Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η απογείωση των Startups του ελληνικού τουρισμού

Ούτε η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού, από το 2020, που δημιούργησε συνθήκες υγειονομικής κρίσης δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στα σχέδια των κορυφαίων ελληνικών Travel & Leisure Startups. Τουναντίον, αποδείχθηκε μία μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη νεών ιδεών, υπηρεσιών και εφαρμογών!

Ένα από τα πλέον αξιοθαύμαστα επιτεύγματα του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτόμου και νεοφυούς επιχειρηματικότητας της τελευταίας δεκαετίας είναι η αλματώδης πρόοδος των ελληνικών Travel & Leisure Startups.

Παρά την οικονομική κρίση που επηρέασε σημαντικά τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις και είχε αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία, οι νεοφυείς εταιρείες πολλαπλασιάστηκαν με ραγδαίους ρυθμούς, επέδειξαν μία πρωτόγνωρη εξωστρέφεια, διακρίθηκαν στο εξωτερικό και προσείλκυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων funds και επενδυτών.

Ακόμα και η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού από το 2020 που δημιούργησε συνθήκες υγειονομικής κρίσης όχι μόνο δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στα σχέδια των κορυφαίων ελληνικών Startups αλλά αποδείχθηκε μία μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη νεών ιδεών, υπηρεσιών και εφαρμογών.

Σε αυτό το success story σημαντικό ρόλο είχε το έργο του enter•grow•go του egg της Eurobank, ενός προγράμματος που βοήθησε στη δημιουργία και υποστήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και διανύει πλέον τον 10ο κύκλο επιτάχυνσης νεοσύστατων ομάδων. Χάρη στο egg έχουν ιδρυθεί πολλές Startups στον τουριστικό τομέα, ο οποίος αποτελεί και έναν από τους βασικούς «πυλώνες» της ελληνικής οικονομίας. Μέσα από το πρόγραμμα δημιουργήθηκαν άνω των 150 Startups που καλύπτουν όλους τους τομείς του ελληνικού τουρισμού και αποτελούν πλέον ενεργά μέρη του οικοσυστήματος.

Επιπλέον πέρυσι το egg σύστησε ένα Συνεργατικό Σχήμα Καινοτομίας στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, για την υιοθέτηση μιας νέας προσέγγισης στη διαμόρφωση των τουριστικών και πολιτιστικών προϊόντων, επεκτείνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τη δυναμική του προγράμματος στον ελληνικό τουρισμό. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα cluster γύρω από τις ψηφιακές τεχνολογίες σε αυτούς τους τομείς με αρωγό τη Eurobank ως τραπεζικό φορέα και διαχειριστή το πρόγραμμα egg, με τη θεσμική υποστήριξη του ΕΟΤ και συντονιστή (Cluster Facilitator) το Corallia. Στόχος της πρωτοβουλίας η περαιτέρω αξιοποίηση του εθνικού τουριστικού κεφαλαίου που λειτουργεί ως αβαντάζ για τις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία.

Το οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογίας του τουρισμού

Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη Travel & Leisure Startups ήταν και η λειτουργία του επιταχυντή Τουρισμού και Φιλοξενίας CapsuleT του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), ο οποίος κατάφερε να γίνει τα τελευταία χρόνια βασικό «όχημα» για την ανάπτυξη και εξέλιξη νέων, καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, συνεργασιών και ευκαιριών στο startup οικοσύστημα της χώρας μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι Startups του τουρισμού αποτελούν σήμερα την 2η μεγαλύτερη κατηγορία σε πλήθος –μετά τις βιοεπιστήμες– στην πλατφόρμα Elevate Greece του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ανάμεσά τους και βραβευμένες εταιρείες, όπως η Hosthub (πρώην Syncbnb) που επελέγη μεταξύ των 15 κορυφαίων ευρωπαϊκών Startups το 2018 και συμμετείχε στο EU Startups Summit στη Βαρκελώνη, η Clio Muse Tours που προσφέρει μια γκάμα από οπτικές και ακουστικές ξεναγήσεις σε διεθνή και εγχώρια πολιτιστικά μνημεία, χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα φιλικά προς τον χρήστη και ιδιαίτερα για άτομα με ειδικές ανάγκες, συνδέοντας την κουλτούρα με τον τουρισμό και η CampsAround, μια πλατφόρμα σύγκρισης εναλλακτικών καταλυμάτων που αναδείχθηκε από το CapsuleT, ενώ προσφέρει εναλλακτικά καταλύματα για αποδράσεις και διακοπές στη φύση.

Όμως, το δυναμικό Startup οικοσύστημα διαθέτει δεκάδες ακόμη εταιρείες που διακρίνονται διεθνώς με disruptive υπηρεσίες και προϊόντα στον χώρο του τουρισμού. Μία εξ αυτών είναι η Ferryhopper, η οποία διευκολύνει τα ακτοπλοϊκά ταξίδια, βοηθώντας τους τουρίστες να συνδυάσουν πολλαπλούς προορισμούς σε μια σχεδόν, ενιαία, διαδρομή. Η Moptil (μέλος του egg) είναι μια high tech εταιρεία που χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες 3D, AR και VR, καθώς και τεχνητή νοημοσύνη, για να αναβιώσει τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ενισχύοντας την εμπειρία του χρήστη-επισκέπτη και αποτελώντας ένα μέσο συνεργασίας τόσο με πολιτιστικά όσο και με τουριστικά μέρη. Η Costa Nostrum ασχολείται με την πιστοποίηση αειφόρων παραλιών, διασφαλίζοντας την περιβαλλοντική τους ανάπτυξη μέσα από ένα καινοτόμο εργαλείο που έχει ως τελικό στόχο τον βιώσιμο τουρισμό για την περιοχή και τους κατοίκους.

Η βραβευμένη Toorbee είναι μια B2B πλατφόρμα, όπου μπορούν να κάνουν εγγραφή μικρομεσαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν θεματικές εκδρομές, διαδρομές, εισιτήρια για αξιοθέατα, εστίαση, παροχή εκπτωτικών κουπονιών για ψώνια και άλλα, τους παρέχει τη δυνατότητα να ανεβάζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην πλατφόρμα, απευθυνόμενες όμως στο κινεζικό τουριστικό κοινό. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμα η TicketSeller (του CapsuleT) που δίνει low-budget αεροπορικά εισιτήρια σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και βίλες για όλους τους προορισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσω της πλατφόρμας της, προσφέροντας μαζί και διάφορες χρήσιμες ταξιδιωτικές υπηρεσίες, η Travelmyth που παρέχει την εξειδικευμένη αναζήτηση ξενοδοχείων σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη και η Triparound που αποτελεί ένα πολύτιμο συνεργάτη επιχειρήσεων του κλάδου για την αύξηση των πωλήσεων, την ολοκλήρωση διαθέσιμων τουριστικών εμπειριών και ταξιδιών, την ελαχιστοποίηση του επιχειρηματικού τους κόστους και τη δημιουργία ολοκληρωμένων προϊόντων για τους πελάτες στον τουριστικό τομέα.

Συχνές αναφορές στον διεθνή Τύπο έχουν κερδίσει η Narratologies, η οποία είναι εξειδικευμένη στον χώρο του TravelTech και έχει αναπτύξει μια εφαρμογή περιήγησης στην πόλη, μέσω της οποίας ο ταξιδιώτης μπορεί να ανακαλύψει νέα σημεία, να κερδίσει πόντους και να τα εξαργυρώσει σε συνεργαζόμενα καταστήματα ή φορείς, καθιστώντας τη βόλτα παιχνίδι ανακάλυψης, όπως και Radefy, που διαθέτει μια cloud πλατφόρμα με την οποία αυτοματοποιούνται τα check-in, μειώνοντας το κόστος και τον χρόνο διαχείρισης για ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων, παρέχοντας συγχρόνως νέες πηγές εσόδων χάρη σε υπηρεσίες digital concierge.

Τέλος, αξίζει να σημειωθούν ορισμένες από τις πιο καινοτόμες και πρωτοποριακές startups, όπως η Baggagement, η Deliverback, η INNOPOLIUM, η Reveffect («απόφοιτος» επίσης του CapsuleT), η Upiria (από το πρόγραμμα του egg), η Unlimited Adrenaline, η LEAP και η SaMMY.

CapsuleT

Ο επιταχυντής… επιτυχίας των κορυφαίων ελληνικών startups του τουρισμού

Το CapsuleT του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) αποτελεί τον πρώτο accelerator στον τουριστικό κλάδο, έχοντας αναπτύξει ένα οικοσύστημα startups με διεθνές αποτύπωμα που κάνουν disrupt σε έναν κατεξοχήν παραδοσιακό χώρο. Ο «επιταχυντής ανάπτυξης της τουριστικής καινοτομίας» της Ελλάδας, με διευθύντρια την Κατερίνα Σαριδάκη, προσφέρει πρόσβαση, εκπαίδευση, ενημέρωση και δυνατότητες δικτύωσης σε νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ταξιδιωτικό τομέα και στον κλάδο της φιλοξενίας. Μέχρι σήμερα έχει διοργανώσει επιτυχημένα τέσσερις κύκλους, ενισχύοντας την εξέλιξη και το έργο των νεοσύστατων εταιρειών που επιχειρούν να αναμορφώσουν τη βιομηχανία του τουρισμού και να αναδείξουν έναν από τους «πυλώνες» της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι, μέσα σε λίγα χρόνια το CapsuleT έχει να επιδείξει πλούσιο και εντυπωσιακό έργο, αναδεικνύοντας πολλές από τις κορυφαίες startups του τουριστικού κλάδου στο ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με διεθνείς διακρίσεις και αναγνώριση, όπως οι Hotellisense, Narratologies, GuestFlip, Tourmie, Campsaround, Travel2Fit, Kleesto, Reveffect και Grekaddict. Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητάς του συνδέει όλους τους φορείς του κλάδου με τις ομάδες, ώστε να δημιουργήσουν συνέργειες που θα εκσυγχρονίσουν τις τουριστικές υπηρεσίες με τη χρήση της τεχνολογίας και θα φέρουν στο προσκήνιο τις καινοτομίες που αναπτύσσουν κορυφαίες ελληνικές Startups.

Το CapsuleT συνεχίζει να προωθεί δυναμικά νέες ιδέες και ομάδες που ενισχύουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ελληνικού τουρισμού και μετασχηματίζουν την ταξιδιωτική εμπειρία για τους τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις