εξωτικές τοποθεσίες, αλλά κυρίως για νέους επαγγελματίες που έχουν και σημαντική σχέση με τη Δύση, επαγγελματικά και πολιτισμικά.

Σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα του cnews.ru, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, Φεβρουάριο και Μάρτιο, κάπου 50.000-70.000 άνθρωποι από τον χώρο της πληροφορικής έχουν φύγει από τη Ρωσία! Πολλοί από αυτούς εργάζονταν σε θυγατρικές δυτικών εταιρειών ή είχαν συμβόλαια από δυτικές χώρες, ή ήταν υποεργολάβοι σε δυτικές επενδύσεις. Οπότε πλέον είτε τα συμβόλαιά τους έχουν ανασταλεί είτε δεν μπορούν να πληρωθούν, μιας και έχουν διακοπεί οι χρηματορροές από το εξωτερικό προς πολλές ρωσικές τράπεζες. Ένας άλλος λόγος αποχώρησης είναι η διαφωνία με την εισβολή, η οποία βέβαια δύσκολα μπορεί να εκφραστεί. Και βέβαια μιας και οι ειδικοί της πληροφορικής είναι σε μεγάλο βαθμό νεαρής ηλικίας, οι άνδρες ειδικά, είναι υποψήφιοι για επιστράτευση, αν και τους έχει παρασχεθεί εξαίρεση λόγω ειδικότητας. 

Το κύμα εξόδου αναμένεται να ενταθεί, καθώς για τον Απρίλιο προβλέπεται φυγή ακόμη περισσότερων. Το δημοσίευμα μιλά για σχεδόν 70.000-100.000. Ένας επιπλέον φόβος είναι πως μπορεί τα σύνορα να κλείσουν τελείως, οπότε να μην είναι πλέον δυνατή η αποχώρηση. 

Και όλα τα παραπάνω σε μια χώρα που ήδη αντιμετώπιζε έλλειψη επαγγελματιών πληροφορικής, ενώ μετά την έναρξη του πολέμου έχουν δοθεί αρκετά κίνητρα για να ενισχυθεί ο τομέας, όπως π.χ. φορολογικές ατέλειες, απαλλαγή από στράτευση όπως ήδη είπαμε, προνομιακή δανειοδότηση και κρατική χρηματοδότηση. 

Το ζήτημα με αυτό το ξαφνικό brain drain, όπως και με το αντίστοιχο ελληνικό, που συνεχίζεται, είναι γνωστό: Πως η έξοδος νέων επαγγελματιών που θα αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό δύσκολα θα οδηγήσει σε επιστροφή. Καθώς η εγκατάσταση, η δημιουργία οικογένειας, η επαγγελματική προοπτική, οδηγούν και σε κοινωνική ένταξη και μάλιστα σε χώρες που αρκετές φορές έχουν να προσφέρουν υψηλότερο επίπεδο ζωής και αυξημένο αίσθημα ασφάλειας. Ενώ όλα τα παραπάνω ήδη τα βλέπουμε να συμβαίνουν και σε σαφώς τραγικότερο βαθμό στην Ουκρανία, που έχει ισχυρό κύμα προσφύγων προς τη Δύση. Κυρίως όμως γυναικών και παιδιών, καθώς οι άνδρες υποχρεώνονται να παραμείνουν για να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις. Έτσι, ο αιματηρός ρωσικός παραλογισμός και ο εθνικισμός καταστρέφουν την Ουκρανία αλλά και υπονομεύουν την ίδια τη Ρωσία, σε μια πιθανή κοινωνική περιδίνηση που θα συμπαρασύρει και τις φαντασιώσεις του Κρεμλίνου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις